Hypothyreoïdie bij honden: oorzaken en behandeling van een trage schildklier

Net als mensen kunnen honden last krijgen van twee soorten schildklierproblemen: hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. Bij hypothyreoïdie wordt niet genoeg van het schildklierhormoon thyroxine aangemaakt. Bij hyperthyreoïdie is dit juist teveel.

Bij honden komt hypothyreoïdie het vaakst voor. Een traag werkende schildklier beïnvloedt het energieniveau, de stofwisseling en het uiterlijk van je hond. Hyperthyreoïdie, een te snel werkende schildklier, zien we voornamelijk bij katten.

Wat is de schildklier?

De schildklier ligt onderin de nek. De klier speelt een rol in allerlei processen die de stofwisseling reguleren. Als de schildklier goed werkt, geeft hij hormonen af aan het bloed. Dat hormoon helpt je hond bij het effectief en efficiënt gebruiken van zijn of haar beschikbare energie.

Achtergrondinformatie

Schildklierafwijkingen horen bij ziekten van het endocriene systeem, oftewel het hormoonstelsel. Hypothyreoïdie wordt veroorzaakt wanneer de schildklier te weinig schildklierhormoon, thyroxine, aanmaakt.

 

Krijgt mijn hond hypothyreoïdie?

Hypothyreoïdie bij honden komt het meest voor bij honden van gemiddelde leeftijd, tussen vier en tien jaar. Het wordt het meest bij middelgrote tot grote hondenrassen gezien, zoals de golden retriever, teckel, cocker spaniel, dobermann en de Ierse setter. Het ontstaan van hypothyreoïdie kan meerdere oorzaken hebben, maar de meeste gebruikelijke oorzaken zijn doordat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen zijn eigen schildklier of doordat de schildklier ‘versleten’ is.

Symptomen van hypothyreoïdie bij honden

  • Onverklaarbare gewichtstoename
  • Lusteloos, verlies van energie
  • Haarverlies of dunner wordende vacht
  • Droge, schilferige huid
  • Pigmentvlekken op de huid

De symptomen van een traag werkende schildklier kunnen overeenkomen met symptomen van andere aandoeningen. Het kan zijn dat er bloedonderzoek nodig is om de juiste diagnose te stellen.

 

Diagnose en behandeling van hypothyreoïdie bij honden

Als je dierenarts een traag werkende schildklier vermoedt, kan er bloedonderzoek worden uitgevoerd om dit te bevestigen. Het slechte nieuws is dat een trage schildklier niet te genezen is. Het goede nieuws is dat er goede medicijnen bestaan die de schildklierfunctie over kunnen nemen. In de meeste gevallen worden deze hormoonregulerende tabletten voorgeschreven. Binnen een aantal weken is er dan verbetering te zien. De tabletten moeten de rest van het leven aan de hond worden gegeven. Ook moet de hond regelmatig worden nagekeken door de dierenarts. Je dierenarts zal de beste optie met je bespreken.

Wil je meer weten over hypothyreoïdie bij honden?

Neem contact op met je dierenarts voor deskundig advies over een traag werkende schildklier of vind je dichtstbijzijnde dierenarts.