Een hond kiezen – welk hondenras past bij mij?

Je bent op zoek naar een hond, een maatje voor het leven. Er bestaan erg veel soorten hondenrassen, elk met eigen karaktereigenschappen en eigen behoeftes. Aangezien een hond wel vijftien jaar kan worden, is het belangrijk je vooraf te bedenken wat voor soort hond er bij jou past.

Een hondenras kiezen

Maar de vraag “welke hond past bij mij?” is niet zomaar te beantwoorden. Het is dan ook goed je te verdiepen in de verschillende aspecten die komen kijken bij het kiezen van een hond. Een belangrijk aspect is bijvoorbeeld jouw gezinssamenstelling. Zijn er kinderen of andere huisdieren in huis aanwezig? Wie gaat straks de hond uitlaten? Maar ook: hoeveel beweging kan je jouw hond dagelijks bieden?

Door jezelf deze en de volgende vragen te stellen, kom je erachter wat voor soort hond er bij jou past:

  • Zoek je een grote hond, of juist een klein ras?
  • Kies je voor een rashond of een kruising?
  • Wat voor vacht vind je prettig; lang of kort?
  • Wil je een puppy of een volwassen hond?
  • Wat zijn de verschillen tussen een reu en een teefje?
  • Hoeveel beweging heb je jouw hond te bieden?
  • Wat zijn kindvriendelijke rassen?

Lees gauw verder om een antwoord op deze vragen te vinden!

Rashond of kruising?

Wanneer je valt voor de specifieke uiterlijke kenmerken van een bepaald hondenras, is het belangrijk je eerst goed in dit ras te verdiepen. Rashonden delen namelijk een aantal karaktereigenschappen. Het is goed dat je vooraf van deze eigenschappen op de hoogte bent.

Een labrador is bijvoorbeeld een hond die prima geschikt is voor een gezin, maar het is ook een echte waterhond. Verbaas je dus niet als jouw viervoeter in elke plas of sloot gaat liggen die hij tegenkomt. En een Duitse herder is een hele trouwe hond, maar kan ook de neiging hebben om jouw gezin extreem te willen beschermen. Om erachter te komen welke hondensoort bij jou past, is het dus goed om alle karaktereigenschappen en behoeften van jouw ras naar keuze te onderzoeken.

Er zijn ook rassen die te lang gefokt zijn op het uiterlijk, waardoor de gezondheid van de hond uit het oog verloren is. Deze honden zien er misschien heel mooi uit, maar hebben een grotere kans om ziek te worden. Verschillende rassen staan erom bekend dat er gevaarlijke, erfelijke aandoeningen spelen. Bespreek deze van tevoren met de fokker. Een gerenommeerde fokker heeft zijn honden op deze aandoeningen laten testen, voordat ze een nestje krijgen.

Heb je goed onderzocht welk ras hond bij jou past, zoek er dan een fokker bij die aangesloten is bij de betreffende rasvereniging. Bekijk hier een lijst met betrouwbare fokkers.

In plaats van een specifiek hondenras te kiezen, kan je ook voor een kruising kiezen. Het voordeel van deze honden is dat ze vaak niet kampen met hardnekkige erfelijke afwijkingen. Ook zijn ze meestal goedkoper in aanschaf. Het nadeel van een kruising is dat je vooraf weinig kan zeggen over het karakter van het dier.

Grote of kleine hond?

Honden worden qua maten onderverdeeld in klein, medium, groot en extra groot. Vanaf ongeveer 30 centimeter schouderhoogte spreken we van een medium hond, een grote hond meet ongeveer 45 centimeter of hoger en vanaf 60 centimeter schouderhoogte is het een groot hondenras.

Als je wil weten welke hond geschikt is voor jou, of voor je gezin, bedenk dan hoe je leven er straks met jouw hond uit gaat zien. Wil je je hond graag overal mee naartoe nemen, bijvoorbeeld op visite of in de trein? Dit gaat makkelijker met een klein hondje. Ook wanneer je niet zo groot woont is een klein hondje beter op zijn plek bij jou. En niet te vergeten: wanneer je kinderen hebt zullen zij een kleine hond beter uit kunnen laten dan de grote, sterke variant.

Een grote hond is op zijn beurt meestal in huis wat rustiger dan een kleine hond en schrikt mensen sneller af als je hem ook als waakhond wil inzetten. Over het algemeen worden kleine honden ouder dan grote honden.

Puppy of volwassen hond?

Je eerste ingeving is misschien om te kiezen voor een schattige pup. Deze is nog helemaal op te voeden zoals jij dat wil. Maar realiseer je ook dat het anderhalf jaar duurt voor je hondje volwassen is. Deze anderhalf jaar van opvoeden is erg tijdrovend. Denk hierbij aan het zindelijk maken, aan de riem mee leren lopen, leren alleen thuis te zijn en nog veel meer.

Bovendien wachten er in het asiel veel leuke, lieve volwassen honden op een nieuw thuis. Deze honden zijn al opgevoed, wat soms voordelen, soms nadelen met zich meebrengt. Zo kan ongewenst gedrag bij een volwassen hond moeilijker af te leren zijn dan bij een pup. De medewerkers van het asiel kunnen je alles vertellen over het karakter van de honden die er zitten. Zo kiezen jullie samen wat de beste hond voor jou is. Neem dus ook eens de moeite om te kijken in het asiel bij je in de buurt.

Gaat je keuze toch uit naar een pup, of ben je benieuwd welke pup bij jou past, dan is het belangrijk je hierop goed voor te bereiden.

Mannetje of vrouwtje?

In je zoektocht naar welk type hond bij jou past, kun je ook het geslacht van de hond meenemen in je overweging. Kies je voor een reu (mannetjeshond) of een teef (vrouwtjeshond)?

Een teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops. Dit is de fase waarin zij vruchtbaar is en druppels bloed zal verliezen. In deze periode kunnen er tijdelijk gedragsveranderingen bij haar optreden. Wil je voorkomen dat je hond gedekt wordt, dan kan je haar laten steriliseren. Deze operatie zorgt ervoor dat je teef niet meer drachtig kan worden en het helpt ook bepaalde ziektes te voorkomen.

Een reu wordt niet loops maar kan wel hevig reageren op loopse teven in zijn omgeving. Hiervan kan hij dagen van slag zijn, gaan janken en weg proberen te lopen. Dit gedrag kan voorkomen worden met een castratie, een operatie waarbij je reu onvruchtbaar gemaakt wordt. Overleg altijd eerst met een dierenarts of de keuze voor castratie de juiste keuze is.

Heb je al een hond in huis en zoek je er een bij? Over het algemeen gaan honden van het andere geslacht wat beter met elkaar om dan dieren van hetzelfde geslacht. Qua gedrag naar mensen merk je meestal niet veel verschil tussen een reu en een teef.

Veel of weinig beweging?

Natuurlijk hebben alle honden beweging nodig. Maar er zijn grote verschillen onderling als het gaat om het soort en de hoeveelheid beweging die honden nodig hebben om gelukkig te zijn. Een hond die gefokt is om te drijven, zoals bijvoorbeeld een bordercollie, zal met drie keer per dag wandelen niet genoeg energie kwijt kunnen. Voor een hond met een groot jachtinstinct, zoals bijvoorbeeld een beagle of een Jack Russell terriër, kan het zien van een konijn een reden zijn om ervandoor te gaan. Hierdoor kunnen deze honden misschien niet zo goed loslopen als een hond die deze drift minder heeft.

Actief met je hond bezig zijn hoeft niet alleen te bestaan uit wandelen. Naast de dagelijkse rondjes kan je verschillende soorten hondensport beoefenen, zoals obedience of flyball. En sommige honden kunnen hun energie kwijt door stukken naast de fiets mee te rennen.

Het gevolg van te weinig beweging of uitdaging kan heftig zijn; sommige honden kunnen hierdoor serieuze gedragsproblemen krijgen. Hoeveel tijd je kan en wil steken in het bezighouden van je hond, weegt dus ook mee met welk type hond bij jou past. Stem het ras of het type hond dat je kiest hierop af.

Kort of lang haar?

Zowel de soort vacht, als de verzorging ervan, weegt mee in jouw zoektocht naar wat de beste hond voor jou is. Een kortharige vacht heeft nagenoeg geen verzorging nodig. Een langharige hond ziet er heel mooi uit, maar je zult de lange vacht minimaal twee keer per week goed moeten borstelen en hem regelmatig naar een trimmer moeten brengen, om klitten te voorkomen. En een ruwharige vacht moet een aantal keer per jaar geplukt worden door een trimster. Bedenk ook dat wanneer het buiten regent, een korte vacht sneller droog is dan een lange vacht.

Sommige honden, zoals de Australische labradoodle of de Portugese waterhond, hebben geen ondervacht en verharen dus ook niet. Het maakt ze populair bij mensen die allergisch reageren op huidschilfers van honden, omdat deze hondensoort niet of nauwelijks allergische klachten geeft. Dit neemt niet weg dat de vacht van deze honden ook regelmatig door een trimmer onderhouden moet worden om klitten te voorkomen.

Let op: ben je allergisch voor honden en denk je eraan om een hond zonder ondervacht aan te schaffen? Het is niet 100% zeker dat je niet allergisch reageert op dit ras. Ga altijd eerst proef-knuffelen bij een fokker zodat je zeker weet dat je geen allergische klachten ontwikkelt.

De juiste keuze met advies van Dier en Zorg Gids

Al deze factoren samen bepalen wat voor hond het beste bij jou past. Verdiep je hier dus goed in, zodat je zo min mogelijk voor verrassingen komt te staan. Ook zorg je met een goede oriëntatie ervoor dat jouw toekomstige hond straks in al zijn behoeften wordt voorzien.

Heb je na het lezen meer vragen over welk type hond, of welk hondenras bij jou past? Je dierenarts kan helpen! Vind er hier een bij je in de buurt.

Misschien vind je dit ook interessant:

Dit is de beste hond voor een gezin
Puppy kopen? Hier moet je op letten!
Alles over het verplicht chippen van een hond
Hoeveel kost een hond?
Informatie over een kruising (vuilnisbakkenras)

Veelgestelde vragen

Moet ik kiezen voor een rashond of een kruising?

Wanneer je een hond met specifieke eigenschappen zoekt, kies dan voor een rashond van een gerenommeerde fokker. Een kruising heeft minder last van hardnekkige erfelijke afwijkingen en is vaak goedkoper.

Wat zijn enkele aanbevolen hondenrassen voor gezinnen met kinderen?

Honden die bekendstaan als goede gezinshonden zijn onder andere de labrador retriever, golden retriever, poedel, beagle en cocker spaniël.

Hoe beïnvloedt mijn woonsituatie de keuze van een hond?

Niet alle honden zijn gelukkig in elke woonsituatie. Heb je bijvoorbeeld geen tuin, dan is het niet handig om een grote of erg energieke hond aan te schaffen. Houd hier rekening mee als je je afvraagt welke hond bij jou past.

Is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke gezondheidsproblemen van bepaalde rassen?

Ja, hier moet je zeker rekening mee houden. Sommige hondenrassen zijn te lang gefokt op het uiterlijk, waardoor de gezondheid uit het oog verloren is. Hierdoor hebben deze rassen last van gevaarlijke, erfelijke aandoeningen.

Wat zijn de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een hond?

De belangrijkste factoren bij het kiezen van een hondenras zijn je gezinssamenstelling, je woonsituatie en de tijd die je hebt om je hond aandacht en beweging te geven. Neem de grootte, het geslacht en het soort vacht van de hond naar keuze altijd mee in je overweging.