We zijn allemaal bang voor de diagnose kanker – ook als het om onze geliefde huistijgers gaat. Katten hebben een grotere kans op kanker naarmate ze ouder worden. Eén op de zes katten krijgt vroeg of laat te maken met kanker. We bespreken kanker bij katten en vertellen je waarom een bult niet altijd het ergste hoeft te betekenen.
Help – mijn kat heeft een tumor!
Raak niet in paniek als je dierenarts vertelt dat je kat een tumor heeft. Tumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Zelfs met de diagnose van kwaadaardige tumor is je kat nog niet verloren. Door de ontwikkelingen in de diergeneeskunde is er in veel gevallen een behandeling mogelijk. Je dierenarts zal met de behandeling altijd streven naar een goede kwaliteit van leven voor je kat.
Loopt mijn kat kans om kanker te ontwikkelen?
Bij kanker is er fout bij de celdeling in het lichaam. Dit kan zomaar gebeuren, maar ook een resultaat van externe (bijv. UV-stralen van de zon) of interne (bijv. hormonen bij ongecastreerde teven/poezen) factoren. Kanker komt in de regel vaker voor bij oudere katten en bij katten die niet gecastreerd zijn. De enige uitzondering hierop is lymfoom, wat in veel gevallen bij jongere katten voorkomt. Ook katten die lijden aan Feline Leukemievirus (FeLV) of kattenaids (FIV) lopen meer risico op het ontwikkelen van kwaadaardige tumoren. Daarbij kan blootstelling aan sigarettenrook ook kanker veroorzaken.
De meest voorkomende types kwaadaardige kanker bij de kat zijn lymfoom, huidkanker, melkklierkanker en plaveiselcelcarcinoom op de kop.
Volgens sommige deskundigen kan de kans op melkkliertumoren bij poezen worden verkleind als de poes wordt gecastreerd voor ze twee jaar oud is. Andere samenhang tussen tumoren en voeding of leefwijze zijn te weinig onderzocht om een conclusie uit te trekken.
Wat zijn de symptomen van kanker bij katten?
Bezoek je dierenarts als je kat een oppervlakkige wond heeft die niet geneest of als je een knobbel voelt. Een knobbel hoeft niet persé te betekenen dat je kat kanker heeft. Het kan ook een cyste, abces, wrat of vetbult zijn. Als er sprake is van kanker, geldt: een tijdige behandeling kan levensverbeterend en –verlengend werken! Wacht dus niet met je dierenartsbezoek.
Omdat kanker overal in het lichaam kan voorkomen, kunnen symptomen variëren. Ook lijken de symptomen op verschillende andere aandoeningen. Laat je kat onderzoeken door een dierenarts als je één of meerdere van de volgende symptomen ziet:
- Verandering in gedrag
- Knobbels, bulten of zwellingen
- Lusteloosheid, futloos of vermindering van energie
- Plotselinge kreupelheid
- Verlies van eetlust
- Buikpijn
- Plotseling of snel gewichtsverlies
- Constipatie of diarree
- Zwarte, harde uitwerpselen
- Oppervlakkige wonden die niet genezen
- Ademhalingsproblemen
- Stinkende adem
Hoe stelt de dierenarts de diagnose?
Je dierenarts doet bloedonderzoek en maakt röntgenfoto’s om een nauwkeurige diagnose te stellen. Bij het vermoeden van een tumor, wordt er een biopt van de plek genomen om vast te stellen om wat voor tumor het gaat. In sommige gevallen wordt er ook een echo of MRI aangeraden om te zien hoe ver de ziekte is gevorderd en om de gezondheid van je kat te onderzoeken. Een gezonde kat zal in de meeste gevallen beter op een behandeling reageren.
Een biopt is een klein stukje weefsel dat van het lichaam wordt verwijderd voor microscopisch onderzoek. De uitslag van een biopt kan helpen bij het vaststellen of een gezwel goed- of kwaadaardig is.
Behandeling van kanker bij katten
De behandeling hangt af van de soort kanker die je kat heeft, hoe ver het gevorderd of verspreid is en de algemene gezondheid van je kat. De mogelijke behandelingen zijn:
- Operatie
- Chemotherapie
- Bestraling
- Immunotherapie
De behandeling zal altijd in overleg met de eigenaar worden bepaald.
Meer informatie nodig?
Vraag je dierenarts voor deskundig advies over kanker en tumoren bij je kat. Laat de gezondheid van je senior kat regelmatig controleren met een Gezondheidscheck voor oudere katten. Heb je nog geen dierenarts? Vind er dan een bij je in de buurt.