Zorgen voor een oude hond: tips voor de verzorging van een senior hond

De schappen van de dierenwinkel liggen er vol mee: seniorenvoeding voor je hond. Maar als de leeftijd van je hond nog niet voorbij de 10 is gekomen, denk je er waarschijnlijk niet aan het te kopen.

senior hond

Oudere honden reguleren hun lichaamstemperatuur minder goed dan jonge(re) honden. Hou je senior goed warm en droog, zowel binnenshuis als buiten. Bescherm hem tegen hitte om oververhitting te voorkomen.

Wanneer is je hond een senior?

Wist je dat honden een behoorlijk hoge leeftijd kunnen bereiken? Sommige halen zelfs de twintig! In tegenstelling tot katten hebben honden geen vastgestelde leeftijd waarop ze als ‘senior’ worden beschouwd. Dit is bij honden afhankelijk van hun grootte en gewicht. Zo worden kleine honden ouder dan grote honden. Daarom beschouwen we kleine honden ook later ‘senior’ dan grote honden. We gaan uit van het volgende:

Kleine rassen: vanaf 9  jaar
Middelgrote rassen: vanaf 8 jaar
Grote rassen: vanaf 7 jaar

Oude honden hebben meer aandacht en verzorging nodig dan hun jongere soortgenoten. In dit artikel vertellen we je waar je als trotse eigenaar van een oudere hond aan moet denken en hoe je je routine aan kunt passen aan zijn of haar leeftijd.

Zaken waar je aan moet denken als eigenaar van een senior hond

Herhaaldelijke seniorenchecks

Als je hond eenmaal op leeftijd is, begint zijn immuunsysteem te verzwakken en wordt hij gevoeliger voor ziekten en infecties. Dit maakt de routinematige seniorenchecks bij de dierenarts des te meer belangrijker! Net als bij mensen, ondergaan seniore honden een aantal lichamelijke veranderingen. Dit zijn tekenen van veroudering en in de meeste gevallen hoef je je hier geen zorgen om te maken.

  • Fysieke veranderingen bij senior of geriatrische honden
  • Verminderde activiteit: dit kan leiden tot verlies van spiermassa en stijve gewrichten
  • Verandering van smaak- en reukzintuigen
  • Tragere stofwisseling: dit kan leiden tot gewichtstoename
  • Verandering in het spijsverteringssysteem
  • Nierproblemen door vermindering in werking van de nieren
  • Gebitsproblemen
  • Achteruitgang van zicht en gehoor
  • Hart- en vaatproblemen
  • Veranderingen in gedrag, waaronder een verminderd vermogen om met stress om te gaan

Het verzwakte immuunsysteem van je oudere hond maakt hem vatbaarder voor sommige ziekten. Neem je hond mee naar de dierenarts voor regelmatige seniorenchecks als je een verandering in gedrag opmerkt.

Zorgen voor een oudere hond

Naarmate een hond ouder wordt, zal hij meer slapen en minder actief worden. Het is echter nog steeds belangrijk om een interactieve en stimulerende omgeving voor je hond te creëren. Zo hou je hem betrokken en actief, zowel geestelijk als lichamelijk. Oudere honden reguleren hun lichaamstemperatuur minder goed dan jonge honden. Hou je hond daarom warm en droog, zowel binnen als buiten. Bescherm hem tegen hitte om oververhitting te voorkomen.

Zorg dat je senior hond op de begane grond kan eten en slapen als hij last heeft van artrose. Het kan een goede overweging zijn om trappen te vervangen voor een loopplank. Daarbij kunnen extra dekens en kussens in zijn mand of slaapplek voor meer comfort zorgen. Je hond zal het zeker waarderen!

Je dierenarts kan je adviseren over hoe je je huis kunt aanpassen aan de behoeften van je oudere hond. Ook voor advies over seniorenvoeding, je hond op goed gewicht houden en algehele gezondheid van zijn huid en vacht kun je bij je dierenarts terecht.

Meer informatie nodig?

Vraag je dierenarts om advies als het gaat om verzorging van je seniorhond of vind een dierenarts bij je in de buurt.

Tip! Laat je hond nakijken met een Gezondheidscheck voor oudere honden. Vraag je dierenarts om meer informatie.