Baarmoederontsteking bij hond en kat

Een baarmoederontsteking is een gevaarlijke aandoening bij honden en katten die niet gesteriliseerd zijn. Het wordt ook wel een pyometra genoemd.

Een baarmoederontsteking kan door een operatie verholpen worden, mits deze tijdig ontdekt wordt. Het is daarom belangrijk dat je de symptomen op tijd herkent. Hoe eerder deze kwaal ontdekt wordt, hoe groter de kans op herstel is.

Baarmoederontsteking

Alle vrouwelijke honden en katten die niet gesteriliseerd zijn kunnen een baarmoederontsteking ontwikkelen. Naarmate je hond of kat ouder wordt, loopt de kans op het ontstaan van een pyometra op.

Hoe ontstaat een baarmoederontsteking?

Bij de hond

Tijdens de loopsheid is het lichaam van je hond onderhevig aan hormonale schommelingen. Er vindt dan ook een eisprong plaats. In deze periode produceren de eierstokken het hormoon progesteron. Wanneer je hond niet drachtig raakt, wordt de baarmoeder onder invloed van dit hormoon gevoeliger voor bacteriën die het lichaam binnen dringen. Deze bacteriën kunnen dan een ontsteking in de baarmoeder veroorzaken.

Bij de kat

Bij katten werkt het veruit hetzelfde als bij de hond. Met als verschil dat katten alleen een eisprong krijgen wanneer ze gedekt zijn. Dit is de reden waarom een baarmoederontsteking vaker gezien wordt bij honden dan bij katten.

Herken een pyometra

Wees altijd alert op een baarmoederontsteking wanneer je hond of kat niet gesteriliseerd is. Deze ontsteking kan acuut optreden, kort na de loopsheid of krolsheid. Het kan ook een paar maanden duren voordat de ontsteking volledig ontwikkeld is. Wanneer deze bacteriële infectie niet behandeld wordt door een dierenarts, loopt je dier gevaar. De nieren kunnen ernstige schade oplopen en de baarmoeder kan scheuren.

Een pyometra kan open of gesloten zijn. Deze twee soorten hebben deels dezelfde symptomen.

Symptomen van een baarmoederontsteking

  • Koorts
  • Lusteloosheid
  • Veel drinken, veel plassen
  • Geen eetlust, vermageren, misselijkheid
  • Buikpijn, opgezette buik
  • Bij een open baarmoederontsteking: vaginale uitvloeiing

Open baarmoederontsteking

Hierbij staat de baarmoedermond open, wat betekent dat het ontstekingsvocht het lichaam kan verlaten. Je ziet hierbij crèmekleurig of bruin pus uit de vagina druppelen.

Gesloten baarmoederontsteking

In dit geval is de baarmoedermond gesloten en kan het ontstekingsvocht niet naar buiten. Het hoopt zich op in de baarmoeder waardoor er een risico op het scheuren van de baarmoeder ontstaat. Deze situatie is levensbedreigend!

Behandeling

De beste behandeling van een baarmoederontsteking is het verwijderen van de baarmoeder door middel van een sterilisatie van de hond of de kat. Wanneer de ontsteking vroeg ontdekt wordt is de kans van slagen van deze operatie 100%. Het dier krijgt ook antibiotica toegediend en eventueel een infuus. Wanneer de pyometra niet op tijd ontdekt wordt, neemt de kans dat de baarmoeder scheurt tijdens de operatie toe. Dit is een zeer gevaarlijke complicatie. Is je hond of kat niet gesteriliseerd en heeft zij (een van de) bovenstaande symptomen? Twijfel dan niet en neem contact op met de dierenarts.

Baarmoederontsteking voorkomen

Je kan deze aandoening voorkomen door je hond of kat op jonge leeftijd te laten steriliseren. Wanneer tijdens de sterilisatie enkel de eierstokken verwijderd worden, kan je dier op latere leeftijd geen baarmoederontsteking meer krijgen.

Wil je meer informatie over baarmoederontsteking? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.