Wat gebeurt er als er een tand of kies afbreekt?
Wanneer een volwassen tand of kies afbreekt, kan het zenuwkanaal in het midden van de tand of kies bloot komen te liggen. Dit noemt men een open fractuur. Deze is te herkennen aan een rode punt in het midden van het nog in de bek aanwezige stuk tand. In dit open wortelkanaal dringen bacteriƫn binnen waardoor de tandzenuw afsterft en er een wortelpuntabces kan ontstaan. Een afgebroken tand of kies is erg pijnlijk en vereist altijd een behandeling door de dierenarts.
Heb je een pup met een afgebroken melktand? Lees dan hier verder.
Symptomen van een afgebroken tand of kies
Wanneer je de tand of kies ziet breken, moet je direct de dierenarts raadplegen. Maar wat als je het niet merkt en je hond geeft ook niet aan dat hij of zij pijn heeft? Dan is het handig om de symptomen te herkennen die kunnen wijzen op een afgebroken tand of kies:
- Veranderd eetgedrag of helemaal niet meer willen eten
- Een harde, pijnlijke bult in de kaak of onder het oog
- Uit de bek stinken
- Je mag niet meer aan de bek van je hond komen, of je hond reageert agressief bij aanraking
Behandeling
Bel altijd zo snel mogelijk een dierenarts wanneer je ontdekt dat er een tand of kies is afgebroken. Welke behandeling er door de dierenarts wordt ingezet, hangt af van verschillende factoren. Er wordt gekeken naar de leeftijd van de hond en hoe lang de tand of kies al is afgebroken. Het soort fractuur (open of gesloten) speelt ook mee. In veel gevallen zal de tand of kies getrokken moeten worden. Bij jonge honden met een open fractuur waarbij de tand of kies behouden moet blijven, is het belangrijk dat er binnen twee dagen na afbreken een behandeling wordt ingezet. Je dierenarts kan je hiervoor doorverwijzen. Je kan ook zelf een dierenarts met een specialisatie in tandheelkunde zoeken, zoals in een dierenziekenhuis.