Nierproblemen bij je hond of kat: wat zijn de symptomen? 

De nieren zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van je hond of kat. Ze bepalen de vochtbalans en voeren de afvalstoffen af in het lichaam van jouw huisdier. Veel oudere katten en honden hebben last van nierproblemen. Maar wat is nierfalen, wat zijn de oorzaken en symptomen, en welke behandeling is er mogelijk?

Chronische nierproblemen bij hond en kat

Heeft jouw kat of hond last van chronische nierproblemen?

Bij chronisch nierfalen verslechteren de nieren van je huisdier geleidelijk, waardoor het pas merkbaar is als de nieren al onherstelbaar zijn beschadigd. Chronische nierproblemen komen veel voor bij honden en katten van ouder dan zeven jaar. Met name bij oudere huisdieren is het dus verstandig om regelmatig langs te gaan bij je dierenarts voor bloedcontrole, zodat je op tijd in kan grijpen en ergere problemen kan voorkomen.

Als je kat of hond meer plast of drinkt, minder eet en gewicht verliest of vermoeid en loom is, zijn de nieren van jouw huisdier waarschijnlijk al flink beschadigd. Dan kan je het beste een afspraak maken bij jouw dierenarts voor diagnose en persoonlijk advies.

 

Wat is nierfalen?

Nierfalen houdt in dat de nieren van je hond of kat niet meer goed werken. Dit wordt vastgesteld door het creatininegehalte in het bloed te testen. Als het creatininegehalte verhoogd is, werkt 70% van de nieren niet meer! Dit betekent dat één nier volledig is uitgevallen en de ander nog maar voor de helft werkt.

Bij nierziekten wordt er onderscheid gemaakt tussen acuut en chronisch nierfalen. Acuut nierfalen houdt in dat er plotseling sprake is van intense klachten. Dit wordt veelal veroorzaakt door infecties, vergiftigingen, ontstekingen of hartfalen. Bij chronisch nierfalen verslechteren de nieren langzaam maar zeker, wat vaker voorkomt bij oude honden en oude katten. Door elk half jaar bij je dierenarts langs te gaan voor bloedcontrole, kunnen nierproblemen tijdig herkend worden en kunnen ergere gezondheidsklachten bij je huisdier voorkomen worden.

Nieren kunnen namelijk hun taken vaak nog goed uitvoeren als de nier deels beschadigd raakt, want de gezonde delen compenseren voor de beschadiging. Maar als de situatie langzaamaan verslechtert, kunnen de nieren steeds minder goed compenseren en zullen de gezonde delen van de nieren krimpen en verschrompelen. Als de gezonde delen van de nieren het allemaal niet meer bij kunnen houden, zullen de symptomen ook verergeren.

Wat is de oorzaak van nierfalen bij je hond of kat?

Ouderdom, infectie, een tumor of vergiftiging kunnen allemaal de oorzaak zijn van nierproblemen bij je huisdier. In sommige gevallen van acuut nierfalen kan jouw huisdier helemaal genezen, maar bij de meeste nierproblemen zijn de nieren onherstelbaar beschadigd.

Chronisch nierfalen is een van de meest voorkomende oorzaak van ziektes of overlijden bij honden en katten van ouder dan zeven jaar. Jongere dieren kunnen ook last krijgen van nierproblemen, maar dit gebeurt minder vaak.

Ontdek nierproblemen bij katten

Wat zijn de symptomen van nierfalen?

Bij acuut nierfalen wordt jouw kat of hond over het algemeen erg ziek. Symptomen van acuut nierfalen zijn:

  • Geen/weinig eetlust
  • Opeens veel plassen of helemaal niet
  • Braken en/of diarree

In het geval van chronisch nierfalen, worden de symptomen geleidelijk erger. De volgende symptomen komen voor als de nieren al voor 70% zijn uitgevallen:

  • Meer plassen
  • Meer drinken
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid
  • Loomheid

Hoe worden nierproblemen behandeld bij je huisdier?

Nierproblemen bij je hond of kat zijn niet altijd te genezen. Toch kan je huisdier vaak wel een aangenaam leven leiden door middel van een speciaal dieet en medicatie voor verwante aandoeningen.

Voor advies op maat, bloedcontrole, bloeddrukmeting en behandeling voor nierfalen of nierproblemen, kun je een afspraak maken bij een dierenarts in jouw buurt.