Tandenpoetsen bij je hond

Net zoals bij mensen moeten ook de tanden van je hond regelmatig gepoetst worden. Vanaf driejarige leeftijd neemt de hoeveelheid tandplak bij honden snel toe. Tandplak wordt omgezet naar tandsteen, wat de basis is voor veel gebitsproblemen bij honden. De beste manier om tandplak tegen te gaan is door de tanden van je hond te poetsen. Begin hier het liefst zo jong mogelijk mee.

Het belang van een gezond gebit bij je hond

Honden verwerken hun voedsel met hun bek en tanden. Ook onderzoeken ze hun omgeving ermee. De bek van een hond is in feite te vergelijken met een paar handen. Als een hond deze functies niet kan gebruiken, of enkel met pijn, dan is dit een enorme handicap voor het dier!

Toch worden gebitsproblemen veel gezien bij honden. Tandplak en tandsteen veroorzaken pijnlijke ontstekingen aan het tandvlees van je hond. Daarnaast kunnen door een slecht onderhouden gebit de tanden en kiezen bij je hond los gaan staan.

Wanneer er bacteriën in de mondholte via de tandvleesontstekingen het lichaam van je hond binnendringen, kunnen er zelfs infecties elders in het lichaam ontstaan. Zo kunnen er, door een slecht gebit, bacteriën en ontstekingsproducten vastlopen in de microscopisch kleine netwerken van haarvaten, waardoor er problemen aan de hartkleppen en nieren kunnen ontstaan.

Een gezond gebit bij je hond is dus van groot belang!

Hoe verzorg je het gebit van je hond?

Het is raadzaam het gebit van je hond regelmatig te verzorgen. Dit doe je door de tanden en kiezen van je dier te poetsen met een speciale hondentandenborstel. Daarnaast zijn er diverse andere producten die een gezond gebit ondersteunen. Denk hierbij aan tandpasta voor honden, dental sticks, speciale voeding, mondspoeloplossing of dental doekjes.

Heeft je hond al gebitsproblemen, zoals ontstoken tandvlees of een slechte adem, dan is het raadzaam eerst het gebit te laten onderzoeken of te laten reinigen door de dierenarts. Ook wanneer vermoed je dat je dier last heeft van de tanden en kiezen, kan je beter eerst langsgaan bij de dierenarts.

Hoe vaak moeten de tanden van mijn hond gepoetst worden?

Je kunt de tanden van je hond het beste dagelijks poetsen. Lukt dit niet, dan is enkele keren per week ook voldoende om de tandplak te verwijderen. Probeer steeds op vaste tijden tanden te poetsen, zodat je het niet vergeet te doen. Ook raakt je hond zo gewend aan de dagelijkse routine van het tanden poetsen.

tanden poetsen hond

Waarmee moet je tandenpoetsen bij je hond?

Poets de tanden van je hond met een hondentandenborstel, of een poetsdoekje. Gebruik geen tandenborstel voor mensen. Deze borstel is te hard en te kort om de achterste kiezen mee te poetsen.

Tandenborstel voor een hond

Een speciale tandenborstel voor de hond is lang en heeft een kleine borstelkop. Hiermee kan je alle tanden en kiezen goed bereiken. De borstelharen zijn zacht zodat je jouw dier geen pijn doet en je het tandvlees niet beschadigt. Een poetsdoekje past precies rond je vinger en heeft een licht masserende werking. Het voordeel van poetsen met een doekje, is dat er minder kans is dat je uitschiet en je dier pijn doet. Een nadeel is dat je de achterste kiezen minder goed kunt poetsen.

Honden tandpasta

Het is belangrijk dat je voor het poetsen ook hondentandpasta gebruikt. Deze heeft een lekker smaakje, zodat het poetsen voor je hond een stuk prettiger is. Ook gaat deze tandpasta een slechte adem tegen en mag het ingeslikt worden. Gebruik nooit tandpasta voor mensen. Deze bevat fluoride, wat giftig is voor honden.

Mondwater voor een hond

Naast tandenpoetsen kun je ook een mondspoel oplossing voor honden gebruiken. Deze remt de vorming van tandsteen en zorgt voor een frisse adem. Gebruik dit mondwater na elke tandenpoetsbeurt. Het is een veilig middel en is een goede aanvulling op het poetsen.

Tandgel voor een hond

Wanneer het poetsen moeizaam gaat, is tandgel een goed alternatief. Deze antibacteriële gel breng je dagelijks aan op de tanden en het tandvlees van je hond. Het heeft een aangename smaak en helpt bij het verzachten van het tandvlees. Ook gaat het de opbouw van tandplak tegen en helpt het bij een frisse adem.

Stappenplan: zo poets je de tanden van jouw hond

Probeer de tanden van je hond te poetsen volgens dit stappenplan:

  • Leg je ene hand losjes over de neus van de hond en til met je duim de bovenlip op. Met je andere hand kan je dan met je duim over de tanden, kiezen en het tandvlees wrijven.
  • Wanneer dit goed gaat kan je dezelfde handeling verrichten, maar dan met wat tandpasta op je duim. Gebruik hiervoor speciale tandpasta voor honden.
  • Hierna kan je een verbandgaasje of speciaal poetsdoekje om je vinger heen doen en herhaal je de handelingen.
  • Wanneer dit ook goed gaat, kan je overstappen op een tandenborstel voor honden. Hiermee kan je de kiezen beter bereiken dan wanneer je met het doekje poetst. Houd je wijsvinger op de bovenkant van de borstel zodat je niet kan uitschieten wanneer je hond zijn kop plotseling beweegt tijdens het tandenpoetsen.
  • Beloon je hond na elke stap uitvoerig voor zijn goede gedrag.

Laat je hond wennen aan het poetsen

Zowel een pup als een volwassen hond zal moeten wennen aan het feit dat je zijn gebit gaat schoonmaken. Ook moet je hond kunnen stil zitten. Een pup of kleine hond kan je het beste leren om op een tafel stil te zitten, zodat je het gebit goed kan zien (en je zelf geen rugpijn krijgt door het bukken). Gebruik om te beginnen het liefst een vingertandenborstel. Deze plaats je over je vinger heen, waardoor het poetsen makkelijker gaat (ook voor jezelf). Begin eerst met het poetsen van de kiezen en poets pas daarna de snijtanden. Dit omdat de voorkant van de snuit het meest gevoelige deel van de bek is.

Hierna ga je oefenen met het optillen van de lip. Let goed op de lichaamstaal van je hond: je dier vindt het misschien spannend. Beloon je hond daarom direct als het tandenpoetsen goed gaat en houd de oefeningen kort.

Alternatief voor tandenpoetsen als het niet lukt!

Wil je hond echt niet dat je aan zijn of haar gebit zit? Of is het tandvlees rood en bloedt het snel? Dan is het raadzaam het gebit van je hond eerst door de dierenarts na te laten kijken. Misschien doet het tandenpoetsen pijn of is er al dusdanig veel tandsteen op het gebit aanwezig dat er eerst een gebitsreiniging onder narcose nodig is.

De dierenarts heeft nog veel meer tips voor het behoud van een gezond gebit bij je hond. Vind een dierenarts bij je in de buurt.

Veelgestelde vragen over tandenpoetsen bij je hond

Hoe reinig ik het gebit van mijn hond?

Poets de tanden en kiezen van je hond dagelijks met een speciale hondentandenborstel. Wen je puppy al jong aan het tanden poetsen, zodat het op oudere leeftijd makkelijk gaat. Een ernstig vies gebit kan het beste door de dierenarts schoongemaakt worden.

Hoe vaak moet ik de tanden poetsen van mijn hond?

Probeer de tanden van je hond dagelijks te poetsen, of minimaal vier keer per week. Zo houd je het gebit vrij van tandplak en voorkom je de vorming van tandsteen.

Wat moet ik doen als het tandenpoetsen niet werkt?

Wanneer het tandenpoetsen niet werkt is het raadzaam de dierenarts te bezoeken. Hij of zij kan de gezondheid van het gebit van je hond controleren en een poetsinstructie geven. Daarnaast is het belangrijk dat er gekeken wordt of er misschien een pijnlijke oorzaak is voor het niet toelaten van het tandenpoetsen.