Tand afgebroken bij mijn hond

De tanden en kiezen van een gezond hondengebit zijn erg sterk. Dit betekent niet dat de tanden en kiezen niet kunnen afbreken. Tijdens het spelen met een stok of steen, of wanneer de hond in botsing komt met een muur of ander hard voorwerp (bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk), kan er een tand of kies gedeeltelijk of geheel afbreken. Wat moet je doen als er een tand of kies bij je hond is afgebroken?

afgebroken tand hond

Wat gebeurt er als een tand of kies afbreekt?

Wanneer een volwassen tand of kies afbreekt, kan het zenuwkanaal in het midden van de tand of kies bloot komen te liggen. Dit noemt men een open of gecompliceerde fractuur. Deze is te herkennen aan een rode punt in het midden van het nog in de bek aanwezige stuk tand. In dit open wortelkanaal dringen bacteriën binnen waardoor de tandzenuw afsterft en er een wortelpuntabces kan ontstaan. Een afgebroken tand of kies is erg pijnlijk en vereist altijd een behandeling door de dierenarts. Lees hier wat je moet doen als je een pup hebt met een afgebroken melktand.

Symptomen van een afgebroken tand of kies

Wanneer je de tand of kies ziet breken, moet je direct de dierenarts raadplegen. Maar wat als je het niet merkt en je hond geeft ook niet aan dat hij of zij pijn heeft? Dan is het handig om de symptomen te herkennen die kunnen wijzen op een afgebroken tand of kies bij je hond:

  • Veranderd eetgedrag of helemaal niet meer willen eten
  • Een harde, pijnlijke bult in de kaak of onder het oog
  • Uit de bek stinken
  • Je mag niet meer aan de bek van je hond komen, of je hond reageert agressief bij aanraking

Afgebroken tand verwijderen bij hond

Is er een tand bij je hond afgebroken, ga dan altijd direct naar de dierenarts. Wanneer je dit binnen 48 uur doet, is het overgebleven deel van de tand mogelijk nog te redden. De dierenarts zal de tanden en kiezen van je hond grondig nakijken en ook een dentale röntgenfoto maken zodat er gecontroleerd wordt of de wortel van de afgebroken tand of kies nog intact is.

Vaak is er een wortelkanaalbehandeling door een tandheelkundig specialist nodig om te voorkomen dat er een ontsteking ontstaat. Bij jonge honden is er meer mogelijk om de tand of kies te redden dan bij oudere honden. Wil je weten wat er bij jouw hond mogelijk is, raadpleeg dan een Dierenziekenhuis bij jou in de buurt. Wacht je bij een hond jonger dan anderhalf jaar langer dan 48 uur, dan zal de dierenarts alleen het resterende deel van de afgebroken tand of kies van je hond nog kunnen verwijderen.

Half afgebroken tanden

Wanneer er enkel een stukje van de tand is afgebroken, of er is een stuk van de kies af, dan moet de dierenarts vaststellen waar de breuk zich bevindt. Een tand waarbij het zenuwkanaal bloot is komen te liggen vereist bijvoorbeeld een andere aanpak dan een tand waarbij dit niet het geval is. De dierenarts kan een half afgebroken tand bij je hond vaak zelf behandelen. Indien nodig word je doorverwezen naar een specialistische dierenarts van de afdeling “Kaakchirurgie & Stomatologie” bij een van de Dierenziekenhuizen.

Om eerder op te kunnen merken of tanden en kiezen afgebroken zijn, is het raadzaam het gebit van je hond goed schoon te houden. Dit doe je door de tanden en kiezen dagelijks te poetsen, of door een professionele gebitsreiniging bij de dierenarts te laten doen. Soms kunnen er tandfracturen verborgen zitten onder het tandsteen.

Behandeling van een afgebroken kies

Bel dus altijd zo snel mogelijk een dierenarts wanneer je ontdekt dat er een tand of kies is afgebroken. Welke behandeling er door de dierenarts wordt ingezet, hangt af van verschillende factoren zoals de leeftijd van de hond en hoe lang de tand of kies al is afgebroken. Het soort fractuur (open of gesloten) speelt ook mee. In veel gevallen zal er een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. Hiermee wordt de zenuw verwijderd en de binnenkant van de tand schoongemaakt.

Bij jonge honden met een open fractuur waarbij de tand of kies behouden moet blijven, is het belangrijk dat er binnen twee dagen na afbreken een behandeling wordt ingezet. Er wordt dan een “vitale pulpa overkapping” geplaatst (een speciaal soort cementlaagje op de nog levende zenuw), die de tand of kies levend houdt en antibacterieel werkt. Je dierenarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een dierenarts met een specialisatie in tandheelkunde. De nog jonge tand kan zich dan verder doorontwikkelen en steviger worden.

Veelgestelde vragen over afgebroken tanden bij honden

Hoe kun je een afgebroken kies herkennen?

Het kan lastig zijn om een afgebroken kies in de bek van je hond te herkennen. Let daarom altijd goed op de kenmerken die een afgebroken tand of kies met zich mee kunnen brengen. Denk hierbij aan veranderingen in het eetgedrag van je hond, of als er een vieze lucht uit de bek komt. Andere kenmerken zijn pijn of zelfs agressie als je aan de bek van je hond wil komen, of een bult in de kaak of onder het oog.

Wat moet ik doen als mijn hond een stuk kies heeft afgebroken?

Wanneer je ziet dat er een stuk kies is afgebroken, ga dan zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts. Deze kan de kies goed onderzoeken en indien nodig een passende behandeling bieden. Voor een complexe fractuur, of als er een wortelkanaalbehandeling nodig is, zal de dierenarts je doorverwijzen naar een specialist.

Hoe krijg ik de tanden van mijn hond schoon?

Je kunt de tanden van je hond zelf schoonhouden door ze dagelijks te poetsen met een hondentandenborstel. Als er al tandsteen op het gebit zit dan is tandenpoetsen niet voldoende. Een gebitsreiniging bij de dierenarts is dan aan te raden, zodat je hierna de tanden zelf weer kunt poetsen.