Net als mensen kunnen honden last krijgen van twee soorten schildklierproblemen. Hypothyreoïdie, waarbij er niet genoeg van het schildklierhormoon thyroxine wordt aangemaakt, en hyperthyreoïdie, waarbij dit juist teveel is. In dit artikel gaan we dieper in op de eerste aandoening: hypothyreoïdie.
Bij honden komt hypothyreoïdie het vaakst voor. Een traag werkende schildklier beïnvloedt het energieniveau, de stofwisseling en het uiterlijk van je hond. Hyperthyreoïdie, een te snel werkende schildklier, zien we voornamelijk bij katten.
Wat is de schildklier?
De schildklier ligt onderin de nek. Het is een klier die een rol speelt in allerlei processen die de stofwisseling reguleren. Als de schildklier goed werkt, geeft hij hormonen af aan het bloed. Dat hormoon helpt je hond bij het effectief en efficiënt gebruiken van zijn of haar beschikbare energie.
Achtergrondinformatie
Schildklierafwijkingen horen bij ziekten van het endocriene systeem, oftewel het hormoonstelsel. Hypothyreoïdie wordt veroorzaakt wanneer de schildklier te weinig schildklierhormoon, thyroxine, aanmaakt.
Krijgt mijn hond hypothyreoïdie?
Hypothyreoïdie bij honden komt het meest voor bij honden van gemiddelde leeftijd, tussen vier en tien jaar. Het wordt het meest bij middelgrote tot grote hondenrassen gezien, zoals de golden retriever, teckel, cocker spaniel, dobermann en de Ierse setter. Het ontstaan van hypothyreoïdie kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen zijn eigen schildklier, of doordat de schildklier ‘versleten’ is.
Symptomen van hypothyreoïdie bij honden
- Onverklaarbare gewichtstoename
- Lusteloos, verlies van energie
- Haarverlies of dunner wordende vacht
- Droge, schilferige huid
- Pigmentvlekken op de huid
De symptomen van een traag werkende schildklier kunnen overeenkomen met symptomen van andere aandoeningen. Het kan zijn dat er bloedonderzoek nodig is om de juiste diagnose te stellen.
Diagnose en behandeling van hypothyreoïdie bij honden
Als je dierenarts een traag werkende schildklier vermoedt, kan er bloedonderzoek worden uitgevoerd om dit te bevestigen. Een te traag werkende schildklier is niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de schildklierfunctie over kunnen nemen. In de meeste gevallen worden deze hormoonregulerende tabletten door de dierenarts ook voorgeschreven. Binnen een aantal weken is er dan verbetering te zien. De tabletten moeten de rest van het leven aan de hond worden gegeven. Ook moet de hond regelmatig worden nagekeken door de dierenarts. Je dierenarts zal de beste optie met je bespreken.
Wil je meer weten over hypothyreoïdie bij honden?
Neem contact op met je dierenarts voor deskundig advies over een traag werkende schildklier of vind je dichtstbijzijnde dierenarts.