Met je honden op het strand. Waar moet je op letten?

Een dagje uitwaaien met je hond op het strand is voor jullie beiden heerlijk. Samen lekker genieten van de zon en de zee. Om er een geslaagde dag van te maken, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op dit dagje uit met je huisdier. Waar moet je allemaal op letten als je met honden op het strand bent?

Met de hond naar het strand

Waar mogen honden op het strand?

Allereerst dien je uit te zoeken waar honden op het strand mogen komen. Honden zijn namelijk niet op alle stranden in Nederland toegestaan. Het zou jammer zijn als jullie, na misschien wel een lange reis, rechtsomkeert moeten maken. Bekijk dus vooraf of het meenemen van je hond naar het strand van je keuze is toegestaan.

Op sommige stranden mogen honden enkel buiten het hoogseizoen komen. Bijvoorbeeld tussen 1 oktober en 1 april. En dan zijn er nog de stranden waar je hond niet mag loslopen, maar wel aangelijnd mee mag.

Hondenstranden, de droom van iedere viervoeter

Wil je zeker weten dat je viervoeter mee kan naar het strand, kies dan voor een hondenstrand. Dit is een strand waarbij er een zone is waar honden vrij mogen loslopen. Zo hoef je je niet af te vragen op welk strand honden toegestaan zijn. Houd er rekening mee dat op elk strand een opruimplicht voor de ontlasting geldt. Neem dus altijd poepzakjes mee.

Het leuke van een hondenstrand is dat er vaak ook faciliteiten zijn speciaal voor honden. Zo kan er een hondendouche zijn, een hondvriendelijke eetgelegenheid of zelfs een hondenbar. Daarnaast kan je hond lekker spelen met soortgenoten.

Waar moet je op letten met een hond op het strand?

Een dagje met je hond op het strand is ontspannend, maar brengt ook risico’s met zich mee. Neem de volgende regels in acht om deze risico’s te minimaliseren:

  • Houd je hond op het heetst van de dag uit de zon. Het beste is om op dit moment weer naar huis te gaan. Lukt dit niet? Neem voor de zekerheid een parasol mee.
  • Zorg voor voldoende drinkwater. Bied je hond dit regelmatig aan en vergeet niet ook een drinkbak mee te nemen. Laat je hond geen zout water drinken, hierdoor kan je dier een zoutvergiftiging oplopen!
  • Het strand- of duinzand kan erg warm worden. Je hond moet hier blootvoets doorheen lopen. Houd hier rekening mee en loop daarom zo veel mogelijk over vlonders, nat zand of in de schaduw.
  • Let op scherpe schelpen, glas en ander afval in het zand. Je hond kan de voetkussens hierdoor beschadigen.
  • Smeer dunbehaarde huid van je hond in met zonnebrandcrème voor dieren.
  • Zwemmen in de zee is leuk, maar laat je dier niet te diep zwemmen. Een sterke stroming of hoge golven kunnen je hond in de problemen brengen. Houd je hond bij twijfel aan een lange lijn tijdens het zwemmen, of trek hem een zwemvest aan.

Zoek voldoende de schaduw op

Probeer je hond tussen 12:00 en 15:00 uur zo veel mogelijk uit de zon te houden. Lukt dit niet, neem dan een parasol mee naar het strand. Beter is om een plekje in de schaduw uit te zoeken voor je hond. Laat je dier regelmatig even pootjebaden in de zee om af te koelen. Ook kan je hem een verkoelende halsband aandoen.

Ligt je hond graag in de zon te luieren, laat hem dit dan niet langer dan een kwartier doen. Zo voorkom je oververhitting bij je hond. Laat een puppy liever helemaal niet zonnebaden. Maak in de zomer geen lange strandwandelingen midden op de dag.

Kan een hond verbranden in de zon?

Wanneer je een dag aan zee bent met je hond is het belangrijk dat je dier niet aanhoudend blootgesteld wordt aan zonneschijn. Een hond kan in de zon, net als wij, een zonnesteek oplopen. Ook kan je hond verbranden in de zon. Witte of dun behaarde plekken zoals op de oren, neus en buik lopen het meeste risico. Ligt je hond graag te zonnen, smeer dan zijn buik regelmatig in met zonnebrandcrème speciaal voor dieren.

Smeer je hond in met speciale zonnebrand voor honden

Te veel blootstelling aan de zon kan zonnebrand en zelfs huidkanker veroorzaken. Smeer je dier in met zonnebrand voor honden om dit te voorkomen. Dit is een zonnebrandcrème die geen giftige stoffen bevat die niet schadelijk is bij per ongeluk oplikken. Zonnebrandcrème voor mensen is hierdoor ongeschikt voor dieren.

Laat je hond niet te veel zout water drinken

Sommige honden drinken graag water uit de zee. Laat je dier dit niet doen. Zout water veroorzaakt maagdarmklachten bij honden en kan bij hoge inname zelfs een zoutvergiftiging veroorzaken. Dit kan levensbedreigend zijn! Wanneer een hond te veel zout water heeft binnen gekregen zal je eerst klachten zien als braken en diarree. Bij een ernstige vergiftiging kunnen de nieren of het hart beschadigen. Vermoed je dat je hond te veel zout heeft binnen gekregen, raadpleeg dan direct de dierenarts.

Honden op strand

Veelgestelde vragen over honden op het strand

Hoe kun je een hond het beste laten afkoelen?

Laat je hond op het strand regelmatig afkoelen door hem in het water te laten gaan. Heeft je hond het toch te warm, leg hem dan in de schaduw en bevochtig steeds zijn nek, buik en liezen met kraanwater. Geef hem steeds kleine beetjes water te drinken.

Met hoeveel graden mag een hond zwemmen?

Honden mogen in het voorjaar, de zomer en de herfst buiten zwemmen. Is het fris weer, zwem dan niet langer dan tien minuten met je hond. In de winter kan je je dier beter niet laten zwemmen. De kans op het ontstaan van een onderkoeling is dan groter.

Kan een hond tegen 30 graden?

Een hond kan goed tegen warme temperaturen, mits je geen activiteiten met hem onderneemt. Wandel liever niet overdag, maar ’s morgens vroeg en ’s avonds wat later wanneer het koeler is. Vervoer je hond bij 30 graden enkel in de auto als je airconditioning hebt, of als vervoeren echt noodzakelijk is.

Waarom mag je een hond niet nat maken bij warm weer?

Als je hond het warm heeft mag je enkel zijn nek, buik en liezen nat maken met wat koud water en een spons. Gebruik hiervoor geen natte handdoeken, deze warmen snel op en hebben dan juist een isolerende werking. Gooi ook zeker geen ijskoud water over hem heen. Hierdoor kunnen de bloedvaten vernauwen, waardoor afkoelen langzamer gaat.

Hoe merk je dat een hond het te warm heeft?

Het belangrijkste kenmerk van oververhitting bij de hond is het snelle hijgen en de rode, gezwollen slijmvliezen en tong. Daarnaast heeft de hond geen eetlust en is lusteloos en afwezig.