De ziekte van Lyme bij de hond

Als hondeneigenaar heb je vast wel eens een teek bij je hond gevonden. Deze vervelende parasieten kunnen meerdere ziektes overbrengen op je hond, waaronder de ziekte van Lyme. Maar wat betekent dit voor je hond?

Ziekte van Lyme

Teken kunnen naast de ziekte van Lyme ook andere ziekten op je hond overdragen, zoals Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasma. Bescherm je hond dus goed tegen teken en verwijder ze direct als je ze ziet!

Hoe krijgt je hond ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken. Een teek is een kleine, spinachtige parasiet die leeft op bloed. De teek bijt zich vast in de huid en tijdens het bloedzuigen brengt het de bacterie Borrelia over. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme. Ongeveer één op de vijf teken in Nederland draagt Borrelia bij zich (bron: RIVM). Net als mensen kunnen honden hier erg ziek van worden.

Symptomen van ziekte van Lyme bij je hond

De ziekte verloopt anders bij honden dan bij mensen. Waar mensen er goed ziek van kunnen worden met gewrichts- en zenuwschade, worden honden maar zelden ziek van Borrelia. Of een hond ziek wordt, hangt van verschillende factoren af, zoals hoe vaak de hond door een besmette teek wordt gebeten, de leeftijd van de hond en de afweer. Een zieke hond krijgt vooral last van vage symptomen, zoals:

  • Koorts
  • Sloomheid
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Wisselende kreupelheid

Een hond kan ook chronisch ziek worden. We zien dan de volgende symptomen:

  • Nierontstekingen
  • Hartspierontstekingen

Een rode kring rond de tekenbeet zoals bij mensen ontstaat bij honden niet.

Diagnose en behandeling

De ziekte is lastig aan te tonen bij honden. Dit komt doordat er vaak antistoffen tegen Borrelia in het bloed te vinden zijn terwijl de hond hier niet ziek van is. Daarnaast zijn de symptomen van de ziekte vaag en meestal op een andere manier te verklaren. Ook is gebleken dat veel honden met de ziekte van Lyme vanzelf herstellen. Mocht dit niet het geval zijn en is na uitgebreid onderzoek de ziekte vastgesteld bij de hond, is deze goed te behandelen met enkele weken antibiotica.

De ziekte van Lyme voorkomen

Hoewel niet elke hond ziek wordt na een tekenbeet, is het toch verstandig teken te voorkomen. Je hebt als hondeneigenaar namelijk meer kans om een tekenbeet op te lopen omdat je sneller met ze in aanraking komt. Daarnaast dragen teken meerdere ziektes over, zoals Babesia en Anaplasma. Door je hond te behandelen met een tekenwerend middel voorkom je veel tekenbeten. Je dierenarts geeft graag advies over een geschikt middel voor jouw hond.

Mocht je toch een teek bij je hond tegenkomen, is het belangrijk deze gelijk te verwijderen. Probeer de teek binnen 24 uur te verwijderen met een pincet of tekentang. Zorg dat je de hele teek verwijdert en de wond niet gaat ontsteken. Als je het niet prettig vindt de teek zelf te verwijderen, kun je dit ook door de dierenarts laten doen. Wandel je vaak door het bos of de natuur? Bekijk dan de tekenradar voor meldingen van tekenbeten en de ziekte van Lyme.

Vaccineren tegen de ziekte van Lyme

Er is een vaccinatie op de markt tegen de ziekte van Lyme, maar deze wordt niet standaard gegeven. De reden hiervoor is het lage aantal daadwerkelijk zieke honden. Het effect van de vaccinatie is dan erg laag. Het nut van de vaccinatie hangt daarom af van de soort hond, leefomgeving en levensstijl.

Meer informatie?

Wil je graag meer informatie ontvangen over de ziekte van Lyme bij je hond? Raadpleeg dan je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.