Lintworm bij de kat

Wanneer je kat een lintworm heeft, blijft dit vaak lange tijd ongemerkt. Een lintworm geeft vaak geen zichtbare klachten. Soms zie je stukjes van de lintworm aan het achterwerk van je kat hangen. Dit zijn segmenten van de worm die loslaten in de darmen. Deze segmenten bewegen nog even wanneer ze uit de darmen komen en drogen hierna op. Ze lijken dan op rijstkorreltjes. Een lintworm is goed te behandelen met een antiwormmiddel.

Lintworm bij katten

Oorzaak lintworm bij katten

Een belangrijke oorzaak voor een lintworm is het eten van besmet rauw vlees. Katten die veel buiten zijn en op vogels en muizen jagen hebben hierdoor een grotere kans op een lintworminfectie. Maar ook dieren die nooit buiten komen kunnen besmet raken. Dit gebeurt doordat je kat vlooien heeft. Veel vlooien dragen de eitjes van een lintworm bij zich. Tijdens het wassen kan je kat deze eitjes inslikken en zo geïnfecteerd raken.

Symptomen lintworm kat

Katten zijn zelden ziek van een lintworminfectie. De enige zichtbare klacht is jeuk aan de anus. Hierdoor gaat de kat ‘sleetje rijden’, met het achterwerk over de grond schuren. Een lintworminfectie gaat niet vanzelf over. De lintworm kan wel drie jaar oud worden, waardoor de infectie ernstige vormen kan aannemen. Je kat heeft dan symptomen als buikpijn, diarree, braken, meer honger dan normaal en gewichtsverlies. Een kitten met een lintworm zal een ernstige groeiachterstand oplopen.

Lintwormen bij de kat herkennen

Een lintworm bestaat uit een kop waaraan een sliert van segmenten vastzit. Met de kop hecht de worm zich vast aan de binnenkant van de darm. Het laatste segment laat steeds los en verlaat de darmen via de anus. De segmenten bewegen nog even als ze uit de anus komen. Ze drogen snel op en hangen dan soms aan de vacht rond het achterwerk. Ze lijken op rijstkorrels. Hieraan kan je een infectie met lintwormen bij de kat herkennen. De opgedroogde segmenten kunnen ook in de ontlasting, in huis, of op ligplaatsen van de kat gevonden worden.

De segmenten zitten vol met hele kleine lintworm eitjes. Wanneer een segment open gaat, bijvoorbeeld als je erop gaat staan, verspreiden de eitjes zich. Om zeker te weten dat je kat geen lintworm heeft, is een ontlastingsonderzoek bij de dierenarts de beste oplossing.

Kat moet overgeven van lintwormen

Wanneer je kat moet overgeven, kan dit een teken zijn van een infectie met een lintworm. Vooral kittens en jonge katten braken makkelijk van wormen. Zij hebben een grotere kans op een lintworminfectie, omdat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Als je kat regelmatig moet overgeven is dit altijd een reden voor een onderzoek door de dierenarts.

Hoe kan je lintworm bij katten bestrijden?

Alleen met een speciale ontwormingskuur tegen de lintworm kan je de worm effectief bij je kat bestrijden. Veel ontwormingskuren werken tegen verschillende soorten wormen tegelijk, zoals Milbevet. Neem contact op met je dierenarts voor een passende ontwormingskuur voor je kat.

Daarnaast dien je ook aanwezige vlooien te bestrijden. Deze kunnen voor steeds een nieuwe wormbesmetting zorgen.

Het is belangrijk je kat regelmatig te ontwormen. Doe dit vier keer per jaar, of na een ontlastingsonderzoek. Een ontworming werkt curatief, niet preventief. Dit wil zeggen dat je kat door een ontworming niet beschermd is tegen wormen, maar dat het middel eventuele wormen die in het lichaam aanwezig zijn doodt en uitdrijft. Vangt jouw kat dus regelmatig muizen, dan heeft hij elke keer weer kans om besmet te raken. Je dient dan vaker dan vier keer per jaar te ontwormen.

Lintwormen bij kat besmettelijk voor de mens?

Ook mensen kunnen via hun kat besmet raken met de lintworm. Kinderen lopen een hoger risico, doordat ze sneller een besmette vlo binnenkrijgen. Hoewel lintwormen bij de kat besmettelijk zijn, komt een lintworminfectie bij de mens niet vaak voor. Een besmetting met de vossenlintworm is vooral gevaarlijk voor mensen.

Veelgestelde vragen over lintwormen bij katten

Kan een lintworm vanzelf weggaan?

Een lintworm gaat niet vanzelf weg. Hoe langer deze in de darmen van je kat aanwezig is, hoe meer je dier er last van zal hebben.

Is een lintworm gevaarlijk?

De meeste soorten lintwormen zijn ongevaarlijk voor volwassen katten. Ze kunnen echter wel de gezondheid van je dier flink aantasten. Daarnaast is het onhygiënisch als de wormeieren in je huis terechtkomen. Voor kittens en jonge katten kan een lintworm wel kwaad. De vossenlintworm komt niet veel voor, maar is erg gevaarlijk voor mensen.

Hoe lang duurt het voordat wormen weg zijn bij de kat?

Na het toedienen van een ontwormingskuur tegen lintwormen, wordt een aanwezige worm direct gedood. De hele worm, inclusief de kop, zal met de ontlasting van de kat mee naar buiten komen. Hierna is de lintworm weg. De behandeling hoeft niet herhaald te worden.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Ontworm je kat vier keer per jaar, of wanneer via een ontlastingsonderzoek blijkt dat je kat wormen heeft. Voor katten die niet buiten komen en geen contact met andere dieren hebben is twee keer per jaar soms ook voldoende. Dieren die rauw vlees eten (prooien vangen) moeten juist vaker dan vier keer per jaar ontwormd worden.