Gedragsveranderingen bij de oudere hond

Je houdt zielsveel van je trouwe viervoeter. Hij is altijd zo lief en braaf geweest. En dan begint hij plots heel raar te doen. Je denkt “help-dat deed ie nooit!” Dit is serieus! Want je oudere hond heeft waarschijnlijk ergens last van en is niet jou expres aan het uitdagen.

Gedragsproblemen oudere hond

Gedragsproblemen zijn één van de grootse redenen dat eigenaren afstand doen van hun hond en dat dierenartsen in asiels honden moeten in laten slapen!

Vooral bij de senior hond zien we vaak gedragsproblemen ontwikkelen. De volgende gedragsproblemen kunnen o.a. voorkomen bij de oudere hond:

Gedragsveranderingen bij je oudere hond voorkomen

Oudere honden kunnen gedragsveranderingen vertonen die veroorzaakt worden door echte ziektes, een vermindering in sensorisch vermogen of stress. Net zoals mensen hebben senior dieren meer kans op ziektes. Bij ziektes van het (oudere) huisdier is een verandering in gedrag vaak het eerste wat de eigenaar opmerkt. Je ziet dat je hond zich ineens anders gedraagt, de normale routine niet meer kan volgen of angstig reageert op geluiden die eerst geen problemen veroorzaakten.

Agressie naar mensen

Indien jouw trouwe viervoeter ineens op latere leeftijd agressief naar jou of andere gezinsleden toe wordt, is het verstandig de dierenarts te bezoeken. Pijnlijke processen zoals artritis en gebitsproblemen komen vaak voor bij de oudere hond. Dit kan pijn doen als jij je hond bijvoorbeeld aait. Verder kan hij minder makkelijk weglopen bij stressvolle situaties (zoals in de buurt van een jong kind) als hij klachten heeft aan zijn bewegingsapparaat. Ook kan het zijn dat de hond algemeen ziek is of een probleem heeft ter hoogte van de hersenen waardoor zijn gemoedstoestand kan veranderen. Honden met verminderd gezichts- of gehoorvermogen kunnen ook sneller schrikken waardoor zij ook eerder uithalen.

Hond-hond agressie

Om dezelfde redenen als eerder genoemd kunnen oudere honden ook agressief worden naar hun hondenmaatjes in huis. Ook kan zijn jonge maatje erachter komen dat hij steeds sterker wordt. Dit kan tot vechtpartijen leiden als de jonge hond een waarschuwingssnauw van de oudere hond over een bot niet meer pikt.

Onzindelijkheid

Een verlies in zindelijkheid kan heel frustrerend zijn voor eigenaren. Het is een groot probleem en veel voorkomende reden waarom afstand van de hond wordt gedaan. Onzindelijkheid kan een puur medisch probleem zijn zoals een metabool probleem (bv. verminderde nierfunctie of suikerziekte) of het gevolg van infectie, tumor, steentjes of ontsteking in de urinewegen. Het kan ook veroorzaakt worden door mobiliteitsproblemen (doordat de hond de deur niet uit wil of kan gaan door pijn). Het is om deze reden dan ook belangrijk om naar de dierenarts te gaan om medische oorzaken te laten onderzoeken/uitsluiten. Verder kan onzindelijkheid een symptoom zijn van dementie (Canine Cognitieve Dysfunction Syndroom) of het gevolg van stress.

Ongewenst poepen

Dit kan een medische oorzaak hebben, zoals een probleem ter hoogte van de dikke darm (ontsteking, tumor) of het ruggenmerg (discus hernia, ontsteking, degeneratie) maar kan ook voorkomen bij stress of een verandering in dieet.

Verlatingsangst

Dit komt heel vaak voor bij dementie. De oudere hond kan verlatingsangst ontwikkelen als huidige routines veranderd worden of als de hond verhuist, ook met zijn eigenaren. Signalen van verlatingsangst zijn onder andere angstsignalen in de afwezigheid van de eigenaar, zoals o.a. vocaliseren (blaffen, janken, piepen), overmatig hijgen, voortdurend heen en weer lopen, onzindelijkheid en het vernielen van deuren, raamkozijnen en andere spullen.

Geluidsfobiëen

Geluidsfobiëen komen vaak voor bij herders en zijn bij deze honden meestal volledig ontwikkeld als de hond vier jaar oud is. Oudere honden zijn echter ook gevoelig voor het ontwikkelen van geluidsfobiëen. Denk hierbij aan harde geluiden, zoals onweer (donder) en vuurwerk. Het kan zijn dat de hond subtiele angstsignalen liet zien toen hij jonger was, maar dit toen niet goed herkend of behandeld is. Op latere leeftijd kan de hond in dit geval fobische reacties ontwikkelen.

Heeft jouw hond last van een van de bovengenoemde problemen?

Dan is het verstandig je hond te laten onderzoeken door je dierenarts. Bij ingewikkelde problemen kan de hond desnoods verwezen worden naar o.a. een specialist gedragsgeneeskunde, neurologie, interne geneeskunde, orthopedie of oogheelkunde, afhankelijk van wat de problemen zijn.

Gedragsproblemen oudere hond

Behandeling

Meestal kan er veel worden gedaan om de hond te helpen. Afhankelijk van de oorzaak kan de dierenarts of specialist een behandeling inzetten, zoals:

  • Het behandelen van een onderliggend medisch probleem zoals een metabole aandoening of door het geven van pijnstillers
  • Het aanpassen van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van loopplanken in huis zodat de hond niet meer hoeft te traplopen bij bewegingsproblemen
  • Het toepassen van cognitieve gedragstherapie om de hond te leren weer alleen te zijn helpt bij sommige onzindelijksheidsproblemen, wennen aan enge geluiden zoals donder of vuurwerk en bij omgaan met stress
  • Het toedienden van gedragsmedicatie of -supplementen bij honden die echt overmatig angstig en/of agressief zijn geworden

Vragen?

Zie jij een gedragsverandering in je hond? Of heb je vragen over de verzorging van je oudere hond? Vraag het aan je dierenarts! Vind er een bij je in de buurt.

Dit artikel is geschreven door Valerie Jonckheer-Sheehy (dierenarts-specialist, dipl. gedragsgeneeskunde, dipl. dierenwelzijn) en Geert Paes (dierenarts-specialist, dipl. interne geneeskunde).