De beste gezinshonden

Ben jij op zoek naar jouw ideale gezinshond? Wij kunnen je helpen! In dit artikel gaan we dieper in op kindvriendelijke hondenrassen en bekijken we welke eigenschappen een goede gezinshond moet hebben.

Gezinshond

Eigenschappen van een goede gezinshond

Een hond is een gezellige en vrolijke toevoeging aan jouw gezin. Honden zorgen er niet alleen voor dat jij meer beweegt, ook hebben ze een positieve invloed op jou en je kinderen. Maar niet elke hond is even geschikt om in een gezin te houden. We hebben de belangrijkste eigenschappen die een hond moet hebben om goed in een gezin te passen, op een rij gezet.

  • Een zachtaardig en gemoedelijk karakter
  • Gemakkelijk op te voeden
  • Tolerant en geduldig
  • Goede acceptatie van de rangorde
  • Genieten van veel aandacht en spelen

Daarnaast is het van groot belang dat jullie als gezin goede afspraken maken over de opvoeding van de hond en de regels in en rondom het huis. Jouw hond kan alle bovenstaande eigenschappen bezitten, maar met een inconsistente opvoeding zijn deze eigenschappen minder belangrijk.

Grote gezinshonden

Een grote hond is vaak vriendelijk, loyaal en rustig in huis. Daarom kiezen veel mensen voor een grote hond als gezinshond. Naast al deze positieve eigenschappen moet je bij het kiezen van een grote hond ook rekening houden met hogere onderhoudskosten, zoals voeding en dierenartskosten. Daarnaast kunnen grote honden niet uitgelaten worden door kleine kinderen en hebben ze meer ruimte nodig dan een kleine hond.

Dit zijn enkele grote, kindvriendelijke hondenrassen, geschikt voor gezinnen:

Labrador retriever

De labrador retriever staat al jaren hoog in de top 10 beste honden voor in een gezin. Dit komt door zijn sociale en kindvriendelijke karakter, gecombineerd met zijn leergierigheid en speelsheid. Hoewel er geen kwaad in de labrador zit, kan deze hond zich in huis wel wat robuust gedragen. De labrador is gek op spelletjes, maar ook op water. Wees hierop bedacht wanneer je met hem de natuur in trekt. Geen plas is veilig voor dit gezellige hondenras.

Golden retriever

Ook de golden retriever scoort hoog als het gaat om zijn gemoedelijke en sociale gedrag binnen het gezin. Deze allemansvriend is in huis vaak net iets rustiger dan de labrador, maar buiten even gek op spelen en ook op water. Geef dit ras voldoende beweging en mentale uitdaging en je hebt een leuke gezinshond.

Berner sennenhond

De Berner sennenhond is een ras dat al erg lang in de top 3 van grote gezinshonden staat. Zijn gemoedelijke en zachtaardige karakter maakt hem geliefd bij zowel volwassenen als kinderen. Deze honden hechten zich snel aan het gezin waarin ze leven en zijn in huis qua karakter meestal rustig, evenwichtig, sociaal en een tikkeltje eigenwijs.

Middelgrote gezinshonden

Past een grote hond niet in jouw gezin, in je huis, of bij jouw levensstijl, dan is een middelgrote gezinshond ook een goede keuze. Dit zijn enkele middelgrote, kindvriendelijke hondenrassen:

Nova scotia duck tolling retriever (toller)

Deze actieve en energieke hond past zich goed aan in verschillende situaties en is hierdoor een leuke, middelgrote gezinshond. Buiten is het een ideaal speelmaatje voor het hele gezin en binnen is het een echte knuffelhond. Daarnaast is de toller slim en goed te trainen, wat handig is tijdens het opvoeden. De toller is een retriever en is dus, net als de golden en de labrador, dol op water.

Australian labradoodle

De Australian labradoodle is ontstaan uit een kruising met een labrador en een poedel en is een zeer populair ras. Dit komt door zijn vrolijke en sociale karakter, zowel naar mensen, als naar andere huisdieren toe. Ze hebben verschillende groottes en wegen ongeveer tussen de 15 en 40 kilogram. De meeste labradoodles zijn dol op zwemmen. Ook is deze hond zeer leergierig en actief, wat hem een ideale gezinshond maakt.

Australian shepherd

Een Australian shepherd is een zeer vriendelijke hond, die oorspronkelijk gefokt is om vee te drijven. Hier komt zijn zelfverzekerde en zelfstandige karakter vandaan, alsook het goede uithoudingsvermogen. Hoewel deze hond evenwichtig en trouw is en daardoor goed in gezinnen past, zal je de Australian shepherd, ook wel ‘aussi’ genoemd, goed bezig moeten houden. Deze honden vervelen zich gemakkelijk en kunnen dan ongewenst gedrag gaan vertonen.

Kleine gezinshonden

Ook veel kleine honden zijn geschikt voor gezinnen, alhoewel ze in aanleg vaak wel feller en drukker zijn dan middelgrote en grote honden. Het voordeel van een kleine gezinshond is dat hij minder ruimte in huis inneemt en ook minder ver mee uit genomen hoeft te worden.

Mini labradoodle

Ook bij de kleine gezinshonden staat de labradoodle in de top 3. Wil je een mini labradoodle, wees er dan zeker van dat één van de ouders een toy poedel is. Dit is de kleinste soort poedel die er is. Een kruising tussen twee kleine labradoodles kan natuurlijk ook. De mini labradoodle weegt tussen de 7 en 13 kilogram. Deze hond is beweeglijk, leergierig, speels en gaat graag mee uit wandelen.

Jackrussellterriër

De jack russel terriër heeft een vrolijk en intelligent karakter. Met een hoog energieniveau en de drang om te jagen, is deze hond ideaal voor families die graag actief bezig zijn met hun viervoeter. Omdat de jack russell zowel erg dapper als koppig is, heeft dit kleine hondje wel een duidelijke opvoeding nodig en is hij minder geschikt voor hele kleine kinderen.

Teckel

De teckel is een geliefde gezelschapshond vanwege zijn aanhankelijke en alerte karakter. Omdat de teckel, net als de jackrussellterriër, van oorsprong een jachthond is, heeft deze hond vaak de neiging om blaffend achter kleine dieren aan te gaan. Houd hier dan ook rekening mee bij zijn opvoeding. Ook zijn teckels trouw en waaks en zullen ze het gezin en het huis proberen te beschermen. Neem een teckel liever niet in huis als je hele kleine kinderen hebt.

Welke hond past het beste bij mijn gezin?

Wanneer je op zoek bent naar een gezinshond, zal je misschien op zoek gaan naar de meest kindvriendelijke hondenrassen. Deze honden zijn vaak zachtaardig en hebben een tolerant karakter. Maar naast het feit dat een dier een goede gezinshond is, zijn er meer aspecten die komen kijken bij het kiezen van een familie hond.

In het asiel vind je ook honden die goed in een gezin passen. Wil je een asiel hond adopteren, dan is een oudere hond vaak rustiger in huis dan een jonge hond. De asielhouder kan je meer vertellen over het karakter van jouw asielhond naar keuze.

Heb je besloten dat je een puppy gaat kopen, bespreek dan met de fokker dat je op zoek bent naar een kindvriendelijke gezinshond.

Veelgestelde vragen over gezinshonden

Wat is de ideale gezinshond?

De ideale gezinshond is voor iedereen anders. Maar over het algemeen moet een gezinshond (kind)vriendelijk, verdraagzaam en loyaal zijn. In huis is een gezinshond aanhankelijk en vrolijk. Buiten gaat een gezinshond graag mee op pad, of doet een spelletje mee.

Welke honden zijn het meest kindvriendelijk?

Kindvriendelijke honden zijn bijvoorbeeld de labrador retriever, de golden retriever, de labradoodle en nova scotia duck tolling retriever. Hoe kindvriendelijk een hond is, hangt niet alleen af van het ras. Ook de opvoeding en ervaringen in de jeugd van de hond spelen een rol.

Welke hondenrassen zijn zachtaardig?

De meeste kindvriendelijke hondenrassen zijn ook zachtaardig. Natuurlijk zijn er veel meer zachtaardige hondenrassen te vinden. Hoe zachtaardig een hond is, kan je soms ook zien aan het karakter van de ouders. Ook in het asiel kunnen ze je vaak meer vertellen over het karakter van een adoptiehond.