Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme wordt overgedragen door een tekenbeet. Een teek is een kleine, spinachtige parasiet die leeft van bloed. Sommige teken dragen bacteriën bij zich die ze na het bijten overdragen op de gastheer, in dit geval de hond. De bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt is de Borrelia Burgdorferi bacterie. Daarnaast kunnen teken ook parasieten bij zich dragen, zoals de eencellige Babesia parasiet, die Babesiose bij de hond veroorzaakt.
Ongeveer één op de vijf teken in Nederland draagt Borrelia bij zich (bron: RIVM). De teken krijgen deze bacterie weer van bosmuizen en vogels. Net als mensen kunnen honden erg ziek worden van de ziekte van Lyme. Vaak verloopt de ziekte bij honden echter vrijwel zonder klachten. Mensen die besmet zijn met Borrelia krijgen wel ziekteklachten. Ook kan de ziekte bij honden vrijwel zonder klachten verlopen.
Hoe krijgt je hond de ziekte van Lyme?
Wanneer je hond een teek oploopt is er een kans van ongeveer 20 procent dat deze teek de Borrelia bacterie bij zich draagt. De teek bijt zich vast in de huid van de hond en begint aan een bloedmaaltijd. De eerste twaalf uur is de kans op een besmetting met Borrelia laag. Hierna loopt het risico op een besmetting steeds op. Wanneer de bacteriën na een tekenbeet in de bloedbaan van de hond terechtkomen, veroorzaken ze de ziekte van Lyme.
Symptomen ziekte van Lyme bij je hond
De ziekte van Lyme bij honden verloopt met andere symptomen dan bij mensen. Waar mensen er goed ziek van kunnen worden, tot aan gewrichts- en zenuwschade toe, worden honden maar zelden ziek van Borrelia. Ook kan een hond pas maanden na de beet symptomen krijgen. Deze beginnen vaak met sloomheid en koorts, gevolgd door kreupelheid. Of een hond ziek wordt, hangt van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld de leeftijd van de hond en zijn gezondheidstoestand.
Een zieke hond krijgt vooral last van vage symptomen, zoals:
- Koorts
- Sloomheid
- Gezwollen lymfeklieren
- Wisselende kreupelheid
Een rode kring rond de beet van de teek zoals bij mensen, ontstaat bij de hond zelden tot nooit.
De diagnose van de ziekte van Lyme
De symptomen van de ziekte van Lyme bij honden zijn meestal vaag en ook op een andere manier te verklaren. Hierdoor kan het stellen van een diagnose bij de ziekte van Lyme door de dierenarts lastig zijn. Er kan een bloedtest afgenomen worden, waarin antistoffen tegen Borrelia gevonden kunnen worden. Dit kan ook wanneer een hond geen klachten heeft. Een positieve test betekent dus niet altijd dat de hond de ziekte van Lyme heeft.
De behandeling van de ziekte van Lyme bij je hond
Als na uitgebreid onderzoek de ziekte van Lyme bij de hond is vastgesteld, is deze goed te behandelen door het dier gedurende enkele weken antibiotica te geven. Honden die zich ziek voelen krijgen eventueel extra pijnstilling. Het is gebleken dat honden met de ziekte van Lyme, die zich niet ziek voelen, ook zonder behandeling herstellen.
De ziekte van Lyme voorkomen bij je hond
Hoewel niet elke hond ziek wordt na een tekenbeet, is het toch verstandig teken te voorkomen. Je hebt als hondeneigenaar namelijk meer kans om een tekenbeet op te lopen omdat je sneller met ze in aanraking komt. Daarnaast kunnen teken meerdere ziektes overdragen bij de hond, zoals Babesiose en Anaplasma.
Door je hond te behandelen met een tekenwerend middel voorkom je veel tekenbeten. Je dierenarts geeft graag advies over een geschikt middel voor jouw hond. Mocht je toch een teek bij je hond tegenkomen, is het belangrijk deze zo snel mogelijk te verwijderen. Probeer dit binnen 12 tot 24 uur te doen, met een tekenpincet of tekenhaakje. Zorg dat je de hele teek verwijdert zodat de wond niet gaat ontsteken.
Als je het niet prettig vindt de teek zelf te verwijderen, kun je dit ook door de dierenarts laten doen. Wandel je vaak door het bos of de natuur? Bekijk dan de tekenradar voor meldingen van tekenbeten en de ziekte van Lyme.
Je hond vaccineren tegen de ziekte van Lyme
Er bestaat een vaccinatie tegen de ziekte van Lyme, maar deze wordt nooit gegeven. De reden hiervoor is het lage aantal daadwerkelijk zieke honden. Het effect van de vaccinatie is dan erg laag. Daarnaast is de werkzaamheid van het vaccin niet aangetoond en is er weinig informatie over mogelijke bijwerkingen. Het is dus beter om teken bij je hond zo goed mogelijk te bestrijden met een teekwerend middel voor honden.
Heeft mijn hond de ziekte van Lyme?
Heeft jouw hond een teek gehad en ben je bezorgd dat je dier de ziekte van Lyme heeft? Of zoek je meer informatie over teken en de ziekte van Lyme? Raadpleeg je dierenarts, of vind een dierenarts bij je in de buurt.
Veelgestelde vragen over de ziekte van Lyme bij een hond
Zijn teken gevaarlijk voor honden?
Teken zijn niet gevaarlijk voor honden. Wel kunnen ze ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Ook kunnen teken voor irritatie en pijn zorgen op de plek van de tekenbeet.
Kan een hond de ziekte van Lyme krijgen?
Een hond kan de ziekte van Lyme krijgen, maar het verloop van de ziekte is anders dan bij mensen. Zo wordt een hond, in tegenstelling tot de mens, zelden ziek van de bacterie. Ook ontstaat er geen rode kring rond de beet.
Kan een hond ziek worden van een teek?
Teken kunnen bacteriën of parasieten bij zich dragen, waar mensen en honden ziek van kunnen worden. De beet van een teek is op zich niet gevaarlijk voor een hond. Wel kan een tekenbeet pijn en irritatie veroorzaken.
Hoe herken ik de ziekte van Lyme bij mijn hond?
De ziekte van Lyme bij je hond is niet altijd te herkennen. Vaak verloopt de ziekte zonder opvallende klachten. Heeft je hond wel klachten, dan zijn dit meestal koorts, gezwollen lymfeklieren en wisselende kreupelheid.