Je kat naar een pension brengen

Wanneer je tijdelijk niet voor je kat(ten) kan zorgen, is het kattenpension een uitkomst. Wat komt er kijken bij de keuze voor een goed pension? En als je dan een pension hebt gevonden, hoe bereid je jouw kat goed voor op het verblijf in een pension?

Je kat naar het pension brengen

Welk pension kiezen?

Veel dierenpensions zijn tegenwoordig goed ingericht op het huisvesten van katten. Toch heeft een kat hele andere behoeftes dan een hond en kan een kat al stress krijgen als hij in de verte een hond ziet of ruikt. Daarom bestaan er kattenpensions; verblijven die volledig ingericht zijn voor onze geliefde snorrenbaarden.

Ga je op zoek naar een goed kattenpension, houd dan rekening met de volgende zaken:

Afstand

Katten houden niet van reizen. Zoek dus bij voorkeur een pension in de buurt, zodat de heen- en terugreis zo min mogelijk stress opleveren voor je kat.

Ga kijken

Je hebt op internet rondgekeken en misschien ook al telefonisch contact gehad met een pension. Als alles goed klinkt, is het aan te raden om ook eens te gaan kijken. Een goede pensionhouder is gastvrij en kan altijd wel ergens tijd vrij maken om een rustig gesprek te voeren. Zo krijg je een betere indruk van de pensionhouder en kan je kijken of alles opgeruimd en schoon is. Misschien kan je meteen ook (een deel van) het pension bekijken.

Alleen of samen?

Veel pensions huisvesten de pensionkatten in groepen. Voor veel katten is dit geen probleem, maar er zijn ook katten die minder stress ervaren als ze alleen zitten, of alleen zijn met hun maatje. Bedenk vooraf wat je voor jouw huisdier wil en wat de mogelijkheden zijn van het pension. In sommige pensions kunnen de katten elkaar wel horen maar niet zien. Dit kan al helpen de stress te verminderen.

Binnen of ook buiten?

Bekijk of er een mogelijkheid is om je kat ook buiten in een ren te laten komen. Heb je zelf een buitenkat, dan zal deze in het pension ook graag even een luchtje scheppen.

Medicijnen

Gebruikt je kat medicijnen, of heeft hij een ziekte of aandoening waarvoor extra kennis en verzorging nodig is? Controleer of het op pension deze extra zorg kan bieden. Er zijn ook dierenklinieken met een kattenpension, voor de opvang van katten die speciale zorg nodig hebben. Hier is altijd een gediplomeerde paraveterinair of dierenarts aanwezig.

Beschikbaarheid

Helaas zitten veel pensions snel vol. Begin dus op tijd met zoeken naar een goede plek, het liefst zeker zes maanden voordat je je kat wil brengen. Zo voorkom je dat jouw maatje geen oppas heeft, of dat je een pension moet kiezen dat niet aan al jouw eisen voldoet.

Voorbereiden op het pension

Vaccinatie

Elk pension heeft zijn eigen toelatingseisen voor katten, maar het is gebruikelijk dat de wettelijke eisen worden opgevolgd. Deze houden in dat je kat een inenting tegen katten- en niesziekte gehad moet hebben, waarvan de niesziekte enting niet ouder is dan een jaar en de kattenziekte enting niet ouder is dan drie jaar. Deze entingen moeten maximaal drie weken voor het bezoek aan het pension gegeven zijn.

Sommige pensions raden ook de bordetella neusenting aan, in andere pensions is deze vaccinatie verplicht. Dit is een vaccinatie die voorzichtig (zonder naald) in de neus van je kat gedruppeld wordt en een infectie met de bordetella bacterie voorkomt. Deze enting moet ook maximaal drie en soms zelfs zes tot acht weken voor het bezoek aan het pension gegeven worden.

Eigen spulletjes

Geef je kat altijd een mandje, kleedje of wat speelgoed van thuis mee, zodat de overgang naar het nieuwe, tijdelijke huis zo snel mogelijk vertrouwd aanvoelt.

De reis

Zet ruim voordat je kat naar het pension gaat het mandje waarmee je je kat vervoert alvast in de huiskamer. Je kat kan er zo rustig aan wennen, misschien wil hij er wel vrijwillig een dutje in doen! Zo voorkom je dat je kat het mandje associeert met een vervelende reis. Gebruik eventueel ook feliway spray.

Je kat naar een pension brengen

En dan is het zover! Je kat gaat uit logeren in het pension. Zorg dat je kat (zeker voor de eerste dagen) zijn eigen voeding bij zich heeft en laat de gegevens van jouw dierenarts achter.

Thuislaten

Ondanks alle goede zorgen van het pension voelen sommige katten zich toch gelukkiger alleen thuis. Ook angstige of onzekere katten kan je beter thuislaten. Zoek in dat geval een oppas aan huis, of vraag de buren of ze voor je kat willen zorgen.

Wil je meer informatie over pensions in jouw omgeving? Of wil je je kat laten vaccineren? Raadpleeg dan een van onze dierenartsen! Je kunt er hier een bij je in de buurt vinden.