Meest voorkomende ziekten bij honden

Merk je dat je hond zich niet lekker voelt? Wil hij niet graag eten, spelen of wandelen? Het kan zijn dat er iets aan de hand is.

Hier vind je informatie over de meest voorkomende gezondheidsproblemen en ziekten bij honden. We beschrijven symptomen en oorzaken, vertellen wat je thuis kunt doen en wanneer het noodzakelijk is om contact op te nemen met een dierenarts. Je leert ook meer over wat je dierenarts voor je hond kan doen, hoe behandelingen verlopen, wat voor medicatie er is en over de belangrijke nazorg.

Ziekten hond

Vergiftiging

Veel soorten vergiftigingen worden niet direct herkend. In sommige gevallen treden de symptomen pas na enige tijd op of zijn ze helemaal niet zichtbaar. Het kan zijn dat de hond lusteloos is, niet wil eten of drinken, bleke slijmvliezen krijgt of wankel op zijn poten staat. Acute symptomen kunnen zijn dat de hond overgeeft, diarree krijgt of snel ademt.
Lees meer over vergiftiging bij honden

Huidproblemen

Twintig procent van de honden die de dierenarts bezoekt heeft last van jeuk of andere huidproblemen. Huidproblemen zijn vaak complex van aard en soms moeilijk te verhelpen. Bij plotse jeuk is het altijd goed om te controleren op vlooien.
Lees meer over huidproblemen bij honden

Pijn en stijfheid

Zoals mensen soms stijfheid en pijn in hun gewrichten en spieren ervaren, doen honden dit ook. Heeft je hond geen zin meer in lange wandelingen, is er sprake van kreupelheid of regelmatig problemen met slapen? Dit kan soms duiden op ernstige problemen. Hoe eerder je de dierenarts raadpleegt, hoe beter je hond geholpen kan worden.
Lees meer over pijn en stijfheid bij honden

Knobbels

Een knobbel hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar moet wel altijd worden onderzocht omdat er sprake kan zijn van kanker. Steeds meer honden worden behandeld voor (borst)tumoren. Dieren worden tegenwoordig ouder, wat het risico op tumoren verhoogt.
Lees meer over knobbels bij honden

Maag- en darmproblemen

Problemen met maag en darmen bij honden, zoals braken, diarree of constipatie zijn de meest voorkomende redenen van een bezoek aan de dierenarts. Je hond eet niet en is lusteloos. Er kunnen verschillende oorzaken schuilen achter de maag- en darmproblemen. Het is belangrijk om contact op te nemen met een dierenarts als de problemen ernstig lijken of regelmatig terugkeren. Als het welzijn van de hond niet in gevaar is, is een bezoek aan de dierenarts niet altijd noodzakelijk.
Lees meer over maag- en darmproblemen bij honden

Wonden

Als een hond zich verwondt, geneest hij normaliter vanzelf. Je kunt een kleine wond eventueel zelf schoonmaken en ontsmetten. Als het gaat om grotere of diepe wonden is het belangrijk dat er medische zorg bij komt kijken en is contact opnemen met de dierenarts belangrijk.
Lees meer over wonden bij honden

Vaak plassen en drinken

Wanneer een hond veel plast en drinkt kan dit mogelijk wijzen op verschillende ziekten. Te denken valt aan een urineweginfectie, diabetes, baarmoederontsteking en mogelijk nierproblemen.
Lees meer over vaak plassen en drinken bij honden

Oorproblemen

Honden met hangende oren hebben regelmatig hulp nodig met een goede reiniging van hun oren. Als je hond terugkerende oorinfecties heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met een dierenarts.
Lees meer over oorproblemen bij honden

Gebitsproblemen

Ook uw hond krijgt vaak tandsteen met als gevolg een stinkende adem en tandvleesontsteking. Reiniging is dan belangrijk, net als bij mensen.
Lees meer over gebitsverzorging bij honden

Oogproblemen

Vaak is er irritatie van stof of wind en gaat het snel over. Echter, soms heeft het dier er veel last van of gaat het niet over. Dan zou er verder onderzoek gedaan moeten worden en een gerichte behandeling uitgevoerd worden.