Sterilisatie bij de kat

Als je geen nestje jonge katten wil dan is een sterilisatie van je kat de beste manier om dit te voorkomen. Een jonge poes kan vanaf een leeftijd van ongeveer zes maanden gesteriliseerd worden.

Bij het steriliseren worden de eierstokken onder narcose verwijderd via een kleine snede in de buik. Meestal hoeft je poes hiervoor maar een dag op de dierenkliniek te blijven en herstelt ze snel.

Sterilisatie kat

Waarom sterilisatie van je kat?

Je poes laten steriliseren heeft vele voordelen. We hebben ze voor je op een rij gezet:

  • Een nestje jonge katten voorkomen.
    Er zijn veel zwerfkatten in Nederland en de asielen zitten vol met katten die een nieuw thuis zoeken. Daarom is het slim je poes op tijd te laten steriliseren.
  • Krolsheid en het gedrag wat daarbij hoort voorkomen.
    Een poes wordt krols wanneer zij vruchtbaar is. Deze krolsheid duurt een paar dagen en herhaalt zich maandelijks. Haar gedrag verandert dan: ze mauwt klaaglijk en luidruchtig, vraagt veel aandacht en is aanhankelijk. Sommige poezen worden ook onzindelijk en plassen binnen. Ze zal tijdens de krolsheid meer dan anders op pad gaan op zoek naar katers, met de daarbij behorende gevaren. Na een sterilisatie wordt je poes helemaal niet meer krols.
  • Geen risico op baarmoederontsteking.
    Een poes die niet gesteriliseerd is loopt op latere leeftijd kans op een baarmoederontsteking. Deze aandoening is levensbedreigend. Met een sterilisatie voorkom je een baarmoederontsteking volledig. Als je je poes op jonge leeftijd laat steriliseren dan wordt ook de kans op kwaadaardige melkkliertumoren op latere leeftijd veel kleiner.

Er zit ook een nadeel aan de sterilisatie. Je poes zal na de ingreep makkelijker aankomen in gewicht. Een groot nadeel is dit niet want dit is goed te voorkomen door na de ingreep de hoeveelheid voer aan te passen, of over te gaan op light voeding. Je dierenarts kan je hierbij begeleiden, voor en na de ingreep.

De operatie

Voor het uitvoeren van een sterilisatie verblijft je poes een dag op de dierenkliniek. Na een gezondheidsverklaring door de dierenarts zal ze onder narcose gebracht worden. Haar eierstokken worden volledig verwijderd en soms ook de baarmoeder, of een deel van de baarmoeder. Als je kat weer goed wakker is mag ze met pijnstilling naar huis. Veel poezen hebben weinig last van de ingreep en blijven goed van de wond af. Zit je poes veel aan de wond te likken? Neem dan contact op met de dierenarts zodat je een shirtje of kraag kan ophalen.

Nazorg

Houd je poes de eerste dagen na de operatie binnen, zodat de wond schoon blijft en ze in alle rust kan herstellen. Na een week of twee volgt er een wondcontrole bij de dierenarts. Let de komende weken op dat de wond niet gaat ontsteken. Is de wond rood, gezwollen of komt er vocht uit? Ga dan naar de dierenarts voor een extra controle. Ook wanneer je poes na de operatie niet wil eten of drinken. Omdat haar stofwisseling veranderd is, is het goed haar dagelijkse portie voer meteen al aan te passen zodat ze geen overgewicht krijgt. Het voorkomen van overgewicht is makkelijker dan haar weer af te laten vallen.

Wil je meer informatie over de sterilisatie van je kat? Zoek hier een dierenarts bij jou in de buurt.