Symptomen
Schakel altijd je dierenarts in als je hond of puppy ziek blijft, als je vermoedt dat hij in contact is geweest met een giftig of schadelijke stof of als je (veel) bloed in het braaksel ziet. Andere zorgwekkende symptomen zijn:
- Opgeblazen buik
- Herhaald overgeven
- Kokhalzen
- Wit schuim in het braaksel
- Water overgeven
Waarschuwingssignalen zieke hond
Als je hond eenmalig ziek is en verder actief, alert en geen andere symptomen vertoont, is er niet direct reden tot paniek. Als je hond echter futloos is, meerdere keren overgeeft, diarree, geen eetlust heeft of andere zorgelijke symptomen, bezoek dan direct je dierenarts. Je hond kan snel uitgedroogd raken als hij blijft overgeven!
Oorzaken van overgeven bij honden
Er zijn meerdere oorzaken mogelijk waarom je hond moet overgeven. Het is onmogelijk ze allemaal te benoemen, dus we hebben de meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet. Alhoewel de lijst een goede indicatie geeft van wat het probleem kan zijn, kan alleen je dierenarts de diagnose met zekerheid vaststellen. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts als je twijfelt over de gezondheid van je hond of puppy.
Meest voorkomende oorzaken van overgeven bij honden
- Wormen
- Gevoelige maag
- Maaginfecties
- Inslikken van een vreemd voorwerp
- Dikkedarmontsteking
- Ernstige aandoening
- Giftige of gevaarlijke stof inslikken
Een worminfectie, zoals rondwormen of lintworm, kan ervoor zorgen dat je hond overgeeft. Het is daarom belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen.
Als je hond een gevoelige maag heeft, kan hij misschien sommige voedingen niet verdragen. Dit kan leiden tot braken. Ga na of je het dieet van je hond hebt aangepast. Je dierenarts kan een geschikt, licht verteerbaar dieet aanbevelen voor honden met een gevoelige maag.
Maaginfecties zijn een algemene oorzaak van braken bij honden. Vaak gaan ze gepaard met diarree. Met een licht verteerbaar dieet en voldoende water kan je hond vaak binnen een aantal dagen weer beter zijn. Raadpleeg altijd je dierenarts als het herstel te lang duurt.
Braken in combinatie met diarree kan wijzen op een ontsteking van de dikke darm. Een darmontsteking kan, net als bij een maaginfectie, met een licht verteerbaar dieet worden verholpen.
Ernstige aandoeningen kunnen je hond laten overgeven. Denk hierbij aan hartfalen, aandoening aan het centraal zenuwstelsel, kanker, en lever- en nierziekte. Je dierenarts zal testen op deze aandoeningen en een behandeling inzetten indien nodig.
Gevaarlijke en giftige stoffen kunnen je hond (levensbedreigend) ziek maken. Neem direct contact op met je dierenarts als je je hond verdenkt van vergiftiging, ook ‘s nachts!
Wist je dat?
Overgeven is niet hetzelfde als een oprisping na de maaltijd. Een oprisping gebeurt na de maaltijd en is te herkennen aan onverteerde brokken in het braaksel.
Wil je meer weten of heb je advies nodig?
Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie over braken bij honden of vind een dierenarts bij je in de buurt.