Spoelwormen bij katten

Spoelwormen zijn de meest geziene wormen bij de kat. Toch wordt een spoelworminfectie vaak over het hoofd gezien, omdat je kat er bijna geen last van heeft. Het is verstandig je kat minimaal vier keer per jaar te ontwormen en je kitten nog vaker. De spoelworm vormt namelijk een gevaar voor kittens, maar ook voor de mens.

Kat spoelworm

Wat is een spoelworm?

Spoelwormen zijn ronde, geelwitte tot roze parasieten die leven in de dunne darm van de kat. Ze hebben een lengte van 4 tot 10 cm en je ziet ze zelden. Mocht je er toch een ontdekken, dan is dit meestal in het braaksel van je kat. Ze lijken een beetje op elastiekjes, al dan niet bewegend.

Spoelwormen

Hoe raakt mijn kat besmet?

Katten kunnen een spoelwormbesmetting oplopen doordat ze de eitjes van de spoelworm binnenkrijgen. Dit kan buiten gebeuren, maar je kan ze als mens ook onder je schoenen mee naar binnen nemen. Wanneer je kat zich wast, krijgt hij de eitjes binnen. Maar ook wanneer een kat een vogel of muis vangt, kan hij een besmetting oplopen.

De spoelwormeitjes komen in de dunne darm terecht waar de larfjes uitkomen. Deze larven nestelen zich in het darmweefsel of trekken door de darmwand heen richting lever en longen. Hier gaan ze in een rustfase. Omdat elke kat in zijn leven wel eens met de eitjes van spoelwormen in contact komt, heeft ook bijna elke kat wel deze larfjes in het lichaam.

Wanneer de larven in de longen terecht komen, worden ze opgehoest en weer ingeslikt. Op dit moment groeien ze in de darmen uit tot een volwassen worm. Deze worm produceert eitjes die via de ontlasting in de omgeving komen en zo is de cirkel rond. Ook wanneer een poes drachtig raakt, komen de larfjes weer tevoorschijn en trekken ze richting de baarmoeder en de melkklieren, om zo de kittens te besmetten. Het is dus vrij normaal dat alle kittens geboren worden met een spoelwormbesmetting.

Vrijwel alle kittens worden geboren met een spoelwormbesmetting. Het is dan ook belangrijk een nest kittens regelmatig te ontwormen. Spoelwormen gaan niet vanzelf weg en ze zijn besmettelijk voor mensen en dieren.

 

Symptomen van een spoelwormen bij katten

Kittens

 • Vermageren en toch een bol buikje hebben
 • (Chronische) maag- darmklachten
 • Bij een flinke wormbesmetting kan er een darmafsluiting plaatsvinden

Volwassen katten

Zij merken meestal niet veel van een besmetting. Wanneer er toch klachten zijn, worden deze symptomen gezien:

 • Diarree en/of braken, eventueel met wormen erin
 • Gebrek aan eetlust, gewichtsverlies
 • Slechte conditie en/of een doffe vacht

Behandeling

De dierenarts kan een infectie constateren door het inzetten van een ontlastingsonderzoek. Ook wanneer je wormen in het braaksel van je kat ziet is het belangrijk hem goed te ontwormen. Gebruik hiervoor een ontwormmiddel van de dierenarts. Voor kittens is er een ander middel nodig dan voor een volwassen kat.

Gevaren voor de mens

De eitjes van de spoelworm kunnen tot wel vijf jaar in de omgeving overleven. Wanneer een mens spoelwormeitjes binnen krijgt, bijvoorbeeld door tuinieren of kinderen die in de zandbak spelen, gaan de larven die hier uit komen door het lichaam zwerven. Ondanks dat deze larven meestal geen volwassen worm worden, zijn ze wel gevaarlijk. Ze komen in spierweefsel, longen, ogen of hersenen terecht waar ze een ontsteking veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat je kat geen spoelworminfectie oploopt.

Spoelworm voorkomen

Neem deze regels in acht om een spoelworminfectie bij je kat maar ook bij jezelf te voorkomen:

 • Was na het tuinieren goed je handen en je nagels, of gebruik handschoenen
 • Sluit de zandbak af
 • Ruim de ontlasting van je kat uit de tuin op (bij het restafval)
 • Ontworm je kitten en jonge kat volgens onderstaand schema:
  – Vanaf 3 weken leeftijd, elke twee weken
  – Vanaf 9 weken leeftijd tot 6 maanden, elke maand
  – Ontworm je volwassen kat elke drie maanden, dus vier keer per jaar.

Als je voor jouw kat het Dier en Zorg Plan afsluit, krijg je korting op de (normale) jaarlijkse kosten voor onder andere vaccinaties en vlooienbehandelingen, maar ook wormbehandelingen.

Vermoed je dat je kat spoelwormen heeft, raadpleeg dan altijd de dierenarts. Een spoelworminfectie gaat niet vanzelf weg en is besmettelijk voor mens en dier.