Knobbels bij honden – zo kun je ze vinden

Steeds meer honden krijgen te maken met tumoren en kanker. Daarom is het van belang om je hond maandelijks te controleren op mogelijke tumoren. Heeft je hond een knobbel of vermoed je dat je hond ziek is? Raadpleeg je dierenarts direct.

Medische en technologische ontwikkelingen gaan snel, behandelmethoden worden beter en we genezen meer dieren met kanker dan ooit tevoren. Als je een tumor zo vroeg mogelijk ontdekt is de prognose het beste voor je hond.

Knobbels bij honden – zo kun je ze vinden

Tumoren bij honden

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 45% van alle honden ouder dan tien jaar aan kanker sterft. Bij honden wordt meer dan 25% van de teefjes gediagnosticeerd met melkklierkanker. Eigenaren worden er daarom op gewezen extra alert te zijn tijdens onderzoek op tumoren.

Hoe controleer je je hond op tumoren?

Wil je knobbels vinden bij je hond, controleer hem dan regelmatig door met je hand over zijn vacht te voelen. Start bij de kop van je hond en werk naar zijn staart toe. Voel onder zijn kaak en oren en volledig rond de nek. Ga beide voorpoten af en besteed extra aandacht aan de oksels van je hond. Voel over zijn borst en buik. Besteed bij ongecastreerde teven extra aandacht aan de tepels en melkklieren. Voel over zijn rug en ga met je handen volledig over de achterpoten. Controleer onder de staart.

Onderzoek je hond regelmatig – tekenen die kunnen wijzen op een tumor:

  • Abnormale zwelling
  • Knobbel in de oksel of lies
  • Harde en vergrote tepels
  • Bloed of vloeistof uit de tepels
  • Roodheid van tepels
  • Wonden in de mond die niet willen genezen
  • Knobbels in de borst

Ontvang hulp

Een preventieve manier om het risico op tumoren te verminderen is om, zo vroeg mogelijk, te kiezen voor het laten steriliseren van je teef. Laat de gezondheid van oudere honden regelmatig controleren met een Gezondheidscheck voor oudere honden.

Wil je meer advies ontvangen over dit onderwerp? Vind hier je dichtstbijzijnde dierenkliniek.