Wat zijn de oorzaken van diarree bij een hond?
Wanneer je op zoek bent naar de oorzaak van de diarree moet je altijd kijken of je hond ook andere klachten heeft. Bijvoorbeeld of je dier naast de diarree ook last heeft van braken of koorts en of er bloed of slijm bij de ontlasting zit. Daarnaast is het van belang te onderzoeken hoe lang de klachten al bestaan, of er meer honden met diarreeklachten in het huishouden zijn en wanneer je hond voor het laatst ontwormd is.
Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor diarree bij je hond. We hebben de meest voorkomende op een rij gezet.
- Voerverandering
- Je hond heeft (buiten) iets “geks” gegeten
- Parasieten
- Voedselovergevoeligheid
- Darmontsteking door een virus of (minder vaak) door een bacterie
- Eten van giftige of schadelijke stoffen inclusief vervuild water
- Andere aandoeningen, zoals chronische ontsteking van het maagdarmkanaal (IBD), tumoren, hartfalen, lever- en nieraandoeningen.
Voerverandering
De spijsvertering van onze honden is gewend geraakt aan het dagelijkse menu dat ze krijgen. Wanneer je plotseling een voeding met een andere samenstelling geeft, kunnen de darmen hierop reageren met diarree. Wil je overstappen op ander voer, doe dit dan altijd stapsgewijs. Meng de oude voeding steeds iets meer met de nieuwe. Trek hiervoor een aantal dagen uit, totdat de darmen aan de nieuwe voeding gewend zijn.
Iets geks gegeten
Honden zijn niet net als wij mensen gewend om gevarieerd te eten. Het kan dus zijn dat je hond iets verkeerds heeft gegeten en daardoor (maag)darmklachten krijgt. Door de diarree wordt het voedsel zo snel mogelijk uit het lichaam van de hond verwijderd. Probeer te achterhalen wat hij heeft gegeten. Dit is van belang voor de behandeling van de diarree.
Parasieten
Een besmetting met wormen, zoals spoelworm of lintworm, kan zorgen voor diarree bij je hond. Maar ook de darmparasiet Giardia lamblia veroorzaakt diarree. Wil je weten of je hond last heeft van een parasiet? Neem dan contact op met je dierenarts. De ontlasting van je dier kan hierop onderzocht worden. Het regelmatig ontwormen van je huisdier zal bijdragen aan de gezondheid van je hond. Raadpleeg een van onze dierenartsen welk ontwormingsmiddel het beste bij jouw hond past.
Voedselovergevoeligheid
Een voedselovergevoeligheid geeft hevige, ongewenste reacties op bestanddelen in de voeding die je hond krijgt. Een van deze reacties kan diarree zijn, vaak gepaard gaande met winderigheid, braken en huidproblemen. Vermoed je een voedselovergevoeligheid bij je hond? Laat een van onze dierenartsen uitzoeken voor welke bestanddelen je hond gevoelig is zodat je aangepaste voeding kan geven.
Darmontsteking
Honden kunnen last hebben van een ontsteking aan de dunne of dikke darm. Een ontsteking van de dikke darm herken je aan diarree met veel slijm en soms ook bloed erbij. Een hond met een dikke darmontsteking heeft een verhoogde persdrang en poept veel kleine beetjes.
Bij dunne darm diarree kan een hond zijn ontlasting soms niet meer ophouden en kan daardoor in huis poepen. Deze honden zijn vaak zieker dan bij de verschillende vormen van dikke darm diarree. Ze moeten soms overgeven en willen dan niet meer eten. Beide vormen van darmontsteking hebben een verschillende behandeling nodig voor het herstel.
Eten van giftige of schadelijke stoffen
Het eten van giftige en schadelijke stoffen kan ook zorgen voor ziekte en diarree bij je hond. Als je vermoedt dat je hond in contact is gekomen met een gevaarlijke stof, raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts. Dit is een spoedgeval! Lees ook onze tips om je hond te beschermen tegen giftige planten en schadelijke stoffen.
Andere aandoeningen
Chronische ontsteking van het maag-darmkanaal, hartfalen, aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, kanker en lever- en nieraandoeningen vallen onder serieuze aandoeningen die ook diarree kunnen veroorzaken. Je dierenarts zal je hond onderzoeken op deze kwalen om zo de diagnose te stellen en de beste behandeling te kunnen bieden om je hond weer gezond te krijgen.
Chronische diarree bij honden
Heeft je hond langer dan twee tot drie weken last van diarree waarbij de klachten niet verdwijnen, dan spreken we van chronische diarree. Ook wanneer de diarree steeds terugkeert is deze chronisch. Het is belangrijk dat de dierenarts snel ontdekt wat de oorzaak is van chronische diarree bij je hond.
Bezoek in ieder geval een van onze dierenartsen wanneer je hond langer dan vijf dagen last heeft van diarree. De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek bij je hond verrichten. Daarnaast zijn de volgende aanvullende onderzoeken mogelijk:
- Ontlastingsonderzoek. Er wordt gekeken of er parasieten in de ontlasting aanwezig zijn. Ook worden de aanwezige bacteriën onderzocht.
- Bloedonderzoek. Hiermee kan de dierenarts controleren of je hond een andere ziekte onder de leden heeft die de diarree veroorzaakt.
- Onderzoek naar voedselovergevoeligheid. Bij het vermoeden van een voedselovergevoeligheid zal de dierenarts een eliminatiedieet voorschrijven. Dit is een dieet dat zes weken strikt gegeven moet worden en kan uitsluiten dat je hond diarree heeft door problemen met zijn voedsel.
- Echo of röntgenfoto. Deze onderzoeksmethoden worden soms ingezet wanneer je hond gevoelig reageert op het doorvoelen van de maag-darmstreek.
- Endoscopie. Dit is een inwendig onderzoek. Met een flexibele slang kan het maag-darmstelsel nauwkeurig vanbinnen onderzocht worden. Je hond moet voor dit onderzoek onder narcose.
Acute diarree bij honden
Wanneer je hond iets verkeerds heeft gegeten krijgt hij hiervan acute diarree. Deze diarree duurt meestal niet lang en gaat soms vanzelf over. Wanneer je hond er niet ziek van is, kan je acute diarree even aankijken. Heeft je hond ook andere klachten zoals misselijkheid, koorts of buikpijn, wacht dan niet af en raadpleeg je dierenarts.En bij zieke pups met diarree moet je helemaal niet afwachten, zij kunnen snel uitdrogen.
Dit zijn mogelijke oorzaken van acute diarree bij honden:
- Iets verkeerds gegeten, bijvoorbeeld wanneer je hond iets van straat heeft opgegeten
- Plotseling wisseling van voer
- Een virusinfectie
- Parasieten zoals wormen of Giardia
- Een voedselallergie of voedselovergevoeligheid
Mijn hond heeft diarree, wat mag hij eten?
Vroeger werd er bij diarree gekookte kip met witte rijst geadviseerd, maar dit kun je beter niet aan je hond geven. Rijst kan juist diarree veroorzaken. Wat mag je hond dan wel eten wanneer hij diarree heeft?
- Vraag advies aan een van onze dierenartsen voor een speciaal dieet wat je kan geven bij diarree. Deze voeding is licht verteerbaar en van zeer hoge kwaliteit.
- Geef je hond kleine porties per dag in plaats van grote maaltijden. Zo kunnen de darmen tot rust komen.
- Voer liever geen rauw vlees.
- Zorg ervoor dat het drinkwater steeds vers is en niet te koud. Voorkom dat je hond ineens heel veel gaat drinken. Door te snel drinken bestaat er een kans dat je hond dit water uitbraakt en zich juist zieker gaat voelen.
Gele diarree
Wanneer je hond melk of granen eet kan de diarree van je hond ook geel kleuren. Deze voedingsstoffen kan je hond niet goed verteren en kan je beter niet voeren.
Bij gele diarree kan je hond problemen hebben met organen zoals de lever en de gal. Vaak kleuren dan ook de slijmvliezen geel. Wanneer de alvleesklier niet goed werkt kan er ook gele tot grijze diarree worden gezien. Meestal is de poep dan ook erg vettig.
Ook kan gele ontlasting wijzen op de aanwezigheid van de Giardia parasiet.
Heeft de ontlasting van je hond een afwijkende kleur, dan is dit altijd een reden om de dierenarts te bezoeken.
Bloed bij diarree
Soms kleurt de diarree rood, of zijn er rode slierten te zien. Dit kan betekenen dat er (vers) bloed in de ontlasting zit. Meestal komt dit uit het laatste deel van de darmen. Er zijn veel redenen te noemen waarom er bloed bij de diarree van je hond zit. Mogelijk heeft je hond een dikkedarmontsteking, parasieten in de darmen of er is sprake van een andere ziekte.
Het is niet erg als je hond een keer diarree met bloed heeft. Maar wanneer er steeds bloed bij de ontlasting zit, ongeacht of je hond er ziek van is of niet, moet je met je dier naar de dierenarts. Deze zal een lichamelijk onderzoek verrichten om de oorzaak van het bloed bij de diarree te achterhalen.
Als er bloedverlies voor in het (maag)darmkanaal plaatsvindt, wordt de ontlasting vaak donkerder tot zwart van kleur. Dit is absoluut een reden om contact op te nemen met jouw dierenarts.
Giardia diarree
De darmparasiet Giardia kan voor diarree bij je hond zorgen. Soms bevat de diarree dan ook bloed of slijm en kan geel van kleur zijn. Honden zijn vaak niet ziek van een Giardia infectie. Toch is het raadzaam de parasiet te bestrijden omdat deze besmettelijk is voor andere honden, katten en mensen. Kleine kinderen en mensen met een lage weerstand zijn extra gevoelig voor Giardia. Door middel van een ontlastingsonderzoek kan de dierenarts een besmetting aantonen. Wanneer je dier Giardia heeft is een intensieve behandeling van zowel de hond als zijn omgeving nodig.
Diarree bij honden bestrijden
In deze gevallen is het onverstandig diarree bij honden zelf te bestrijden. Raadpleeg dan altijd een van onze dierenartsen:
- Als het om een puppy of senior gaat.
- Als je hond ook ziek is, bijvoorbeeld braakt of koorts heeft.
- Wanneer je bloed bij de diarree ziet of als de diarree zwart van kleur is
- Als je hond erg onrustig is en een aanhoudende drang heeft.
- Wanneer je dier uitgedroogd is. Dit kan je zien aan de slijmvliezen. Deze zijn dan plakkerig in plaats van nat. Ook wanneer je een huidplooi optilt en deze zakt niet terug heeft je hond een tekort aan vocht.
De dierenarts kan een medicijn voorschrijven dat de diarree stopt. In een ernstig geval moet een hond aan het infuus om vocht en belangrijke voedingsstoffen snel aan te vullen.
Heeft je hond een enkele keer diarree dan hoef je dit niet direct te bestrijden. Je kunt dan volgens dit stappenplan te werk gaan:
- Zorg dat je hond voldoende blijft drinken. Bied regelmatig fris en schoon drinkwater aan. Probeer je hond kleine beetjes licht verteerbaar eten te geven.
- Laat hem vaker uit dan anders en ruim zijn ontlasting direct op.
- Zorg voor een goede hygiëne, zowel voor jezelf als voor je hond.
- Wanneer de darmen gestabiliseerd zijn kan je eventueel met supplementen de darmgezondheid van je hond ondersteunen.
Zoek je meer informatie over diarree bij je hond, of wil je met je hem naar de dierenarts? Hier vind je een dierenarts bij jou in de buurt.
Veelgestelde vragen over diarree bij honden
Hoe lang mag een hond dunne ontlasting hebben?
Is je hond aan de diarree dan mag dit niet langer dan enkele dagen duren. Dit geldt niet als je hond ziek is, of als je een puppy of oudere hond hebt.
Hoe lang duurt dunne darm diarree bij honden?
Meestal duurt diarree bij honden één tot enkele dagen. Heeft je hond langer diarree dan is een bezoek aan de dierenarts verstandig. Ook als je hond diarree heeft met bloed en/of overgeven moet je naar de dierenarts.
Wat geef je een hond met diarree te eten?
Een hond met diarree kan je het beste kleine beetjes licht verteerbaar dieet voedsel geven. Heeft je hond last van diarree en overgeven, raadpleeg dan altijd een dierenarts.
Wat helpt tegen een hond met diarree?
Geef je hond meerdere keren per dag kleine beetjes lichtverteerbaar dieet voer te eten. Eventueel kan je een elektrolytendrankje voor honden erbij geven. Deze vult belangrijke zouten aan. Laat je hond niet vasten en geef ook geen diarree remmers zoals Norit.
Kan stress leiden tot diarree bij honden?
Stress kan een aanleiding zijn voor diarree bij honden. Wanneer de stressfactoren weggenomen worden zal de dunne ontlasting ook snel weer verdwijnen. Heeft je hond diarree door de warmte, dan heeft hij mogelijk hittestress en is hij oververhit. Er zullen dan meer klachten te zien zijn. Dit is een gevaarlijke situatie, bezoek zo snel mogelijk een dierenarts.