Herplaatsing honden

Niemand hoopt dat het ooit nodig is, maar toch kan het soms niet anders: je moet jouw hond herplaatsen. Hoe vervelend dit ook is, het is belangrijk dat je zorgt dat je hond een fijn, nieuw thuis vindt, zonder hierbij veel stress te ervaren. In dit artikel bespreken we alle onderwerpen die te maken hebben met de herplaatsing van honden.

Hond herplaatsen

Honden herplaatsen door omstandigheden

Wanneer je een hond neemt, doe je dit natuurlijk niet met de wetenschap je hond ooit te moeten herplaatsen. Toch kunnen er omstandigheden zijn waardoor honden herplaatst moeten worden. Bijvoorbeeld na het overlijden van de eigenaar, door ziekte van het baasje, wanneer er iemand allergisch voor de hond blijkt te zijn of wanneer een hond serieuze gedragsproblemen heeft.

Het herplaatsen van een hond brengt vaak verdriet met zich mee. En dat is niet gek, want veel honden worden beschouwd als een familielid of een goede vriend. Desondanks is het belangrijk dat je zorgt dat de te herplaatsen hond goed terechtkomt. Zorg bijvoorbeeld dat de karaktereigenschappen en het ras van de hond goed passen bij de nieuwe baas, de thuissituatie of gezinssamenstelling.

Herplaatsing honden in Nederland

Als er in jouw familie of kennissenkring geen nieuwe eigenaar voor de hond te vinden is, kan je afstand doen van de hond en deze ter herplaatsing aanbieden. De veiligste en meest verantwoorde manier om dit te doen, is via bemiddeling door de Dierenbescherming. Zo kan de hond direct verhuizen vanuit het oude adres naar een nieuw baasje, zonder in een asiel terecht te komen. Voor veel honden is een (tijdelijk) verblijf in een dierenasiel zeer stressvol en komt dit de gezondheid en het geluksgevoel van de hond niet ten goede.

Wanneer de situatie dit niet toelaat, bijvoorbeeld omdat de hond alleen in een huis verblijft, of er een gevaar is voor de hond zelf of de mensen om hem heen, dan is een plaatsing in een dierenasiel onvermijdelijk. Er dient dan afstand gedaan te worden en het asiel neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de hond op zich.

Voor een hond met gedragsproblemen is een dierenasiel niet altijd een geschikte plek. Een alternatief is een gastgezin, of een geschikte stichting die honden opvangt.

We raden aan om honden enkel in Nederland ter herplaatsing aan te bieden. Een hond naar het buitenland verhuizen is niet alleen ingewikkeld en duur, maar levert ook meer stress op bij de hond. Denk hierbij aan een lange reis, een andere taal en soms zelfs een ander klimaat.

Rashond herplaatsen

Heb je een rashond die herplaatst moet worden, vraag dan altijd eerst de fokker of de rasvereniging om raad. Soms is het zelfs verplicht om dit te doen, bijvoorbeeld wanneer dit is opgenomen in het contract dat je bij de koop van de hond hebt getekend.

Wees voorzichtig met het herplaatsen van een niet-gecastreerde of niet-gesteriliseerde rashond. Er zijn broodfokkers actief die rashonden zoeken om mee te fokken en zo geld te verdienen. Zorg daarom dat een rashond gesteriliseerd is, voordat de herplaatsing plaatsvindt. Een andere optie is om de hond zelf naar het nieuwe adres te brengen en daarnaast nauw contact met de nieuwe eigenaar te houden. Vraag bijvoorbeeld regelmatig om wat foto’s of filmpjes van de hond.

Hoe lang duurt het voordat een hond hecht aan een baasje?

Hoe snel een hond aan het nieuwe baasje hecht, is afhankelijk van het karakter van de hond. Sommige honden aanvaarden de nieuwe eigenaar al snel, andere honden hebben hier enkele weken tot maanden voor nodig.

Je kunt het wennen makkelijker maken door na de herplaatsing niet op bezoek te gaan bij de hond. Dit kan te verwarrend zijn. Geef de vertrouwde mand en speeltjes mee naar het nieuwe adres, samen met een deken of kussen met de bekende geur van het oude adres.

Wat zijn de kosten voor het herplaatsen van een hond?

Het herplaatsen van een hond brengt ook kosten met zich mee. Deze kosten variëren van eenmalig €100,- tot soms wel €500,- of meer. Hoe hoog de kosten zijn, is afhankelijk van de leeftijd van het dier, het ras, zijn gezondheid en of er ook spullen mee verhuizen. Maak je voor de herplaatsing gebruik van een organisatie, of online platform, dan zijn daar mogelijk ook kosten aan verbonden.

Veelgestelde vragen over het herplaatsen van honden

Waar kan ik mijn hond herplaatsen?

Het herplaatsen van je hond kan met behulp van de Dierenbescherming, via een herplaatsingsplatform, een hondenopvang of het dierenasiel. Probeer bij voorkeur om de hond direct bij een nieuw baasje te plaatsen. Dit voorkomt veel stress en mogelijk ook gedragsproblemen bij de hond.

Heeft een hond last van een verplaatsing?

Ja, een hond heeft altijd last van een herplaatsing. Het wennen aan een nieuw baasje, een nieuw thuis en mogelijk nieuwe gezinsleden kost tijd en geduld. Probeer de herplaatsing dan ook zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.