Temperatuur hond

De lichaamstemperatuur van je hond zegt iets over zijn gezondheid. Een te hoge temperatuur komt door koorts of oververhitting. Een te lage temperatuur kan ontstaan door een hartprobleem of bloedarmoede. Een afwijkende temperatuur bij je hond moet altijd onderzocht worden.
Hond temperatuur

Wat is de normale temperatuur van een hond?

De normale temperatuur van een volwassen hond ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Dit is dus iets hoger dan de temperatuur van de mens. Bij inspanning of stress kan de temperatuur van je hond tijdelijk 0,5 tot 1,0 graad stijgen. De lichaamstemperatuur van een puppy ligt standaard iets hoger dan die van een volwassen hond, namelijk tussen de 38,5 en 39,5 ℃.

Een te hoge temperatuur bij je hond

Wanneer de temperatuur van je hond verhoogd is, kan dit komen door koorts of door oververhitting.

Koorts

Er is altijd een reden waarom een hond koorts heeft, bijvoorbeeld door een infectie in het lichaam. Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door een virus, bacterie, parasiet of vanwege een auto-immuunziekte. Een hond met koorts voelt zich ziek en moet onderzocht worden door een dierenarts.

Oververhitting

Oververhitting, ook hyperthermie genoemd, is iets anders dan koorts. Is je hond oververhit, dan betekent dit dat hij zijn overtollige warmte niet voldoende kwijt kan. Honden zweten via de tong en de voetzooltjes. Soms lukt het op deze manier niet om voldoende warmte kwijt te raken, waardoor het lichaam oververhit raakt. We spreken hiervan als de lichaamstemperatuur van een hond 41 graden of hoger is. Dit kunnen redenen zijn voor het ontstaan van oververhitting bij de hond:

  • Inspanning bij een hoge temperatuur
  • Verblijf in een te warme ruimte, zoals een auto zonder airconditioning bij warm weer
  • Warm weer in combinatie met overgewicht en beweging
  • Doordat de luchtwegen van de hond in aanleg te nauw zijn. Dit laatste komt voor bij bepaalde kortsnuitige hondenrassen zoals bulldogs en boxers.
  • Bij honden die een tracheacollaps hebben

Een oververhitte hond is in levensgevaar en moet zo snel mogelijk in de dierenkliniek behandeld worden!

Een te lage temperatuur bij je hond

Wanneer je hond te veel lichaamswarmte verliest, kan dit leiden tot onderkoeling. Een dier met een te lage temperatuur dient ook door een dierenarts onderzocht te worden, tenzij het dier geen klachten heeft. Een ondertemperatuur kan veel oorzaken hebben:

  • Te lang buiten bij koud weer. Vooral jonge en oude honden en honden met een dunne vacht lopen op deze manier een risico op onderkoeling.
  • Bij ernstig hartfalen.
  • Als gevolg van bloedarmoede of een te laag bloedsuiker.
  • Wanneer een hond in shock is, bijvoorbeeld na een aanrijding, of door inwendige bloedingen.

Onderkoeling komt een stuk minder vaak voor dan oververhitting. Het is dan ook belangrijk dat je controleert of je hond fit is, normaal eet en drinkt en zich normaal gedraagt. Enkel wanneer een hond met ondertemperatuur ook klachten heeft, dien je een dierenarts te bezoeken. 

Temperatuur opnemen bij je hond

Om de temperatuur van je hond te bepalen, kan je deze opnemen met behulp van een digitale thermometer. Hiervoor kan je gewoon een thermometer voor mensen gebruiken. Deze is veilig en meet de temperatuur snel en nauwkeurig.

Meet de temperatuur van je hond als volgt op:

  • Het opnemen van de temperatuur bij je hond gaat het beste met twee personen. Laat je hond staan, waarbij je de hond als volgt vasthoudt: één arm voor de borst van de hond en de andere arm onder de buik door. Zo voorkom je dat de hond wegspringt, of gaat zitten.
  • Sommige honden vinden het niet erg om op een tafel te staan. Als dit lukt, is dit beter voor je houding want dan kan je rechtop blijven staan. Is dit stressvol voor je hond, temperatuur dan gewoon op de grond.
  • Smeer de punt van de thermometer in met een klein beetje glijmiddel of vaseline.
  • De tweede persoon houdt de basis van de staart vast en in de andere hand de thermometer. Bedenk vooraf of je links- of rechtshandig bent, zodat je weet aan welke kant van de hond je moet gaan staan.
  • Til de staart zachtjes omhoog en breng de thermometer twee tot drie centimeter in de anus. Houd ondertussen de staart goed vast. Mocht je hond gaan bewegen, dan doet het temperaturen in ieder geval geen pijn.
  • Beloon je hond hierna uitvoerig!

Sommige mensen voelen bij het opnemen van koorts aan de oren van de hond, maar dit is geen goede graadmeter. Ook een oorthermometer is niet nauwkeurig genoeg bij honden.

Veiligheid voorop

Gebruik altijd een rectale, digitale kunststof thermometer (geen glas). Wil jouw hond niet stilstaan, raakt hij in paniek of lukt het opnemen van de temperatuur niet? Deze stress is niet goed voor je hond. Ga dus geen gevecht aan en vraag je dierenarts om advies. Deze laat graag zien hoe jij thuis veilig de temperatuur van je hond kunt opnemen.

Heeft jouw hond een afwijkende temperatuur? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. In het geval van koorts of oververhitting is het zo snel mogelijk koelen van je hond niet altijd de beste oplossing en mogelijk zelfs gevaarlijk. Ook een onderkoelde hond heeft een specifieke behandeling nodig. Ga ook langs de dierenarts wanneer je twijfelt of de temperatuur van je hond in orde is.