Net zoals bij mensen moeten de tanden van je hond gepoetst worden. Vanaf driejarige leeftijd neemt de hoeveelheid tandplak bij honden snel toe.
Tandplak wordt omgezet naar tandsteen. Dit is de basis voor gebitsproblemen bij honden. De beste manier om tandplak tegen te gaan is tandenpoetsen bij je hond. Maar hoe doe je dat nu precies? We leggen het uit in de volgende stappen.
1. Jong geleerd is oud gedaan
Leer je hond zo snel mogelijk dat tandenpoetsen een onderdeel van het dagelijkse ritueel is. Doe het bijvoorbeeld dagelijks voor de avondwandeling. Wanneer je dit bij je pup doet, zal hij of zij er al gauw aan gewend zijn. Bij een volwassen hond moet je wat langer de tijd nemen om hem eraan te laten wennen, maar met wat geduld lukt het bij elke hond.
2. Wennen aan het poetsen
Zowel een pup als een volwassen hond zal moeten wennen aan het feit dat je zijn gebit gaat schoon maken. Ook moet je hond kunnen stil zitten. Een pup of kleine hond kan je het beste leren om op een tafel stil te zitten, zodat je het gebit goed kan zien (en je zelf geen rugpijn krijgt door het bukken). Hierna ga je oefenen met het optillen van de lip. Let goed op de lichaamstaal van je hond: hij of zij vindt het misschien spannend. Beloon hem daarom direct als het goed gaat en houd de oefeningen kort.
3. Hoe kan je het beste de tanden van je hond poetsen?
Ga als volgt te werk. Leg je ene hand losjes over de neus van de hond en til met je duim de bovenlip op. Met je andere hand kan je dan met je duim over de tanden en het tandvlees gaan wrijven. Wanneer dit goed gaat kan je dezelfde handeling verrichten, maar dan met wat tandpasta op je duim. Gebruik hiervoor speciale tandpasta voor honden. Deze smaakt lekker en helpt het tandplak voorkomen. Hierna kan je een gaasje of speciaal poetsdoekje om je vinger heen doen en herhaal je de handelingen. Dit speciale poetsdoekje is een zachte huls die je om je vinger kan doen en een licht schurende werking heeft. Wanneer dit ook goed gaat, kan je overstappen op een tandenborstel voor honden. Hiermee kan je de kiezen beter bereiken dan wanneer je met het doekje poetst. Houd je wijsvinger op de bovenkant van de borstel zodat je niet kan uitschieten wanneer je hond zijn kop plotseling beweegt.
Het poetsen lukt niet!
Wil je hond echt niet dat je aan zijn of haar gebit zit? Of is het tandvlees rood en bloedt het snel? Dan is het raadzaam het gebit van je hond eerst door de dierenarts na te laten kijken. Misschien doet het poetsen pijn of is er al dusdanig veel tandsteen op het gebit aanwezig dat er eerst een gebitsreiniging onder narcose nodig is. Ook heeft de dierenarts meer tips voor een behoud van een gezond gebit bij je hond. Heb je nog geen dierenarts? Vind er dan een bij je in de buurt.