Giardia bij je hond of kat

Je hond of kat heeft af en toe last van dunne ontlasting, maar oogt niet echt ziek. Wat kan er aan de hand zijn?

giardia bij hond en kat

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige parasiet die in de dunne darm van je hond of kat kan leven. Vooral bij jonge honden of katten en dieren met een verminderde weerstand kan Giardia diarree veroorzaken. Het komt vaker voor bij dieren uit kennels of catteries. De diarree is meestal halfvast en breiig en kan soms bloed of slijm bevatten. Je moet vooral aan deze parasiet denken als de dieren over een langere tijd vaak terugkerend wat dunnere ontlasting hebben en niet echt ziek zijn. Meestal eten ze ook gewoon goed.

Besmettelijk

Giardia is erg besmettelijk voor zowel dier als mens. Verdenk je je huisdier(en) van een besmetting, bezoek dan zo snel mogelijk je dierenarts.

 

Het gevaar van Giardia

Het nadeel is echter dat Giardia besmettelijk is en dus ook andere honden en katten en zelfs mensen kan besmetten. Bij de mens kan het problemen geven met de darmen en de ontlasting. Vooral kleine kinderen en volwassenen met een verminderde weerstand zijn gevoelig voor deze parasiet.

Onderzoek

Om vast te stellen dat Giardia de oorzaak is van de diarree wordt de ontlasting onderzocht. Omdat de parasiet niet constant in de ontlasting aanwezig is, kan je het beste ontlasting van drie dagen op te vangen en dit naar je dierenarts mee te nemen. Door middel van een test kan de dierenarts dan de parasiet in de ontlasting aantonen. Als blijkt dat Giardia in de ontlasting aanwezig is, kan er een behandeling worden ingezet.

Behandeling

Er zijn meerdere behandelingen tegen Giardia. Je dierenarts zal je hierover informeren. Giardia is een vrij hardnekkige parasiet die je niet gemakkelijk kwijtraakt. Het kan voorkomen dat één behandeling niet voldoende is of dat de klachten na een tijdje terugkomen.

Herbesmetting voorkomen

Het is belangrijk om niet alleen het dier met de klachten, maar ook de omgeving te behandelen. De cysten (een soort eitjes) die de hond of kat via de ontlasting verliest worden dan ook vernietigd.

Maatregelen

  • Soms is het nodig om alle dieren in het huishouden te behandelen. Dit hangt af van de situatie.
  • Was de dieren ongeveer drie dagen na begin van de behandeling om eventuele “eitjes” van de vacht te wassen.
  • Ruim de ontlasting met handschoenen op om herbesmetting te voorkomen.
  • Was dekens, manden en dergelijke regelmatig zo heet mogelijk.
  • Reinig speeltjes, kattenbak(ken), voer- en drinkbakken wekelijks met heet water en laat ze goed drogen. De cysten blijven in vochtige omgeving namelijk erg lang leven.
  • Maak gladde oppervlaktes met heet water schoon en desinfecteer wanneer mogelijk. Laat goed drogen.
  • Bij langharige dieren is het een overweging om de billen en achterpoten te scheren.
  • Denk ook aan de vogelbadjes e.d. in de tuin: deze vormen vaak een bron van herbesmetting.

 

Als de behandelingskuur afgerond is, wordt de ontlasting soms nog een keer gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de infectie onder controle is.

Wil je meer advies over Giardia? Raadpleeg dan je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.