Braken bij je kat: waarom je kat moet overgeven

Het is normaal dat katten af en toe braken. Katten zijn van nature jagers waardoor het vangen en opeten van een vogel of muis niet ongewoon is. Ook heeft elke kat een andere eetgewoonte. Sommige katten eten graag kleine porties verspreid over de dag of juist de hele voerbak in een keer leeg. Wat de eetgewoonte van je kat ook is, de kans is aanwezig dat hij af en toe ziek wordt van iets dat hij gegeten heeft en moet overgeven. Wanneer moet je nu naar de dierenarts met je brakende kat?

Kat braken

Bezoek direct je dierenarts als je kat of kitten vaker braakt. Doe dit ook als er bloed in het braaksel zit, of wanneer je dier in aanraking is gekomen met een giftige of schadelijke stof.

 

Het is normaal dat je als baasje je zorgen maakt om je brakende kat. Toch hoeft dit niet direct wanneer je kat een keer braakt. Hij kan bijvoorbeeld te veel of te snel gegeten hebben. Vaker braken kan wel een signaal zijn van een zieke kat. Braken kan vele oorzaken hebben.

Je dierenarts kan helpen bij het achterhalen van de oorzaken en het inzetten van de beste behandeling, mocht dit nodig zijn. Bezoek direct je dierenarts als je kat of kitten vaker braakt. Doe dit ook als er bloed in het braaksel zit, of wanneer je dier in aanraking is gekomen met een giftige of schadelijke stof.

Haarballen

Veel katten braken haarballen uit na het wassen. Kattenharen verzamelen zich in de maag en irriteren de maagwand. Dit is normaal. Je kat kan soms ook voer, schuimend slijm of gal uitbraken.

Een zieke kat: de signalen

Je hoeft je geen zorgen te maken als je kat eenmalig ziek is en verder alert en actief is en geen andere symptomen vertoont. Is je kat lusteloos, braakt hij veel, heeft hij diarree, heeft hij geen eetlust of zie je een ander verontrustend symptoom, bezoek dan onmiddellijk je dierenarts. Veelvoudig overgeven kan leiden tot uitdroging, dus let goed op je kat. Heb je een kitten dat overgeeft wacht dan niet af en ga naar de dierenarts.

Algemene oorzaken van ziekte bij je kat

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een zieke kat. Het is onmogelijk ze allemaal te benoemen, dus hebben we de meest voorkomende redenen van braken bij je kat op een rijtje gezet. Mocht je kat ziek zijn, raadpleeg dan altijd je dierenarts.

  • Wormen
  • Gevoelige maag
  • Maaginfectie
  • Virus
  • Dikke darmontsteking
  • Ernstige aandoening
  • Giftige of schadelijke stof

Een besmetting met wormen, zoals rondwormen of lintworm, kan je kat laten braken. Voor parasieten geldt de regel ‘voorkomen is beter dan genezen’. Het is belangrijk je kat regelmatig te ontwormen om hem wormvrij te houden. Braken door wormen wordt vaker gezien bij kittens en jonge katten.

Als je kat een gevoelige maag heeft, kan het zijn dat hij gevoeliger is voor bepaalde soorten voedsel. Een plotselinge verandering van voer kan de maag van streek brengen. Hierdoor kan hij gaan braken. Vraag je dierenarts voor een geschikt, licht verteerbaar dieet voor katten met een gevoelige maag. Geef je kat nooit koeienmelk; dit kan een reactie veroorzaken die vergelijkbaar is met lactose-intolerantie bij mensen.

Maaginfecties zijn grote veroorzakers van braken bij je kat. Naast braken hebben katten met een maaginfectie vaak ook last van diarree en voelen ze zich ziek. De symptomen kunnen meestal met een licht verteerbaar dieet en veel water worden verholpen. Zie je na een paar dagen nog geen verbetering, raadpleeg dan je dierenarts.

Virussen kunnen braken opwekken bij katten. Voorbeelden van deze virussen zijn feline parvovirus (FPV), feline coronavirus (FCoV), feline leukemie virus (FeLV) en feline immunodeficientie virus (FIV).

Als je kat naast braken ook last heeft van diarree, kan dit wijzen op een ontsteking van de dikke darm. De symptomen van de ontsteking kunnen vaak door licht verteerbare voeding worden verlicht.

Ernstige aandoeningen, zoals hartfalen, aandoeningen aan het zenuwstelsel, kanker, lever- en nierziekte, kunnen ervoor zorgen dat je kat gaat braken. Je dierenarts kan deze ziekten bij je kat uitsluiten, om de oorzaak van het braken te achterhalen. Daarna kan de best passende behandeling worden ingezet.

Je kat kan ziek worden en gaan braken als hij in contact is gekomen met giftige of schadelijke stoffen. Als je denkt dat je kat met een giftige stof in aanraking is gekomen, bezoek dan onmiddellijk je dierenarts.

Wist je dat?

Braken is niet hetzelfde als een oprisping na de maaltijd. Een oprisping is te herkennen aan de onverteerde brokken in het braaksel. Het kan een teken zijn dat je kat te snel gegeten heeft. Mocht je kat vaker last hebben van oprispingen, bezoek dan je dierenarts. Het kan zijn dat het een andere oorzaak heeft.

Heb je hulp nodig of wil je advies over de gezondheid van je kat?

Vraag je dierenarts! Hij of zij kan je veel vertellen over de gezondheid van je kat en wanneer het tijd is voor een bezoek. Vind er hier een bij je in de buurt.