Mijn hond plast binnen, wat nu?

Je hond kan wel eens “een ongelukje” in huis hebben. Als dit eenmalig gebeurt hoef je je hier geen zorgen om te maken. Maar wanneer je hond regelmatig binnen plast is er meer aan de hand. Urineverlies, of urine-incontinentie, komt regelmatig voor bij de hond.

Het is voor jullie allebei een vervelend probleem. Genoeg redenen dus om een oplossing voor het urineverlies te zoeken. 

Urineverlies hond

Oorzaken voor urineverlies: bewust of onbewust gedrag? 

Verliest je hond druppels door het hele huis, of ligt er een plas urine op de plaats waar je hond net heeft liggen slapen? Dit is onbewust gedrag. Neemt je hond de plashouding aan om vervolgens een plas binnen te doen? Dit is bewust gedrag. Maar dit betekent niet dat je hond dit expres doet. Straf je hond nooit wanneer hij of zij binnen plast. Wat de reden voor de incontinentie ook is, je hond kan er niets aan doen. Door te straffen maak je je hond juist angstiger en meer onzeker, wat het probleem alleen maar erger maakt. 

Of je hond nu bewust of onbewust binnen plast, straf hem nooit. Hij kan er in beide gevallen niets aan doen.

 

Mogelijke oorzaken voor bewust urineverlies

  • Ziektes waardoor de hond meer drinkt of te veel urine aanmaakt. Enkele aandoeningen die dit veroorzaken zijn suikerziekte, nier– en leverproblemen en hormonale ziektes. Er is dan sprake van grote plassen in huis, op verschillende plekken. 
  • Een probleem waardoor de hond een verhoogde aandrang heeft zoals blaasontsteking of blaasstenen. Vaak heeft de hond hierbij ook moeite met plassen. 
  • Gedragsproblemen zoals angst of dominantie. Hier wordt aan gedacht wanneer er verder geen lichamelijke afwijkingen gevonden worden.
  • Het vreugdeplasje: dit komt voor bij pups en hele enthousiaste honden en heeft meestal geen lichamelijke oorzaak. Het kan met training verholpen worden.
  • Een pup plast vanzelfsprekend nog wel eens binnen, zelfs als hij al zindelijk is.  

Mogelijke oorzaken voor onbewust urineverlies

  • De sluitspier van de blaas werkt niet goed. De hond druppelt urine overal waar hij loopt, of de slaapplaats is plots nat van een plas. Deze kwaal kan ontstaan bij overgewicht of na een sterilisatie. Hier zijn verschillende medicijnen voor te krijgen via de dierenarts. 
  • Aangeboren afwijkingen. In dit geval is het urineverlies al vanaf een jonge leeftijd aanwezig. 

Om de uiteindelijke oorzaak van de incontinentie te achterhalen spelen ook de leeftijd, het geslacht en de aanwezigheid van eventuele andere aandoeningen een rol.  

In alle gevallen van urineverlies is het raadzaam een dierenarts om advies te vragen en niet af te wachten!

Urineverlies behandelen

Een van de eerste stappen die de dierenarts neemt bij een hond die binnen plast, is het uitvoeren van een urineonderzoek. Ook een lichamelijk onderzoek van de hond is belangrijk om bepaalde aandoeningen uit te sluiten. Aanvullend hierop kan een bloed-, röntgen- of echografisch onderzoek nodig zijn. Het behandelplan is afhankelijk van de uitkomst van deze onderzoeken. Wanneer blijkt dat het dier een gedragsprobleem heeft kan je met je hond een consult bij een gedragsspecialist plannen. 

Laat je hond niet rondlopen met urineverlies. Voor hem of haar is het ook niet prettig. Het druist tegen de natuur van je dier in om zijn behoefte in huis te doen. Ook rondlopen met een urinelucht in de vacht is niet fijn voor je hond. Bovendien kan het druppelen van urine huidontstekingen veroorzaken.  

Heeft jouw hond last van urineverlies? Wacht niet af en raadpleeg een dierenarts. Vind er hier een bij je in de buurt.