Oorzaken waarom je hond uit zijn bek stinkt
Een slechte adem bij de hond komt vaak door een gebitsprobleem. Wanneer er tandplak of tandsteen op de tanden en kiezen zit, ontstaan er ontstekingen aan het tandvlees. De bacteriën in deze ontstekingen veroorzaken een vieze geur.
Ook andere problemen in de mondholte, zoals tumoren, kunnen voor een slechte adem bij je hond zorgen. Daarnaast zijn er andere aandoeningen die ervoor zorgen dat je hond uit de bek stinkt. Een voorbeeld hiervan zijn nierproblemen, leverproblemen, diabetes, huidproblemen of problemen aan de maag. Soms zit er iets vast tussen de kiezen wat kan gaan stinken, zoals een stukje hout.
Het is dus belangrijk dat je een slechte adem bij je hond niet negeert. Laat altijd een dierenarts onderzoeken waar de vieze lucht vandaan komt.
Symptomen van gebitsproblemen bij de hond
Wanneer de slechte adem van je hond veroorzaakt wordt door gebitsproblemen, kan je de volgende symptomen zien:
- Rood, pijnlijk of bloedend tandvlees
- Een gele of bruine aanslag op tanden of kiezen
- Verminderde eetlust, moeizaam eten
- Geen zin meer om te kluiven
- Meer kwijlen dan anders
- Geen zin om te spelen, chagrijnig gedrag
- Pijnlijk bij aanraking van de bek
- Aan een kant van de bek kauwen
- Gewichtsverlies
Je hond hoeft niet al deze symptomen te vertonen. Ook wanneer je dier er slechts één of twee heeft, kan er een gebitsprobleem spelen. Vermoed je dat jouw hond last heeft van het gebit, of twijfel je hieraan? Neem dan zeker contact op met de dierenarts.
Zo kan je een slechte adem bij de hond verhelpen
Als de dierenarts heeft vastgesteld dat de slechte adem van je hond veroorzaakt wordt door problemen aan het gebit, dan is het belangrijk dat deze problemen verholpen worden. Gebitsproblemen zijn zeer pijnlijk en gaan niet vanzelf over.
Afhankelijk van de aard van de gebitsproblemen kan het helpen om het gebit goed schoon te houden, bijvoorbeeld door de tanden dagelijks te poetsen en gebitsverzorgende producten te gebruiken. In de meeste gevallen zal er echter een gebitsbehandeling door de dierenarts nodig zijn. Hierbij wordt het gebit van de hond onder sedatie goed nagekeken en grondig schoongemaakt. Eventueel worden er dentale röntgenfoto’s genomen om het gebit goed te controleren. Losse tanden en kiezen worden verwijderd en soms is er een wortelkanaalbehandeling nodig.
Gebitsproblemen bij de hond voorkomen
Je kunt gebitsproblemen bij je hond goed voorkomen. Dit doe je op de volgende manier:
- Poets het gebit van je hond regelmatig. Het liefst elke dag, maar toch zeker enkele keren per week. Lees hier hoe je dit het beste kunt doen.
- Geef je hond geen suikerhoudend voedsel.
- Gebruik ondersteunende producten die het gebit verzorgen en de mondgezondheid verbeteren, zoals hondentandpasta, een mondspoeling of desinfecterende gel voor het tandvlees.
- Sommige hondenbrokken helpen tandplak tegen te gaan. Bespreek met je dierenarts welke brokken het beste voor jouw hond zijn. Natvoeding zorgt juist sneller voor de vorming van tandplak.
- Ook zijn er speciale kauwstaafjes en kluifjes die hetzelfde werken als deze voeding. Let op: deze staafjes bevatten vaak veel calorieën.
- Er zijn speciale speeltjes (zoals flostouwen) te koop die een gebitsreinigende werking hebben
- Bezoek twee keer per jaar de dierenarts voor een gebitscontrole bij je hond.
Lees hier meer over gebitsverzorging bij de hond.
Veelgestelde vragen over een stinkende adem bij honden
Waarom stinkt een puppy uit zijn bek?
Als je een puppy hebt die uit de bek ruikt, dan kan dit komen doordat je hondje aan het wisselen is. Ook kan het te maken hebben met de voeding die je pup krijgt. Het is raadzaam altijd een dierenarts te raadplegen, zodat je zeker weet waarom je puppy uit zijn bek stinkt en je niet hoeft te twijfelen aan zijn gezondheid.
Kan je zelf tandsteen verwijderen bij een hond?
Wanneer je hond last heeft van tandsteen, kan je dit niet zelf verwijderen. Tandsteen is te hard voor een tandenborstel. Probeer het ook niet zelf te doen op een andere manier, want de kans dat je de tand beschadigt en je hond pijn doet is groot. Laat dit altijd aan een dierenarts over. Hij of zij heeft hiervoor geschikte apparatuur om dit op een veilige manier te doen.
Hoe krijg je het gebit van een hond schoon?
Je kan het gebit van je hond zelf schoonmaken met behulp van een hondentandenborstel.
Wanneer dit niet voldoende lukt, is een gebitsbehandeling bij de dierenarts nodig. Deze kan het gebit grondig schoonmaken, op een veilige manier.