Bestrijd vlooien bij katten dus goed en op tijd. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen.
Wat zijn kattenvlooien?
Kattenvlooien zijn parasieten van één tot drie millimeter groot. De beestjes zijn roodbruin van kleur en leven in de vacht en op de huid van je kat. Vaak zijn ze moeilijk te ontdekken. De vlooien voeden zich met bloed, waarbij de beet van een vlo je kat hevige jeuk bezorgt. Deze jeuk is dan ook de meest geziene klacht bij een vlooienbesmetting.
Katten kunnen elkaar steeds opnieuw met vlooien besmetten. Ook honden dragen kattenvlooien bij zich. Wil je een vlooienbesmetting goed aanpakken dan moet je dus alle dieren in huis tegelijk ontvlooien met een anti-vlooienmiddel. Behandel ook de omgeving van je kat, zodat de vlooien zich niet kunnen voortplanten in je huis.
Hoe krijgt een kat vlooien?
Katten kunnen zowel binnen als buiten vlooien oplopen. Na een bloedmaaltijd legt de vlo eitjes in de vacht van je kat. Deze eitjes rollen van de vacht af en komen in de omgeving terecht. De vlooienlarven die uit deze eitjes komen, verstoppen zich vervolgens op een veilige plek. Bijvoorbeeld in kieren van de vloer, in het tapijt of tussen plinten. Buiten is dit op plekken waar je kat ligt of langsloopt.
De larven verpoppen zich, wat betekent dat ze in een ontwikkelingsstadium komen waarin ze enkele weken tot anderhalf jaar kunnen blijven. Wanneer de temperatuur gunstig is en er een voedselbron voorbij komt, komen de jonge vlooien uit hun pop en bespringen een passerend dier. Dit gebeurt buiten vooral in het voorjaar en de zomer. Binnenhuis is de temperatuur altijd gunstig, waardoor dit het hele jaar door plaatsvindt. De jonge vlooien nemen een bloedmaaltijd en zo is de vlooiencyclus rond. Hoe katten vlooien krijgen hangt dus af van waar je kat zich veel begeeft.
Hoe herken je vlooien bij een kat?
Hoe eerder je een vlooienbesmetting bij je kat ontdekt, hoe beter. Je voorkomt dan dat er steeds meer komen. Wanneer je weet op welke symptomen je moet letten kan je een vlooienbesmetting sneller opmerken. Kittens kunnen gemakkelijk vlooien meebrengen vanuit het nest. Wees hierop voorbereid wanneer je een kitten in huis neemt.
Dit zijn symptomen waaraan je vlooien bij je kat kunt herkennen:
- Een van de belangrijkste kenmerken van vlooien is jeuk. Eén enkele vlo kan er al voor zorgen dat je kat zich veelvuldig gaat krabben en bijten.
- Wanneer je dier zich gaat krabben kunnen er al gauw andere huidproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld kale plekken, schilfers, korsten en een rode huid.
- Let op kleine, zwarte korreltjes in de vacht van je kat, of op plekken waar je kat heeft geslapen. Dit lijken donkere zandkorreltjes, maar zijn vaak vlooienpoepjes. Ter controle kun je de korreltjes op nat keukenpapier leggen. Wanneer er een roodbruine kring rondom het korreltje verschijnt dan is het een vlooienpoepje. Deze uitwerpselen wijzen ook op een vlooieninfectie.
- Uiteraard is het zien van een vlo in de vacht ook een teken dat je dier vlooien heeft.
Het is verstandig je kat regelmatig op de aanwezigheid van vlooien te controleren. Dit kan je met een vlooienkam voor katten doen.
Vlooienbeet bij een kat
Een vlooienbeet bij je kat veroorzaakt vaak acute jeuk. Je kat zal zich plots driftig bijten of wassen, of maakt ineens een gekke sprong door de kamer. De vlooienbeet zelf is zo klein dat je deze niet kunt zien. Niet alle katten hebben jeuk van een vlooienbeet. Je kunt vlooien bij je kat voorkomen door je dier het hele jaar door met een anti-vlooienmiddel te behandelen. Behandel alle katten en honden in huis tegelijk tegen vlooien en houd de omgeving goed schoon.
Vlooieneitjes bij een kat
Aangezien de eitjes van een vlo slechts een halve millimeter groot zijn, kan je ze nauwelijks met het blote oog zien. Vlooieneitjes op je kat zijn dus niet te ontdekken. Ook wanneer ze in de omgeving liggen kan je ze niet vinden. Toch kan je ervan uitgaan dat wanneer je kat vlooien heeft, er ook eitjes in de omgeving liggen. Behandel bij een vlooienbesmetting daarom altijd ook de omgeving van je kat met een omgevingsspray. Zo maak je de vlooieneitjes onschadelijk en komen ze niet meer uit.
Vlooienplaag bij een kat
Wanneer je vlooien bij je kat niet bestrijdt, kan er een vlooienplaag ontstaan. Dit betekent dat er zoveel vlooien in huis zitten, dat ze telkens opnieuw je kat besmetten. Vaak ontstaat een vlooienplaag na een periode van afwezigheid. Zodra er bij thuiskomst beweging in het huis ontstaat, komen de verpopte vlooien massaal uit en bespringen je kat. Hierbij kunnen de hongerige vlooien zelfs de benen van mensen aanvallen. Wanneer je niets onderneemt zullen de vlooien zich steeds vermenigvuldigen en zal de vlooienplaag van kwaad tot erger worden.
Hoe ontvlooi je een kat?
Het ontvlooien van je kat is een belangrijk onderdeel van zijn verzorging. Om vlooien te bestrijden kan je je kat het beste preventief behandelen. Zo blijf je een infectie voor en voorkom je een vlooienplaag. Dit doe je door je kat regelmatig een vlooienpil of vlooiendruppels toe te dienen. De best werkende en veilige middelen zijn bij de dierenarts te koop. Volg goed het schema of de bijsluiter. Geef het middel niet vaker dan nodig, maar sla ook geen behandeling over.
Zorg voor een schone omgeving en stofzuig en was de ligplaatsen, mandjes en kleedjes van je kat regelmatig. Voor een goede vlooienbestrijding pak je de vlooien in elk stadium van de cyclus aan. Dus de volwassen vlooien, de larven en poppen. Gebruik hiervoor een breed spectrum vlooienmiddel. Je dierenarts kan je helpen bij het maken van een keuze. Wanneer je het Dier en Zorg Plan afsluit krijg je het anti-vlooienmiddel voor je kat elke maand met veel korting.
Hoe kan ik vlooien voorkomen?
De beste manier om vlooien bij je kat te voorkomen, is door je dier regelmatig tegen vlooien te behandelen. Doe dit niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door, dus ook in de winter. Op deze manier voorkom je dat vlooien eitjes leggen die in je huis terechtkomen. Stofzuig je huis goed, vooral de plekken waar je kat veel komt. Was kleedjes en manden als het kan op 60 graden.
De dierenarts kan je kat een injectie geven die vlooien steriel maakt. Ze kunnen zich dan dus niet meer voortplanten. Deze injectie heeft een werkingsduur van zes maanden. Het behandelen van de omgeving is dan niet meer nodig. Vraag je dierenarts meer informatie over deze injectie.
Vlooiendruppels voor een kat
De makkelijkste manier om je kat te ontvlooien is met een vlooien pipet. Je brengt de vlooiendruppels in de nek van je kat aan, of tussen de schouderbladen. Dit is een veilige plek waar je kat niet bij kan. Kam de haren van je kat hier een beetje opzij zodat de huid zichtbaar wordt. Zo druppel je de inhoud van een pipet direct op de huid. Het middel verspreidt zich onzichtbaar via het huidvet over de gehele huid. De werkingsduur van een spot-on is in de bijsluiter te vinden. Deze is voor elke soort vlooiendruppels anders en kan oplopen tot een werking van drie maanden. Er bestaan ook vlooiendruppels die naast vlooien ook tegen teken en wormen werkt.
Een vlooienpipet voor je kat is een veilig middel, zowel voor de kat zelf als voor jou en je gezinsleden. Je kat kan na toedienen tijdelijk een vettig plekje in de vacht hebben. Dit trekt langzaam weg. Aai en knuffel je kat op deze plek gedurende 24 uur niet. Hierna is het middel volledig verspreid. Vlooiendruppels mogen niet bij kittens in het nest gebruikt worden.
Vlooienpillen voor een kat
Ook een vlooientablet voor je kat is effectief tegen vlooien. Na het ingeven gaat een vlooienpil snel werken. De vlooien moeten de kat wel eerst bijten om met de werkzame stof in aanraking te komen. Het nadeel hiervan is dat ondanks dat de vlo gedood wordt, je kat toch jeuk kan krijgen van de vlooienbeet. Een voordeel van vlooienpillen is dat je kat ze niet kan oplikken en je je kat gewoon kunt blijven aaien.
Vlooienshampoo voor een kat
Wanneer je kat het niet erg vindt om gewassen te worden, kan je vlooienshampoo gebruiken om de vlooien bij je kat te bestrijden. De aanwezige vlooien worden direct gedood door de shampoo. Het middel heeft echter geen langdurige werking, waardoor je er een ander middel bij zal moeten gebruiken. Voor de meeste katten is het wassen stressvol en dus niet aan te raden.
Vlooienkam voor een kat
Met een vlooienkam kan je de vlooien uit de vacht van je kat kammen. De kam heeft lange tanden die erg dicht op elkaar staan, waardoor de vlooien in de kam blijven hangen. De kam is niet scherp, zodat je diep in de vacht kunt kammen zonder je dier pijn te doen. Een vlooienkam is een goede manier om te controleren of je kat last heeft van vlooien. Ook kan je zo kijken of je vlooienuitwerpselen kunt vinden.
Hoewel je met een vlooienkam de vlooien op je kat kunt vangen, is het geen goede manier om de vlooien te bestrijden. Met een kam mis je al snel één of meerdere vlooien op je kat, die zich vervolgens weer voortplanten. Ook heeft een kam geen preventieve werking.
Vlooienband voor een kat
Kies je voor een vlooienband, dan moet je kat deze, om zijn werking te behouden, steeds aanhouden. Dit is in een huishouden met kleine kinderen niet wenselijk. Hoewel een vlooienband bij je kat lang werkzaam is, werkt deze niet altijd 100% tegen vlooien. Vaak is de lokale werking goed, maar blijven er toch levende vlooien vindbaar. Wees erop alert dat katten die buiten komen met het bandje aan iets kunnen blijven hangen.
Waarom moet je kattenvlooien bestrijden?
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je kat geen vlooien heeft. Deze vervelende beestjes zorgen voor veel irritatie en ongemak bij je kat. Ze vermeerderen zich snel, waardoor de klachten van een vlooieninfectie steeds ernstiger worden. Daarnaast kunnen vlooien eitjes van de lintworm bij zich dragen en zo voor een lintwormbesmetting zorgen. Kittens kunnen zelfs bloedarmoede krijgen van vlooien. Zorg dus dat het bestrijden van vlooien bij je kat een terugkerende bezigheid is, zowel op je kat als in de omgeving.
Heb je meer vragen over vlooien bij je kat? Of wil je een anti-vlooienmiddel voor je kat kopen? Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt.
Veelgestelde vragen over vlooien
Hoe weet je of een kat vlooien heeft?
Wanneer je kat zich regelmatig krabt en bijt heeft je dier mogelijk een besmetting met vlooien. Met een vlooienkam kan je controleren of je kat vlooien heeft. Ook de aanwezigheid van vlooienpoepjes in de vacht wijst op een infectie met vlooien.
Hoe krijgen katten vlooien?
Katten kunnen zowel binnen als buiten vlooien oplopen. Omdat vlooien zich in de omgeving van je kat voortplanten, raakt je kat steeds opnieuw besmet. Om een vlooienbesmetting te voorkomen, dien je je kat het hele jaar tegen vlooien te behandelen.
Hoe krijg je vlooien het huis uit?
Behandel bij een infectie met vlooien niet alleen je kat, maar ook de omgeving waar je kat verblijft. Doe dit elke maand, zo lang er vlooien op je kat zitten. De eitjes van vlooien kunnen anderhalf jaar in huis blijven liggen en dan alsnog uitkomen.
Waar zitten vlooien bij een kat?
Vlooien leven graag op de warmste plekjes in de vacht van je kat. Dit zijn de oksels, liezen, oren en rug. Ook rond de staartbasis is een favoriete plek van vlooien.