Knobbels bij honden

Heb je een vreemd knobbeltje bij je hond gevonden? Dat hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn, maar moet wel worden onderzocht. In het ergste geval kan er sprake zijn van kanker.

Steeds meer honden worden tegenwoordig behandeld voor tumoren. Huisdieren zijn uitgegroeid tot volwaardige leden van het gezin. Eigenaren zullen ze daarom sneller laten behandelen voor ernstige ziekten. Daarnaast verzorgen we onze viervoeters beter, wat bijdraagt aan een hogere leeftijd. Ouderdom verhoogt echter het risico op kanker. Knobbels bij honden worden regelmatig gevonden, net als bij onze katten. Niet alleen is de kennis die men heeft over tumorbehandeling bij dieren toegenomen. Ook de medische uitrusting waar men beschikking over heeft is tegenwoordig geavanceerder.

knobbels bij honden

Eén op de vier honden zal vroeg of laat in zijn leven een tumor ontwikkelen. Dit wil echter niet zeggen dat er geen behandeling mogelijk is voor je huisdier. In veel gevallen kan er een goede kwaliteit van leven voor je hond worden behaald.

Knobbels bij honden: wat is een tumor?

Als je bij je hond een bult voelt, is er een kans dat het een kwaadaardige tumor is. Andere mogelijkheden zijn onder andere een goedaardige tumor, vetbult of abces. Bij een kwaadaardige tumor is er een fout in de celdeling, waardoor cellen onbeheerst gaan groeien. De cellen verliezen dan in veel gevallen hun normale vorm en functie. Kwaadaardige tumoren zijn gevaarlijk omdat deze schade aanbrengen aan het orgaan waarin het is ontstaan. Daarna is er kans op uitzaaiing naar andere organen.

De fout in de celdeling kan zomaar ontstaan, maar ook beïnvloed worden door interne of externe factoren. Denk hierbij aan (schadelijke) UV-stralen van de zon of hormonen in het lichaam van een ongecastreerde teef.


Symptomen van kanker bij je hond

Symptomen van tumoren kunnen heel verschillend zijn omdat tumoren zich ontwikkelen in organen door het hele lichaam. Hoe eerder een hond gediagnosticeerd wordt, des te beter de prognose.  Het risico dat de tumor zich verspreidt of verder gaat verspreiden is dan kleiner en zo is de ziekte sneller te genezen. Wacht dus niet met het dierenartsbezoek als je een knobbel vindt bij je hond!

Mogelijke symptomen van kanker bij honden

 • Knobbel in de huid
 • Vermoeidheid
 • Krampen
 • Diarree
 • Hoesten
 • Braken
 • Kreupelheid
 • Vage klachten, zoals gewichtsverlies en verminderde conditie

Welke behandelingen zijn er voor tumoren bij honden?

De behandeling hangt af van de soort kanker. Daarnaast spelen factoren zoals leeftijd en stadium van de tumor een kanker een rol. Ook de wens van jou als eigenaar is belangrijk bij de keuze voor een behandeling.

 • Operatief verwijderen
 • Ontstekingsremmers
 • Chemotherapie
 • Bestraling

Welke methode je samen met je dierenarts ook kiest, het welzijn van je hond wordt altijd voorop gezet. Bij chemotherapie wordt de gezondheid van je hond nauwlettend in de gaten gehouden. Er worden andere typen en doses chemo gegeven, waardoor honden minder ziek worden dan mensen vaak zijn. Ook zal je hond niet zomaar kaal worden.

 

Heb je een knobbel gevonden bij je hond?

Een preventieve manier om het risico op melkkliertumoren te verminderen is om, zo vroeg mogelijk, te kiezen voor het laten steriliseren van je teef. Laat oudere honden regelmatig controleren met een Gezondheidscheck voor oudere honden.

Wil je meer advies over dit onderwerp? Vind hier je dichtstbijzijnde dierenkliniek.