Ziet jouw kat minder goed?
Staar kan leiden tot glaucoom (verhoogde druk in de oogbol) of zelfs blindheid als het onbehandeld blijft. Het is daarom belangrijk op tijd de dierenarts te bezoeken en de aandoening in de gaten te houden!
Wat zijn de oorzaken van staar bij katten?
Bij de mens is staar in de meeste gevallen een teken van ouderdom. Bij katten is dit niet altijd het geval. Staar kan zich ontwikkelen als gevolg van een ziekte, bijvoorbeeld bij chronische uveïtis (oogontsteking) of glaucoom (verhoogde druk op de oogbol). Ook verwondingen aan het oog en diabetes kunnen cataract veroorzaken. Staar kan ook erfelijk zijn, maar dit komt zelden voor.
Het kan nuttig zijn de medische familiegeschiedenis van je kat te kennen. Als je kat een grotere kans heeft op ontwikkeling van staar, kun je hier als eigenaar waakzaam op zijn.
De veelvoorkomende oorzaken van staar bij katten
- Chronische uveïtis (een vorm van oogontsteking)
- Glaucoom (verhoogde druk in de oogbol)
- Lensluxatie (verplaatsing van de lens)
- Diabetes mellitus (suikerziekte)
- Ondervoeding als kitten
- Stomp trauma (oog is niet gepenetreerd)
- Scherp trauma (oog is gepenetreerd), vaak het resultaat van gevechten met andere katten
- Laag calciumgehalte en andere nutritionele gebreken
- Electrische schok
- Blootstelling aan straling of giftige stoffen
Hoe weet ik of mijn kat staar zal ontwikkelen?
De ogen van je kat zullen hoogstwaarschijnlijk troebel worden of een grijsblauwe waas ontwikkelen naarmate hij ouder wordt. Deze veroudering van de lens is normaal en heet lenssclerose. De aandoening komt geregeld voor. In tegenstelling tot staar, kunnen dieren met lenssclerose nog goed zien. Cataract lijkt op lenssclerose maar is wél gevaarlijk.
De enige manier om te achterhalen of de vertroebeling van de lens van je kat wordt veroorzaakt door lenssclerose of staar, is door een onderzoek van je dierenarts. Staar is een degeneratieve aandoening (langzaam afnemend). Hoe vroeger de diagnose wordt gesteld, hoe eerder de progressie van de ziekte gestopt kan worden. Stel een afspraak met je dierenarts dus niet uit!
Als je kat diabetes heeft, kunnen meer drinken, meer plassen en gewichtsverlies erop wijzen dat er cataract ontwikkelt in de ogen van je kat.
Hoe diagnosticeert de dierenarts staar bij je kat?
Je dierenarts zal de ogen van je kat grondig onderzoeken. Als er verdenking is van staar, verwijst de dierenarts je kat door naar een specialist. De oogarts of oftalmoloog zal bepalen hoe ernstig de cataract is en hier een behandeling op aanbevelen.
Kan ik staar bij mijn kat voorkomen?
Cataract kan niet voorkomen worden, maar er zijn een aantal dingen die je als eigenaar kunt doen om de gezondheid van de ogen van je kat in de gaten te houden.
- Onderzoek de ogen van je kat regelmatig
- Bezoek je dierenarts als de ogen troebel of grijsblauw van kleur beginnen te worden
- Bezoek je dierenarts als je merkt dat je kat minder ziet
- Sommige deskundigen zijn van mening dat een voedzaam dieet met een hoog gehalte aan antioxidanten staar kan vertragen of zelfs voorkomen
Behandeling en staaroperatie voor katten
Door de continue ontwikkeling van de moderne geneeskunde zijn de vooruitzichten voor katten met staar goed. In geval van oogontsteking kan de dierenarts besluiten de ogen te behandelen met speciale oogdruppels, maar als je kat al gezichtsverlies heeft, kan een operatie een betere optie zijn.
Bij de staaroperatie kan het verloren gezichtsvermogen mogelijk hersteld worden. Hierbij vervangen ze de aangetaste lens door een acryl- of plastic lens.
De operatie vereist intensieve nazorg, maar heeft een vrij goed slagingspercentage. Je dierenarts kan de operatie aanbevelen als hij of zij van mening is dat het de meest geschikte behandeling is voor je kat.
Meer advies of informatie nodig over staar bij katten?
Neem contact op met je dierenarts voor deskundig advies over staar bij of de algemene gezondheid van je kat. Laat de ogen van je kat nakijken met een Gezondheidscheck voor oudere katten. Heb je nog geen dierenarts? Vind er dan een bij je in de buurt.