Past een hond in mijn leven?
Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je een hond kunt nemen. Een hond is bijvoorbeeld een gezellige aanvulling op het gezin. En je kan met een hond heerlijk wandelen en spelen. Maar onthoud ook dat een hond elke vier à zes uur uitgelaten moet worden. En dat hij ook voldoende aandacht en beweging nodig heeft als het slecht weer is buiten.
Heb je hele kleine kinderen in huis dan is de aanschaf van een hond een minder goed idee. Je hebt zelf je handen nog vol aan de kinderen. En andersom maken kleine kinderen onverwachte geluiden en bewegingen die bedreigend kunnen zijn voor een hond. Heb je wat grotere kinderen dan kan je als gezin al betere afspraken maken over de omgang met jullie nieuwe huisdier.
Verdiep je ook goed in de verschillende hondenrassen met bijbehorende eigenschappen. Kies voor een rustig, stabiel type hond, waarbij de rangorde niet heel belangrijk is. Willen de kinderen graag zelf de hond uitlaten? Dan is het aan te raden om een hond te nemen die niet zwaarder wordt dan 20 kg. Het opvoeden van een pup kost je minimaal een jaar intensieve aandacht voor het dier.
Daarnaast brengt het hebben van een hond ook kosten met zich mee. Deze kunnen gedurende zijn leven behoorlijk oplopen. Hierop moet je ook voorbereid zijn. Een manier om de nodige dierenartskosten te kunnen betalen is door het afsluiten van een huisdierenverzekering.
Lees hier meer over de kosten van een hond.
Een betrouwbaar adres vinden
Wanneer je een pup koopt, kan de verkoper je nooit garanderen dat het dier gezond is en gezond blijft. Omdat een hond een levend dier is, heb je ook geen garantie zoals je bij spullen wel hebt. Je zal dus zelf goed moeten opletten waar je een puppy gaat kopen en hoe het met jouw pup naar keuze gesteld is.
Het vinden van een betrouwbaar adres kan een lastige klus zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat het hondje in Nederland geboren is en niet vanuit het buitenland hierheen gesmokkeld is. Ook moeten alle papieren in orde zijn. Soms zijn er namelijk vervalste papieren in omloop. Een uitzondering hierop zijn erkende fokkers in het buitenland. Deze fokkers zijn bekend bij de Nederlandse Raad van Beheer op Kynologisch gebied en mogen hun pups vanaf 15 weken leeftijd exporteren naar Nederland.
Problemen rondom geïmporteerde pups
Hoewel het er soms op lijkt dat een hondje in Nederland is geboren, kan het toch zijn dat het dier in het buitenland geboren is en naar Nederland gebracht is. Wanneer je pup geïmporteerd is vanuit het buitenland, zijn vaak ook de papieren en het paspoort nagemaakt. Je weet dan niet zeker of de pup wel goed onderzocht, gevaccineerd en ontwormd is. Daarnaast moet elk pup gechipt en geregistreerd zijn voordat hij naar een nieuw baasje gaat. Het registratiebewijs dat bij de chip hoort moet de fokker dus in het paspoort kunnen laten zien. Een handige manier om te zien in welk land de chip is gezet, is door het landnummer te controleren in het paspoort. Een Nederlandse chip begint altijd met het nummer 528.
Deze geïmporteerde hondjes hebben vaak last van serieuze gezondheidsproblemen. Daarnaast vertonen ze op latere leeftijd ongewenst gedrag doordat ze te vroeg van de moederhond gescheiden zijn. De moeder leeft bij de fokker in het buitenland, meestal onder erbarmelijke omstandigheden en moet aanhoudend nestjes met pups krijgen. Voorkom dus dat je een illegaal geïmporteerd hondje koopt. Dit kan je doen door deze checklist verderop in dit artikel goed door te nemen voordat je tot de aankoop over gaat.
Is het hondje door een stichting naar Nederland gebracht? Dan zijn alle papieren meestal gewoon in orde. Wel moet je dan rekening houden met buitenlandse ziektes zoals bijvoorbeeld Leishmania. Ook weet je dan meestal weinig over het karakter van het dier, omdat de (voor)ouders onbekend zijn.
Waar een puppy kopen?
Er zijn verschillende plaatsen waar je een puppy kunt kopen:
Puppy kopen bij een fokker
De meest voor de hand liggende manier om een puppy te kopen is via een fokker. Maar wanneer heb je nu te maken met een betrouwbare hondenfokker? Immers, iedereen kan een nestje pups fokken. Er zijn hiervoor niet veel regels in Nederland.
Wil je een pup van een specifiek hondenras, dan kan je terecht bij de vereniging van dat specifieke ras, welke is aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch gebied. Dit zijn erkende rasverenigingen met een fokbeleid dat ervoor zorgt dat rashonden gezond en raszuiver blijven. Zo moeten de ouders van een nestje voordat ermee gefokt mag worden bijvoorbeeld getest worden op de afwezigheid van bepaalde erfelijke aandoeningen. Ook worden er soms eisen gesteld aan het karakter van de ouderdieren. Een rashondenfokker kan dit zowel beroepsmatig als hobbymatig doen.
Ben je op zoek naar een betrouwbare puppy fokker en twijfel je nog? Vraag dan je (aanstaande) dierenarts om advies.
Puppy kopen bij een particulier
Ook wanneer je niet op zoek bent naar een raszuivere hond wil je natuurlijk dat je pup van een betrouwbaar adres komt. Je kunt je puppy dan van een particulier kopen. Dit is meestal een nestje pups bij mensen thuis, die voor de hobby een nestje hebben, of waarbij het nestje ‘een eenmalig ongelukje’ is. Er is dan geen rekening gehouden met erfelijke aandoeningen en ook is het bijvoorbeeld niet altijd zeker hoe groot je hondje gaat worden. Bij een nestje pups bij een particulier moet altijd de moederhond aanwezig zijn. Houd ook hier de checklist er dus bij.
Puppy van het asiel
Je kunt ook een puppy adopteren uit het asiel. Je moet hier wel geluk mee hebben, want een asiel is een opvangcentrum en heeft natuurlijk geen pups op “voorraad”. Wanneer een asiel wel een pup heeft is het belangrijk dat je ook hier kijkt of het hondje bij jou en eventueel je gezin past. Het asiel zal hier ook op screenen. De meeste asielen hebben een dierenarts die alle honden nakijkt als ze opgevangen worden. Desondanks is het goed om zelf ook alert te zijn op de gezondheid van het dier en vragen te stellen.
Kijk ook eens naar de andere honden die in het asiel zitten. Wanneer je geen puppy kan kopen, is er misschien wel een volwassen hond die goed bij jou past en die een tweede kans verdient. Lees hier alles over kruisingen.
Of je pup nu van een fokker, particulier of uit het asiel komt, in alle gevallen is het raadzaam dat je de onderstaande checklist voor- en tijdens je bezoek naloopt.
Vragen stellen – gebruik deze checklist
Wanneer je een adres met een pup hebt gevonden, is het belangrijk dat je deze checklist met vragen doorloopt:
- Heb je het adres op internet gevonden? Controleer dit adres en kijk of er misstanden zijn geweest, of dat de fokker geen slechte naam heeft.
- Is er één nestje aanwezig, of zijn er meerdere? Een goede fokker heeft nooit meer dan een of twee nesten in huis. Wanneer dit er meer zijn kan dit wijzen op broodfok.
- Ligt het nest in huis, tussen de mensen of afgezonderd? Voor een goede socialisatie is het belangrijk dat de hondjes tussen de mensen opgroeien.
- Is de moederhond aanwezig? Zonder moeder kan het zijn dat enkel het nest puppy’s vanuit het buitenland naar Nederland is gebracht. Vaak zijn deze dieren dan ook te jong van de moeder gescheiden. Vraag altijd waar de moeder is en of je haar kan zien. Het karakter van de teef zegt ook iets over het gedrag van de pups.
- Check de oren, ogen, neusjes en achterwerken van de hondjes. Deze moeten schoon en droog zijn.
- Ook de omgeving moet hygiënisch en schoon zijn.
- Vraag naar het EU dierenpaspoort met daarin de eerste controle en vaccinatie bij de dierenarts. Jonge hondjes moeten deze op zes weken leeftijd gehad hebben, net zoals dat ze een chip moeten hebben. Check bij welke dierenarts dit gebeurd is. Controleer ook of het nummer begint met 528: de Nederlandse landencode. Neem bij twijfel contact op met de dierenarts die in het boekje staat.
- Vraag of de pups minimaal drie keer ontwormd zijn en met welk middel.
- Zijn er papieren waarop staat of de ouders gecontroleerd zijn op erfelijke afwijkingen? Dit is vooral bij zuivere rashonden belangrijk.
- Wanneer je bij het nest op visite komt kan je al vrij snel zien of de pups mensen gewend zijn. Ook kan je zien of ze sociaal zijn en niet bang voor geluiden of nieuwe mensen. Ga vaker dan één keer op bezoek. Een goede fokker zal dit geen probleem vinden.
- Krijg je een koopovereenkomst? Zo ja, klopt alles wat erop staat? Wanneer je twijfelt, vraag dan of je een kopie mee naar huis kan nemen zodat je het rustig door kan lezen alvorens het te tekenen.
- Het is gebruikelijk dat de fokker je vragen zal stellen over je thuissituatie. Dit is omdat de fokker wil dat de pups goed terechtkomen.
Lees verder onder de foto
De puppy uitzoeken
Wanneer je na het doorlopen van de lijst met vragen een goed gevoel hebt, kan je een puppy gaan uitzoeken. Je kunt bijvoorbeeld voor een reu of een teef kiezen, of een hondje nemen met een leuke kleur. Soms is er geen keuze meer mogelijk omdat alle hondjes al gereserveerd zijn. Vraag jezelf dan af of het hondje wel bij je past en overleg hierover met de fokker.
Sommige fokkers beslissen mee over welke pup het beste bij jou past. Zij kennen het karakter van de pups al een beetje en kunnen zo vaak een betere match maken.
Neem de tijd bij het kopen van een puppy
De beslissing om een hond aan te schaffen neem je niet over één nacht ijs. Oriënteer je dus van tevoren goed. Laat je niet verleiden door dat schattige, zielige pupje wat niet aan je checklist voldoet. Wanneer je niet zeker weet of de pup niet geïmporteerd is en je toch toegeeft, werk je mee aan het in stand houden van de illegale hondenhandel. Daarnaast is er een grotere kans dat het dier ernstige gezondheidsproblemen heeft. Met een doodziek hondje en hoge dierenartskosten tot gevolg.
Wees dus geduldig en vertrouw op je intuïtie. Nu wat langer wachten kan je vele jaren meer plezier geven van je hond. En dat is uiteindelijk waar het om gaat.
Voorbereiding op de hond
En dan is het zover, je hebt een puppy gevonden en deze mag het nest verlaten. Bereid je goed voor op de komst van je hondje. Zorg dat je een mandje en/of bench in huis hebt, een halsband met riem, een drink- en voerbakje en puppyvoeding.
Bezoek met je nieuwe puppy een dierenarts, kort nadat je hem in huis hebt gekregen. De dierenarts kan zo de gezondheid van je kleintje controleren en het vaccinatieboekje bekijken. Ook is het bezoeken van de dierenkliniek een belangrijk onderdeel van het socialiseren van je pup. Heb je nog geen dierenarts? Zoek dan alvast een fijne dierenkliniek voordat je pup in huis komt.
Lees meer over de voorbereiding en de eerste weken met je puppy in huis.
Veelgestelde vragen over het kopen van een puppy
Waar kan ik een puppy kopen?
Je kunt een puppy kopen bij een erkende fokker, een particulier of een asiel. In alle gevallen is het belangrijk dat je hondje een gezonde indruk maakt en de puppy vaccinatie heeft gehad, een geregistreerde chip heeft met een bijbehorend EU-dierenpaspoort. Twijfel je over de gezondheid of herkomst van het hondje? Raadpleeg dan je dierenarts. Neem geen overhaaste beslissingen.
Hoe vind ik een betrouwbare fokker?
Vraag je dierenarts om een betrouwbare fokker. Neem onze puppy checklist mee wanneer je het nestje pups gaat bezoeken. Loop alle punten rustig af. Een goede fokker zal hier zeker begrip voor hebben en overal aan meewerken.
Waar moet ik op letten bij het bekijken van een puppy uit een nestje?
Bij het bekijken van een puppy is het belangrijk dat zowel de rest van het nest als de moederhond aanwezig is. De hondjes moeten er schoon en gezond uitzien en vrolijk en ondernemend zijn. Vraag naar het EU-dierenpaspoort van je puppy en controleer of de eerste vaccinatie is gegeven. Kijk ook bij welke dierenarts dit is gedaan.