De juiste dierenarts kiezen

Wanneer je een huisdier hebt is het fijn te weten welke dierenarts bij jou past. Niet alleen als je dier ziek is, ook voor preventieve zorg of vragen over je dier is contact met een goede dierenarts noodzakelijk. Of misschien heb je al een dierenarts maar zoek je een andere? Zorg dat er een dierenarts is waar je bekend bent en waarvan je weet hoe zijn of haar werkwijze is. Maar wat is nu de juiste dierenarts voor jou en je huisdier? We helpen je in dit artikel bij het zoeken naar een goede dierenartsenpraktijk.

 

Juiste dierenarts kiezen

Soorten dierenartsen

Het beroep dierenarts is een beschermde titel. Dit betekent dat elke dierenarts in Nederland een basisopleiding moet hebben gevolgd alvorens diergeneeskundige handelingen te mogen verrichten. Hiermee heeft hij of zij voldoende kennis om je huisdier te vaccineren, ziektes te diagnosticeren en behandelen en operaties uit te voeren. Je komt met je huisdier altijd eerst bij deze dierenartsen terecht. Je kan het vergelijken met een huisarts voor mensen.

Voor de diagnoses, behandelingen of operaties die gecompliceerder zijn, verwijst de dierenarts je door naar een collega met meer ervaring in het betreffende vakgebied. Dit is een specialistische dierenarts. Hij of zij heeft na de basisopleiding een specialistische studie afgerond. Denk hierbij aan een oncoloog, cardioloog of neuroloog. Deze zijn er een stuk minder in Nederland dan de basis dierenartsen.

Vind een dierenarts die bij je past

Ga eerst op zoek naar een fijne basis dierenarts. Deze zal je eerder nodig hebben dan een specialist. In deze zoektocht zijn er een aantal factoren waar je rekening mee kan houden. We hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

 • Afstand
  De meeste huisdieren houden niet van lange autoritten. Vooral wanneer het warm is buiten zit je niet te wachten op een lange autorit met je huisdier. Het is dus een goed idee om eerst de dierenartsen die dicht bij jou in de buurt zitten te verkennen. Ook wanneer er een spoedsituatie is wil je natuurlijk zo snel mogelijk bij je dierenarts zijn. Houd dus zeker rekening met de afstand.
 • Diersoort
  Wat voor huisdieren heb je? Een hond of kat kan in principe bij elke dierenarts terecht voor de basiszorg. Maar niet alle dierenartsen hebben evenveel ervaring met bijvoorbeeld knaagdieren, vogels of terrariumdieren. Meestal staat de speciale kennis en kunde op de website vermeld. Mocht dit niet zo zijn, vraag dit dan na bij de dierenartsen van je keuze.
 • Recensies
  Lees eens wat recensies over de dierenartsenpraktijken. Hoewel je er niet blind op kan varen is het toch fijn te lezen hoe tevreden – of ontevreden – andere diereigenaren met hun dierenarts zijn. Vraag ook eens in je vriendenkring waar zij met de huisdieren heen gaan en wat de ervaringen zijn.

 

Ga langs bij de dierenarts van je keuze

Heb je een paar dierenartsen gevonden? Ga dan langs om te kijken hoe de praktijk er uit ziet. Misschien is zelfs een rondleiding mogelijk. Op deze manier kan je de sfeer op de praktijk proeven en een eerste bezoek ervaren.

 

Juiste dierenarts vinden

Punten van aandacht tijdens het eerste bezoek

De kliniek

 • Niets is zo vervelend (voor jou én je kat) als een heel eind sjouwen met je kattendraagmand. Check of er voldoende parkeerplaats dichtbij de kliniek is. Ook handig als je hond slecht ter been is.
 • Vraag wat de hygiëneregels van de praktijk zijn.
 • Welke apparatuur is er in de kliniek aanwezig? Praktijken zonder laboratorium, röntgen- of echoapparaat zijn beperkt in hun diagnostische beeldvorming.
 • Check of de operatiekamer is voorzien van een gasnarcose apparaat en apparatuur om de hartslag te monitoren, zodat je dier veilig geopereerd kan worden mocht dit nodig zijn.
 • Hoe ziet de opname eruit? Wordt er gebruik gemaakt van vloerverwarming in de dierverblijven en zitten de katten apart van de honden?
 • Uiteraard moeten de prijzen realistisch en betaalbaar voor je zijn. Vraag ook eens informatie over een huisdierverzekering, of het Dier en Zorg Plan.
 • Hoe is het geregeld met de spoeddiensten? Sommige praktijken doen deze volledig zelf, anderen hebben een dienstrooster met klinieken uit de buurt. Het kan dan voorkomen dat je met een spoedgeval naar een vreemde praktijk toe moet.
 • Heb je dus een kat die veel stress ervaart bij het bezoek aan een dierenarts? Er zijn tal van “Cat Friendly Clinics” in Nederland te vinden. Deze dierenklinieken hebben speciale aanpassingen aangebracht zodat ook katten zonder stress de dierenarts kunnen bezoeken.

Het personeel

 • Wordt het personeel bijgeschoold? De veterinaire wereld verandert aanhoudend. Het is belangrijk om de kennis regelmatig bij te spijkeren.
 • Is er een samenwerking met gedragsspecialist of fysiotherapeut? Wie weet kan dit nog eens van pas komen voor je dier. Soms houden deze therapeuten ook spreekuur op de dierenkliniek.
 • Is het personeel vriendelijk? Bedenk dat het goed moet voelen mocht het nodig zijn je dier op de kliniek achter te moeten laten, bijvoorbeeld voor een operatie of opname.

Natuurlijk is er nog veel meer waar je kan letten. Maak voorafgaand aan je bezoek een lijstje met aandachtspunten die belangrijk voor je zijn. Je kan ze er tijdens je bezoek nog eens bij pakken.

Wil je op zoek naar een andere dierenarts? Of zoek je er een bij jou in de buurt? Vul hier je stad of postcode in en vind een dierenarts in jouw omgeving.