De juiste dierenarts kiezen

Wanneer je een huisdier hebt is het fijn te weten welke dierenarts bij jou past. Niet alleen als je dier ziek is, ook voor preventieve zorg of vragen over je dier is contact met een goede dierenarts noodzakelijk. Of misschien heb je al een dierenarts maar zoek je een andere? Hoe weet je nu wat de juiste dierenarts voor jou en jouw huisdier is? We helpen je in dit artikel bij het kiezen van een goede dierenarts.
dierenarts

Soorten dierenartsen

Het beroep dierenarts is een beschermde titel. Dit betekent dat elke dierenarts in Nederland een universitaire opleiding moet hebben gevolgd, alvorens diergeneeskundige handelingen te mogen verrichten. Hiermee heeft hij of zij voldoende kennis om je huisdier te vaccineren, ziektes te diagnosticeren, deze te behandelen en operaties uit te voeren. Je komt met je huisdier altijd eerst bij deze eerstelijns dierenartsen terecht. Je kan het vergelijken met een huisarts voor mensen.

Voor zeer gecompliceerde diagnoses, behandelingen of operaties verwijst de eerstelijns dierenarts je door naar een gedifferentieerde dierenarts, een specialistische dierenarts of een dierenarts specialist diplomate. Deze tweede- en derdelijns dierenartsen hebben specifieke kennis en vaardigheden in één vakgebied, bijvoorbeeld in de chirurgie, dermatologie of spoedzorg.

  • Een gedifferentieerde dierenarts (of dierenarts discipline) biedt meer specifieke hulp in één discipline.
  • Een dierenarts specialist is een dierenarts die een specialisatieopleiding van vier jaar succesvol heeft afgerond (bijvoorbeeld bij IVC Evidensia of de Universiteitskliniek Gezelschapsdieren in Utrecht) maar nog geen Europees examen heeft behaald.
  • Een dierenarts specialist diplomate is een dierenarts specialist die na de opleiding tot dierenarts een extra specialistische studie van drie jaar heeft afgerond, gevolgd door een erkend Europees of Amerikaans examen in de bepaalde discipline. De titel diplomate is een beschermde titel en mag dus niet zomaar gedragen worden.

Vind een dierenarts die bij je past

Ga dus op zoek naar een fijne dierenarts die bij jou past. In deze zoektocht zijn er een aantal factoren waar je rekening mee kan houden. Bijvoorbeeld het soort dier dat je hebt. Een hond of kat kan in principe bij elke dierenarts terecht voor de basiszorg. Maar niet alle dierenartsen hebben evenveel ervaring met bijvoorbeeld knaagdieren, vogels of terrariumdieren. Ook zijn er dierenklinieken die een “Cat Friendly Certificate” of een “Fear Free Certificate” dragen. Meestal staat deze speciale kennis en kunde op de website vermeld. Mocht dit niet zo zijn, vraag dit dan na bij de dierenartsen van je keuze.

Lees ook eens wat recensies over de dierenartsenpraktijken. Hoewel je er niet blind op kan varen is het toch fijn te lezen hoe tevreden – of ontevreden – andere diereigenaren met hun dierenarts zijn. Vraag in je vriendenkring waar zij met de huisdieren heen gaan en wat de ervaringen zijn.

Zoek een dierenarts in de buurt

Houd rekening met de afstand van de dierenkliniek ten opzichte van de plek waar je woont. Het is prettig als de praktijk niet te ver weg is, want de meeste huisdieren houden niet van lange autoritten. Daarnaast wil je zo snel mogelijk bij je dierenarts zijn, mocht er zich een spoedsituatie voordoen. Sommige dieren kunnen ook wagenziek raken als ze wat langer in de auto vervoerd worden. Het is dus een goed idee om eerst de dierenartsen dicht bij jou in de buurt te verkennen.

Ga langs bij de dierenarts van je keuze

Heb je een paar dierenartsen gevonden? Ga dan langs bij de dierenartsen van jouw keuze om te kijken hoe de praktijk er van binnen uitziet. Misschien is zelfs een rondleiding mogelijk. Op deze manier kan je de sfeer op de dierenkliniek proeven en een eerste bezoek ervaren.

Hoe kom je erachter of je bij een goede dierenarts bent?

Tijdens je eerste bezoek aan de mogelijk nieuwe dierenarts zijn er een aantal punten die meehelpen te bepalen of je bij een goede dierenarts bent.

De kliniek

  • Niets is zo vervelend als een heel eind sjouwen met je katten draagmand (zowel voor jou als je kat). Check of er voldoende parkeerplaats dicht bij de kliniek is. Ook handig als je hond slecht ter been is.
  • Vraag wat de hygiëneregels van de praktijk zijn.
  • Welke apparatuur is er in de kliniek aanwezig? Praktijken zonder laboratorium, röntgen- of echoapparaat zijn beperkt in hun diagnostiek en beeldvorming.
  • Controleer of de operatiekamer voorzien is van een gasnarcose apparaat en bewakingsapparatuur om het hart, de ademhaling en de longen te monitoren, zodat je dier veilig geopereerd kan worden, mocht dit nodig zijn.
  • Hoe ziet de opname eruit? Zijn de dierverblijven schoon en verblijven de katten apart van de honden?
  • Uiteraard moeten de prijzen realistisch en betaalbaar voor je zijn. Vraag ook eens informatie over een huisdierenverzekering, of het Dier en Zorg Plan.
  • Hoe is het geregeld met de spoeddiensten? Sommige praktijken doen deze volledig zelf, anderen hebben een dienstrooster met klinieken uit de buurt. In het laatste geval kan het dus voorkomen dat je met een spoedgeval naar een vreemde praktijk toe moet, die meer op spoedgevallen is gericht.
  • Heb je een kat die veel stress ervaart bij het bezoek aan een dierenarts? Er zijn tal van “Cat Friendly Clinics” in Nederland te vinden. Deze dierenklinieken hebben speciale aanpassingen aangebracht zodat ook katten zonder stress de dierenarts kunnen bezoeken.

Het personeel

  • Wordt het personeel bijgeschoold? De veterinaire wereld verandert aanhoudend. Het is belangrijk om de vakkennis regelmatig bij te spijkeren.
  • Is er een samenwerking met gedragsspecialist of fysiotherapeut? Wie weet kan dit nog eens van pas komen voor je dier.
  • Is het personeel vriendelijk? Bedenk dat het goed moet voelen mocht het nodig zijn je dier op de kliniek achter te moeten laten, bijvoorbeeld voor een operatie of opname.

Natuurlijk zijn er nog veel meer punten waar je op kan letten. Maak voorafgaand aan je bezoek een lijstje met aandachtspunten die belangrijk voor jou zijn. Je kan ze er tijdens je bezoek nog eens bij pakken.

Veelgestelde vragen over het kiezen van de juiste dierenarts

Kan ik naar elke dierenarts?

Het staat vrij om voor een dierenarts te kiezen waar jij je goed bij voelt. Dit kan elke dierenarts zijn, je hoeft je niet te beperken tot de dierenkliniek om de hoek. Sommige dierenartsen hebben een (tijdelijke) patiëntenstop voor nieuwe klanten. In dat geval zal je naar een andere dierenarts moeten zoeken.

Wat kost een controle bij een dierenarts?

De kosten voor een consult bij de dierenarts kunnen uiteen lopen. Deze hangen af van de diersoort waarmee je langskomt en hoelang het consult duurt. Ook de locatie van de dierenartsenpraktijk is van invloed op de prijs van een consult.