Meest voorkomende ziekten bij katten

Trekt je kat zich terug? Wil hij geen eten en geen aandacht? Het kan zijn dat hij zich niet lekker voelt.

Hier vind je informatie over veel voorkomende ziekten bij katten, verwondingen en andere gezondheidsproblemen die je kat kan krijgen. We beschrijven symptomen en oorzaken, vertellen wat je thuis kunt doen en wanneer het noodzakelijk is om contact op te nemen met een dierenarts. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Ziekten bij katten kunnen dus lastig te ontdekken zijn.

Ziekten bij katten

Maag- en darmproblemen

De belangrijkste oorzaken voor maag- en darmklachten zijn parasieten, allergieën, ontstekingen, problemen in het maagdarmkanaal, dysbacteriose (disbalans in de bacteriële flora), maar ook simpele oorzaken die te maken hebben met het eten van verkeerde voedingsmiddelen. Symptomen van maag- en darmproblemen zijn vaak braken en diarree.
Lees meer over maag- en darmproblemen bij katten

Wonden en blessures

Katten kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis gewond raken. Kleine verwondingen kun je meestal zelf behandelen, maar soms raken wonden geïnfecteerd of geneest de wond niet vanzelf en ben je genoodzaakt contact op te nemen met de dierenarts.
Lees meer over wonden en blessures bij katten

Gebitsproblemen

Als je kat een slechte adem heeft, kwijlt, de bek niet helemaal sluit of moeite heeft met eten, kan dit te wijten zijn aan (ernstige) gebitsproblemen. Katten hebben meer last van tandplak en -steen naarmate ze ouder worden. Ook chronische tandvleesontsteking en tandhalslaesies komen regelmatig voor bij katten.
Lees meer over gebitsproblemen bij katten

Vaak drinken en plassen

Als je kat vaker drinkt en plast dan normaal, kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem. Oorzaken kunnen zijn: nier- en leverproblemen, blaasontsteking, suikerziekte, schildklierproblemen en maligne lymfoom (een bepaalde vorm van kanker). Een kat drinkt gemiddeld zo’n 40 à 60 millimeter per kilogram per dag. Een kat van drie kilogram drinkt dus ongeveer 150 ml per dag.
Lees meer over vaak drinken en plassen bij katten

Hyperthyreoïdie

Een te snelwerkende schildklier wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. In dit geval is de schildklier groter dan normaal en maakt hij te veel hormonen aan. We zien dit verschijnsel vooral bij oudere katten (rond de 10 tot 15 jaar oud), ongeacht het soort geslacht.
Lees meer over hyperthyreoïdie bij katten