Maar ook wanneer er wel klachten zijn, zoals wisselende diarree, wordt er niet altijd aan Giardia gedacht. Toch is deze darmparasiet voor jonge, oude en verzwakte honden een risico. Daarnaast kunnen ook mensen geïnfecteerd raken met Giardia. De parasiet kan lang in de omgeving van je hond aanwezig blijven waardoor de infectie steeds terug kan komen.
Wat is Giardia?
Giardia is een eencellige parasiet die in de dunne darm van de hond kan leven. De parasiet hecht zich aan de darmwand en vermenigvuldigt zich hier. Dit noemen we het actieve stadium. Daarnaast kan Giardia inactief aanwezig zijn. Deze bevindt zich dan in een beschermende cyste. Dit is een soort eitje dat via de ontlasting uitgescheiden wordt. Zo komt Giardia in de omgeving van het dier terecht.
De cysten belanden in het gras, op straat of in het water. Ze kunnen in een vochtige omgeving maandenlang overleven. Je hond kan gemakkelijk besmet raken door enkele eitjes uit de omgeving op te likken of te snuffelen. Ook loopt besmetting via direct contact tussen geïnfecteerde dieren onderling. De kans op een directe besmetting is groter op plaatsen waar veel dieren samen zijn, bijvoorbeeld in een pension of cattery.
Tot slot kunnen ook mensen besmet raken na het inslikken van een cyste. Bijvoorbeeld tijdens zwemmen in natuurwater, door het eten van besmet voedsel of via de handen. Mensen met een lage weerstand raken sneller geïnfecteerd. Een infectie met de Giardia parasiet wordt Giardiasis genoemd.
Giardia symptomen bij een hond
Niet alle honden worden direct ziek van een Giardia besmetting. Vaak zijn de symptomen vaag en wisselen ze zich af met klachtenvrije perioden. Terwijl de ene hond zich erg ziek voelt door Giardia, wordt de andere hond er nooit ziek van. Dit heeft te maken met allerlei factoren waaronder zijn weerstand.
Wanneer er wel symptomen van Giardia bij de hond te zien zijn, zijn dit de meest voorkomende:
- Diarree
- Misselijkheid, braken
- Slijmerige en soms wat gele of vettige ontlasting
- Verminderde eetlust
- Buikpijn
- Sloomheid
- Winden laten
- Gewichtsverlies
- Doffe vacht
Ongeacht of je dier wel of geen symptomen heeft, kan je hond toch besmettelijk zijn voor andere dieren.
Giardia in ontlasting hond
De Giardia parasiet leeft in de darmen van de hond, maar verspreidt zich in de beschermende cyste via de ontlasting van de hond. Soms zie je dat een hond hierdoor last heeft van vettige, waterige of slijmerige ontlasting. De ontlasting van een hond met Giardia kan er ook volledig normaal uitzien. Er worden ook niet continu cysten uitgescheiden. Het vaststellen van een infectie met Giardia kan hierdoor lastig zijn. De dierenarts zal de ontlasting van drie verschillende dagen moeten onderzoeken om de parasiet aan te kunnen tonen. Geen enkel onderzoek is echter 100 procent gevoelig. Een test kan dus altijd negatief uitvallen, terwijl de hond wel besmet is met Giardia.
Giardia bij puppy’s
Puppy’s en jonge honden raken snel met Giardia geïnfecteerd. Ze hebben dan ook meer risico om Giardiasis te ontwikkelen. In tegenstelling tot volwassen honden kan Giardia er bij puppy’s vaker voor zorgen dat ze ernstig ziek worden. Wees er daarom alert op als je puppy misselijk is of diarree heeft. Wacht niet af maar bezoek direct een dierenarts. Probeer verse ontlasting mee te nemen als je de dierenarts bezoekt.
Wat is de incubatietijd van Giardia bij een hond?
Wanneer een hond Giardia cysten heeft opgenomen zullen deze in de maag en darmen opengaan. Hierna raken de parasieten weer actief en gaan ze zich vermeerderen. Het proces van het opnemen tot aan het uitscheiden van nieuwe cysten duurt minimaal een week.
Op dit moment kunnen er ook klachten bij de hond ontstaan, maar dit hoeft niet. Wanneer er wel symptomen zijn, is de incubatietijd van Giardia bij de hond ongeveer één tot twee weken.
Is Giardia bij een hond gevaarlijk?
Niet alle honden die besmet raken met Giardia worden er ook ziek van. Giardia is dus niet voor iedere hond gevaarlijk. Toch is het raadzaam je hond te behandelen als deze Giardia heeft opgelopen.
- Je dier kan er buikpijn van krijgen en misselijk van worden.
- Het darmslijmvlies van je hond kan ongemerkt beschadigen. Hierdoor kan niet alleen Giardia eerder toeslaan, ook maken andere ziekteverwekkers meer kans.
- Je hond kan pups, oudere en zwakke honden besmetten. Voor hen is de parasiet veel gevaarlijker.
- Jij en je gezinsleden kunnen ook besmet raken met de Giardia parasiet. Vooral kinderen lopen een verhoogd risico.
Giardia bij een hond voorkomen
Zo kun je een (nieuwe) besmetting met Giardia bij je hond voorkomen:
- Ruim de ontlasting van je hond altijd op. Gebruik hierbij eventueel handschoenen.
- Was het achterwerk van je dier regelmatig met een speciale shampoo. Deze kunnen onze dierenartsen voorschrijven.
- Bezoek met pups jonger dan zes maanden geen drukke uitlaatveldjes.
- Was dekens en manden regelmatig en zo heet mogelijk.
- Reinig speeltjes en voer- en drinkbakken wekelijks met heet water en laat ze goed drogen. De cysten kunnen in een vochtige omgeving erg lang blijven leven.
- Maak gladde oppervlaktes met heet water schoon en desinfecteer wanneer mogelijk. Laat goed drogen.
- Denk ook aan water in de tuin zoals bijvoorbeeld vogelbadjes. Deze vormen een bron van (her)besmetting.
- Wees extra alert na een pensionbezoek en op andere plekken waar veel honden samenkomen (hondenschool, asiel, hondensportvereniging)
- De Giardia parasiet kan lang in leven blijven in de omgeving
Giardia behandeling bij een hond
De Giardia parasiet is goed te bestrijden met een anti-wormmiddel, eventueel aangevuld met medicijnen. Daarnaast dien je voor een effectieve behandeling tegen Giardia bij je hond hem drie dagen na het begin van de behandeling goed te wassen. Zo verwijder je eventuele eitjes uit vacht. In sommige situaties kan het nodig zijn alle huisdieren tegen Giardia te behandelen.
Ook moeten de cysten die je hond in de omgeving verliest bestreden worden. Hanteer hiervoor de gebruikelijke hygiëneregels zoals het wassen van de handen voor het eten en na het toiletbezoek. Vraag een van onze dierenartsen om advies over de beste behandeling in jouw situatie.
Giardia is een hardnekkige parasiet die je niet gemakkelijk kwijtraakt. Het kan voorkomen dat één behandeling niet voldoende is, of dat de klachten na een tijdje terugkomen. Ook gebeurt het weleens dat een behandeling niet aanslaat. Met een ontlastingsonderzoek kan de dierenarts controleren of de infectie weg is.
Veelgestelde vragen over Giardia
Kan Giardia vanzelf overgaan bij een hond?
Zodra de Giardia parasiet bij jouw hond is aangetoond, dien je deze altijd te bestrijden. Als je hond klachten heeft van Giardia, zal de infectie zonder behandeling niet vanzelf over gaan.
Wat moet je doen als je hond Giardia heeft?
Wanneer de dierenarts Giardia bij je hond heeft aangetoond zal deze medicijnen voorschrijven. Het is belangrijk dat je de omgeving van je hond schoonmaakt om herbesmetting te voorkomen.
Kan een mens Giardia krijgen van een hond?
Mensen kunnen Giardia krijgen van een hond. We noemen Giardia daarom ook een zoönose. Meestal lopen mensen een infectie op via zwemmen, het drinken van besmet water of het eten van besmet voedsel.
Welk eten moet je een hond geven bij Giardia?
Als je hond geen klachten heeft kan je hem zijn normale menu aanbieden. Wanneer hij diarree heeft of braakt, is het aan te raden licht verteerbare voeding van de dierenarts te geven. Deze speciale voeding helpt de darmen tot rust te komen.