Houd je hond koel – voorkom oververhitting

We kennen helaas allemaal de krantenkoppen wel: een oververhitte hond is uit een geparkeerde auto bevrijd. Vaak is zo’n hond er slecht aan toe en is het maar te hopen dat de hulp op tijd komt. We weten allemaal dat wanneer de temperaturen buiten omhoog gaan, het in een auto binnen enkele minuten dodelijk warm kan worden. Maar ook buiten de auto kan een hond ongemerkt gevaarlijk oververhit raken. Hoe kan je herkennen dat je hond het te warm krijgt? En wat kan je vervolgens doen om hem veilig af te laten koelen? We vertellen je alles over oververhitting en hitteshock bij de hond.

Oververhitting hond

Wanneer raakt een hond oververhit?

Het is logisch dat wanneer een hond in een warme auto achtergelaten wordt het dier snel oververhit raakt. Zelfs als het buiten niet heel warm is kan de temperatuur in een auto gevaarlijk hoog oplopen. Maar wist je dat een hond ook in de buitenlucht het te warm kan krijgen? Bijvoorbeeld wanneer er niet voldoende schaduw en drinkwater is. Of wanneer je met je hond aan het sporten bent. Daarnaast lopen honden met een korte snuit, zoals boxers en buldoggen en honden met overgewicht een hoger risico op oververhitting.

Normaal gesproken raken honden hun warmte kwijt door op een koel oppervlak te gaan liggen. Wordt het warmer, raken ze hun warmte ook kwijt via de voetzolen en door te hijgen. De lucht die langs de slijmvliezen in de bek stroomt helpt bij het verdampen van de lichaamswarmte. Honden met een te korte luchtweg kunnen hierdoor de warmte niet voldoende kwijt. Bij deze dieren kan een buitentemperatuur van 19 graden al voor problemen zorgen.

Herken de signalen van oververhitting

Het is van levensbelang dat je als eigenaar de eerste tekenen van oververhitting bij je hond herkent. Vermoed je dat je hond oververhit aan het raken is, wacht dan nooit af. Dit is een spoedgeval, je dier kan in levensgevaar zijn.

Zo herken je een oververhitte hond:

  • Snel en veel hijgen
  • Rode slijmvliezen en tong
  • Geen eetlust
  • Lusteloosheid, afwezigheid

 

Als het de hond niet lukt om af te koelen kan er een hitteshock optreden. De volgende kenmerken kunnen dan gezien worden:

  • Hevig kwijlen
  • Bleke slijmvliezen
  • Braken en/of diarree
  • Lichaamstemperatuur boven de 40,5 graden
  • Bewusteloosheid
  • Coma, gevolgd door overlijden

Houd je hoofd én je hond koel

Wanneer je hond een hitteshock heeft kan je hem alvast helpen af te laten koelen voordat je bij de dierenarts bent. De beste manier hiervoor is door de nek en buik of liezen van je hond te bevochtigen met kraanwater. Stromend water is het beste, bijvoorbeeld met behulp van een tuinslang. Maar met een emmer water en een spons kan het ook. Koel tevens de oren en voetzolen van je dier. Gebruik geen natte handdoeken. Deze warmen vrij snel weer op door de warmte die de hond afgeeft. Hierdoor hebben ze geen verkoelende werking meer, maar juist een isolerende werking.

Een ventilator kan helpen de temperatuur van je hond naar beneden te krijgen. Moet je naar de dierenarts met je hond, laat dan de auto eerst goed afkoelen alvorens je gaat rijden. Zet tijdens het rijden de airco aan.

Let op:

Gebruik nooit ijs of ijskoud water om te koelen. Hierdoor trekken de bloedvaten samen en is het voor de hond nog lastiger om de warmte kwijt te raken. Ook wanneer je je hond te snel afkoelt kan dit gevaarlijk zijn. Er ontstaat dan juist een onderkoeling.

 

je hond afkoelen

Behandeling door de dierenarts

Eenmaal bij de dierenarts zal er direct doorgegaan worden met het koelen van je hond. Eventueel wordt er een infuus aangelegd. Of een hond met hitteshock volledig zal herstellen is afhankelijk van de ernst van de oververhitting. Is het dier snel weer afgekoeld herstelt hij meestal snel. Maar bij een ernstige oververhitting kunnen er organen zoals lever en nieren beschadigd raken. Door middel van een bloedonderzoek zal de dierenarts de functies van deze organen controleren. Ook kunnen er stollingsstoornissen in het bloed gezien worden. Mogelijk moet een oververhitte hond op de intensive care blijven.

Oververhitting bij je hond voorkomen

Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je hond het te warm krijgt. Uiteraard moet je je hond nooit alleen in een auto achterlaten. Ook niet wanneer de temperatuur buiten niet zo hoog lijkt. Bij een temperatuur van ‘slechts’ 18 graden kan een auto vanbinnen al erg snel opwarmen.

Vijf tips om je hond koel te houden

  1. Zorg voor voldoende schaduw en drinkwater op warme dagen. Neem een drinkfles voor onderweg mee als je gaat wandelen.
  2. Ga niet fietsen of sporten met je hond en wandel niet op het heetst van de dag. Vermijd asfalt. Dit kan zo warm worden dat het de voetzooltjes van je dier verbrandt.
  3. Heb je een achtertuin? Laat je hond gerust een kuil graven waar hij in kan gaan liggen. Hoe dieper de kuil, hoe koeler de grond.
  4. Zoek het water op, laat je hond bijvoorbeeld zwemmen of pootjebaden in een meer. Let hierbij wel op dat er geen blauwalg in het water zit. Ga je naar het strand bedenk dan dat daar geen schaduw voor je hond is. Smeer speciale zonnecrème voor dieren op de dunbehaarde lichaamsdelen van je hond, zoals neus en buik. Bekijk vooraf op welke stranden je met je viervoeter welkom bent. En vergeet de parasol niet. Geen zwemwater in de buurt? Ga met hoge temperaturen liever niet te ver met de auto rijden. Zet dan een hondenzwembadje klaar waar je hond zich in kan afkoelen. Een kinderzwembad zal snel lek raken door de nagels van je hond.
  5. Lukt het niet om je dier een koele plek te bieden? Denk dan eens aan een speciale koelmat of verkoelende halsband voor honden.

Oververhitting

Zoek je nog meer tips? Kijk hier hoe je warme zomerdagen met je huisdier doorkomt.

Vermoed je dat je hond oververhit begint te raken, of dit al is, bel dan direct de dierenarts. Dit kan een levensbedreigende situatie zijn! Vind hier een dierenarts bij je in de buurt.