Parvovirus bij de hond

Het parvovirus is aandoening die je hond ernstig ziek kan maken en zelfs kan leiden tot de dood. Elke hond die onvoldoende gevaccineerd is kan ziek worden van parvo. Omdat de meeste volwassen honden goed gevaccineerd zijn, zien we in Nederland deze ziekte meer bij pups dan bij volwassen honden.

Alle pups kunnen parvo krijgen, maar met name pups die (illegaal) uit het buitenland geïmporteerd zijn lopen gevaar.

parvovirus bij honden

Een hond met parvo is erg ziek. Ook daalt de algehele weerstand, waardoor hij extra bevattelijk is voor andere aandoeningen en ziektes. Bezoek daarom zo snel mogelijk een dierenarts wanneer je je hond verdenkt van parvo. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe groter de overlevingskans.

 

Hoe raakt mijn hond besmet met parvo?

Het parvovirus kan worden overgedragen via besmette honden of via besmette materialen zoals gras, schoenen of andere voorwerpen. Wanneer er bijvoorbeeld ontlasting of braaksel van een besmette hond op een grasveld ligt, kan het virus hier nog lang aanwezig blijven en zo andere honden besmetten. Pups tot de leeftijd van één jaar lopen een hoger risico, omdat zij vaak nog geen volledige eigen immuniteit hebben opgebouwd. Het is dus raadzaam om drukbezochte (uitlaat)plekken met je jonge hond te vermijden.

Symptomen van parvo

Honden met parvo zijn erg ziek. Ongeveer een week na de besmetting treden er hevige maag- en darmontstekingen op. De belangrijkste kenmerken van parvo zijn dan ook braken en sterk ruikende, vaak bloederige diarree. Ook worden koorts en lusteloosheid gezien. Een hond met parvo zal snel steeds zieker worden en uitdrogen. Omdat ook de algehele weerstand van de hond daalt, is hij extra bevattelijk voor andere aandoeningen en ziektes. Bezoek daarom zo snel mogelijk een dierenarts wanneer je je hond verdenkt van parvo. De dierenarts kan de ontlasting van je hond testen om de ziekte aan te kunnen tonen.

 

Parvo behandelen

Er is geen medicatie die gericht tegen parvo werkt. Het zieke dier zal zelf het virus moeten verslaan. Wel kan de dierenarts via een intensieve behandeling de hond helpen om er weer bovenop te komen. Deze behandeling bestaat uit een verblijf op de intensive care met de volgende therapieën:

  • Het aanleggen van een infuus
  • Het toedienen van medicatie tegen braken en diarree
  • Het toedienen van medicatie tegen infecties
  • Voeding toedienen (eventueel door een voedingssonde)
  • Soms is een bloedtransfusie nodig

De overlevingskansen zijn onzeker, maar hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe groter de overlevingskans is.

Hoe kan ik een besmetting met het parvovirus voorkomen?

Er is een vaccinatie tegen het virus. Laat je pup op zes, negen en twaalf weken én op één jaar leeftijd tegen parvo vaccineren. Ook je volwassen hond kan beschermd worden tegen het virus door middel van een vaccin.

Neem contact op met je dierenarts wanneer je hierover meer informatie over parvo zoekt, of een afspraak wil maken voor de vaccinatie. Vind er hier een bij je in de buurt.