Een hond kiezen – welk hondenras past bij mij?

Je bent op zoek naar een hond, een maatje voor het leven. Aangezien je hond wel vijftien jaar kan worden, is het belangrijk je vooraf te bedenken wat voor soort hond bij jou past. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten die komen kijken bij het kiezen van een hond.

Een hond kiezen

Grote of kleine hond kiezen?

Honden worden qua maten onderverdeeld in klein, medium, groot en extra groot. Vanaf ongeveer 30 centimeter schouderhoogte spreken we van een medium hond, een grote hond meet ongeveer 45 centimeter of hoger en vanaf 60 centimeter schouderhoogte is het een groot hondenras. Bedenk eens hoe je leven met jouw hond er straks uit gaat zien. Wil je je hond graag overal mee naar toe nemen, bijvoorbeeld op visite of in de trein? Dit gaat makkelijker met een klein hondje. Ook wanneer je niet zo groot woont is een klein hondje beter op zijn plek bij jou. En niet te vergeten: wanneer je kinderen hebt zullen zij een kleine hond beter uit kunnen laten dan de grote, sterke variant. Een grote hond is op zijn beurt meestal in huis wat rustiger dan een kleine hond en schrikt mensen sneller af als je hem ook als waakhond wil inzetten. Over het algemeen worden kleine honden ouder dan grote honden.

Het geslacht – van invloed op je keuze?

Kies je voor een reu (mannetjeshond) of een teef (vrouwtjeshond)? Over het algemeen gaan honden van het andere geslacht wat beter met elkaar om dan dieren van hetzelfde geslacht. Houd dit in je achterhoofd als je al een hond in huis hebt. Qua gedrag naar mensen merk je meestal niet veel verschil tussen een reu en een teef. Een teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops. Dit is de fase waarin zij vruchtbaar is en druppels bloed zal verliezen. In deze periode kunnen er tijdelijk gedragsveranderingen bij haar optreden. Wil je voorkomen dat je hond gedekt wordt dan kan je haar laten steriliseren. Deze operatie zorgt ervoor dat je teef niet meer drachtig kan worden en het helpt ook bepaalde ziektes voorkomen. Een reu wordt niet loops maar kan wel hevig reageren op loopse teven in zijn omgeving. Hiervan kan hij dagen van slag zijn, janken en weg proberen te lopen. Dit gedrag kan voorkomen worden met een castratie, een operatie waarbij je reu onvruchtbaar gemaakt wordt.

Activiteiten met je hond

Natuurlijk hebben alle honden beweging nodig. Maar er zijn grote verschillen onderling als het gaat om de hoeveelheid beweging die ze nodig hebben om gelukkig te zijn. Verdiep je eens in de verschillende hondenrassen en types. Een hond die gefokt is om te drijven, zoals bijvoorbeeld een bordercollie, zal met drie keer wandelen per dag niet genoeg energie kwijt kunnen. Voor een hond met een groot jachtinstinct, zoals bijvoorbeeld een beagle, kan het zien van een konijn een reden zijn om er vandoor te gaan. Hierdoor kan hij misschien niet zo goed los lopen als een hond die deze drift minder heeft. Bedenk bij het kiezen van een hond hoeveel tijd je kan en wil steken in het bezighouden van je hond en stem hier het ras of het type hond op af.

De zorg voor je hond

Basiskosten

Bij de aanschaf van een hond komen ook kosten kijken. Eenmalig zijn er de kosten voor de aanschaf van een mand, riem, voerbak en speelgoed. Hiernaast komen er lopende kosten bij voor de voeding, bestrijding van parasieten, vaccinaties, gebitsverzorging en eventueel de trimster. Een sterilisatie, castratie of andere operatie kunnen hier eventueel nog bij komen. Ga je op vakantie zonder je hond? Bedenk dan dat logeren in een hondenpension ook kosten met zich meebrengt. Bereken wat je ongeveer kwijt zult zijn voordat je een hond in huis neemt, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan. Zoek je meer informatie over de basiskosten voor een hond? Misschien is het Dier en Zorg Plan iets voor jou!

Vachtverzorging

Een kortharige vacht heeft nagenoeg geen verzorging nodig. Maar een langharige hond zal je minimaal twee keer per week goed moeten borstelen. Een ruwharige vacht zal een aantal keer per jaar geplukt moeten worden door een trimster. Sommige honden, zoals de Australische labradoodle of de Portugese waterhond, hebben geen ondervacht en verharen dus ook niet. Het maakt ze populair bij mensen die allergisch reageren op huidschilfers van honden, omdat deze hondensoort niet of nauwelijks allergische klachten geeft. Dit neemt niet weg dat de vacht van deze honden ook regelmatig onderhouden moet worden om klitten te voorkomen. Let op: ben je allergisch voor honden en denk je eraan om een hond zonder ondervacht aan te schaffen? Het is niet 100% zeker dat je niet allergisch reageert op dit ras. Ga altijd eerst proef knuffelen bij een fokker zodat je zeker weet dat je geen klachten ontwikkelt.

Erfelijke aandoeningen

Je hond kan natuurlijk altijd ziek worden. Maar er zijn rassen die erom bekend staan dat er gevaarlijke, erfelijke aandoeningen spelen. Bespreek deze van tevoren met de fokker. Een gerenommeerde fokker heeft zijn honden op deze aandoeningen laten testen voordat ze een nestje krijgen.

Een hond kiezen: rashond of kruising?

Wanneer je valt voor de specifieke uiterlijke kenmerken van een bepaald hondenras is het goed je eerst in dit ras te verdiepen. Een labrador is een prima gezinshond, maar ook een echte waterhond. Verbaas je dus niet als jouw viervoeter in elke plas gaat liggen die hij tegenkomt. Ook zijn er rassen die te lang gefokt zijn op het uiterlijk, waardoor de gezondheid van de hond uit het oog verloren is. Kies daarom voor een fokker die aangesloten is bij de betreffende rasvereniging. Je vindt hier een lijst met betrouwbare fokkers.

Je kan ook voor een kruising kiezen. Het voordeel van deze honden is dat ze vaak niet kampen met hardnekkige erfelijke afwijkingen. Ook zijn ze meestal goedkoper in aanschaf. Het nadeel van een kruising is dat je vooraf niets kan zeggen over het karakter van het dier.

Pup versus volwassen hond

Je eerste ingeving is misschien om te kiezen voor een schattige pup. Deze is nog helemaal op te voeden zoals jij dat wil. Maar realiseer je ook dat het anderhalf jaar duurt voor je hondje volwassen is. Deze anderhalf jaar van opvoeden is erg tijdrovend. Denk hierbij aan zindelijk maken, aan de riem mee leren lopen, alleen thuis leren zijn en nog veel meer. Bovendien wachten er in het asiel veel leuke, lieve volwassen honden op een nieuw thuis. Deze honden zijn al opgevoed, wat soms voordelen, soms nadelen met zich meebrengt. Zo kan ongewenst gedrag bij een volwassen hond moeilijker af te leren zijn dan bij een pup. De medewerkers van het asiel kunnen je alles vertellen over het karakter van de honden die er zitten. Neem dus ook eens de moeite om te kijken in het asiel bij je in de buurt. Gaat je keuze toch uit naar een pup, lees dan zeker dit artikel eens.

Bereid je goed voor bij het kiezen van een hond, dan kom je het minste voor verrassingen te staan. Heb je na het lezen meer vragen over je keuze voor een hond? Je dierenarts kan helpen! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.