Spoelwormen bij katten

Spoelwormen zijn de meest geziene wormen bij de kat. Toch wordt een spoelworminfectie vaak over het hoofd gezien, omdat je kat er bijna geen last van heeft. Het is verstandig je kat minimaal vier keer per jaar te ontwormen en je kitten nog vaker. De spoelworm vormt namelijk een gevaar voor kittens, maar ook voor de mens.

Kat spoelworm

Wat is een spoelworm?

Spoelwormen zijn ronde, geelwitte tot roze parasieten die leven in de dunne darm van de kat. Ze hebben een lengte van 4 tot 10 cm en je ziet ze zelden. Mocht je toch een spoelworm bij je kat ontdekken, dan is dit meestal in het braaksel. Ze lijken een beetje op elastiekjes of dunne spaghetti, al dan niet bewegend. Een spoelworm gaat niet vanzelf weg. Een behandeling met een anti-wormmiddel is noodzakelijk.

Meer informatie over parasieten bij de kat

Spoelwormen

Hoe raakt mijn kat besmet?

Katten kunnen een spoelwormbesmetting oplopen doordat ze de eitjes van de spoelworm binnenkrijgen. Dit kan buiten gebeuren, maar je kan ze als mens ook onder je schoenen mee naar binnen nemen. Wanneer je kat zich wast, krijgt hij de eitjes binnen. Maar ook wanneer een kat een vogel of muis vangt, kan hij een besmetting oplopen.

De spoelwormeitjes komen in de dunne darm terecht waar de larfjes uitkomen. Deze larven nestelen zich in het darmweefsel of trekken door de darmwand heen richting lever en longen. Hier gaan ze in een rustfase. Omdat alle katten in hun leven wel eens met de eitjes van wormen in contact komen, heeft ook bijna elke kat deze larfjes in het lichaam.

Wanneer de larven in de longen terechtkomen, worden ze opgehoest en weer ingeslikt. Op dit moment groeien ze in de darmen uit tot een volwassen worm. Deze worm produceert eitjes die via de ontlasting in de omgeving komen en zo is de cirkel rond. Ook wanneer een poes drachtig raakt, komen de larfjes weer tevoorschijn en trekken ze richting de melkklieren, om zo de kittens te besmetten. Het is dus vrij normaal dat alle kittens kort na de geboorte besmet raken met spoelwormen.

Vrijwel alle kittens worden direct na de geboorte besmet met spoelwormen. Het is dan ook belangrijk een nest kittens regelmatig te ontwormen. Spoelwormen gaan niet vanzelf weg en ze zijn besmettelijk voor mensen en dieren.

 

Symptomen van een spoelwormen bij katten

Wormen bij katten zijn lastig te herkennen. Vaak zijn er geen kenmerken, of zijn de klachten erg vaag. Dit zijn de meest zichtbare symptomen van wormen bij de kat:

Kittens

 • Vermageren en toch een bol buikje hebben
 • (Chronische) maag- darmklachten
 • Bij een flinke wormbesmetting kan er een darmafsluiting plaatsvinden

Volwassen katten

Zij merken meestal niet veel van een besmetting. Wanneer er toch klachten zijn, worden deze symptomen gezien:

 • Diarree en/of braken, eventueel met wormen erin
 • Gebrek aan eetlust, gewichtsverlies
 • Slechte conditie en/of een doffe vacht

Behandeling van spoelwormen

De dierenarts kan een infectie constateren door het inzetten van een ontlastingsonderzoek. Ook wanneer je wormen in het braaksel van je kat ziet is het belangrijk hem goed te ontwormen. Gebruik hiervoor een ontwormmiddel van de dierenarts. Dit bevat medicatie die spoelwormen binnen 24 uur doodt. Voor kittens is een andere dosering nodig als behandeling tegen spoelwormen dan voor een volwassen kat.

Spoelworm voorkomen

Neem deze regels in acht om een spoelworminfectie bij je kat, maar ook bij jezelf te voorkomen:

 • Was na het tuinieren goed je handen en je nagels, of gebruik handschoenen
 • Sluit de zandbak af
 • Ruim de ontlasting van je kat uit de tuin op (bij het restafval)
 • Je kitten en jonge kat kan je het beste ontwormen volgens onderstaand schema:
  – Vanaf 3 weken leeftijd, elke twee weken
  – Vanaf 9 weken leeftijd tot 6 maanden, elke maand
 • Ontworm je volwassen kat elke drie maanden, dus vier keer per jaar

Als je voor jouw kat het Dier en Zorg Plan afsluit, krijg je korting op de (normale) jaarlijkse kosten voor onder andere vaccinaties en vlooienbehandelingen, maar ook wormbehandelingen.

Zijn spoelwormen besmettelijk voor de mens?

Wormen bij de kat zijn ook besmettelijk voor de mens. De eitjes van de spoelworm kunnen tot wel vijf jaar in de omgeving overleven. Wanneer een mens spoelwormeitjes binnenkrijgt, bijvoorbeeld door tuinieren of kinderen die in de zandbak spelen, gaan de larven die hieruit komen door het lichaam zwerven. Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat je kat geen spoelworminfectie oploopt.

Een spoelworm bij de mens geeft meestal weinig klachten. Wanneer er wel last is, zijn dit klachten als misselijkheid en buikpijn. Soms wordt er hoesten of astmatische klachten gezien.

Ondanks dat de larven meestal geen volwassen worm worden, zijn ze wel gevaarlijk. Ze komen uiteindelijk in spierweefsel, longen, ogen of hersenen terecht waar ze een ontsteking veroorzaken.

Veelgestelde vragen over spoelwormen bij katten

Hoe kan ik wormen bij katten herkennen?

Een spoelworminfectie bij de kat is lastig te herkennen. Vaak zijn er lange tijd geen zichtbare symptomen. Bij een zware besmetting ontstaan er klachten als braken, diarree, gewichtsverlies, verminderde conditie en een slechte vacht.

Hoe krijgt een kat een spoelworm?

Een spoelwormbesmetting ontstaat doordat een kat een eitje van de spoelworm inslikt. Dit kan buiten gebeuren, maar ook in huis wanneer de eitjes onder de schoenen mee naar binnen gelopen worden.

Moeten katten ontwormd worden?

Volwassen katten moeten elke drie maanden ontwormd worden. Voor kittens geldt een apart schema. Zij moeten vanaf de derde levensweek elke twee weken ontwormd worden en vanaf 9 weken leeftijd elke maand, totdat ze 6 maanden oud zijn. Voor een kat die niet buiten komt is twee keer per jaar meestal voldoende.

Zijn spoelwormen besmettelijk?

Spoelwormen zijn besmettelijk, zowel voor dieren als voor mensen. De eitjes van de spoelworm kunnen lange tijd overleven in de omgeving. Ontworm daarom alle huisdieren tegelijk, zodat ze elkaar niet steeds opnieuw kunnen besmetten.