Tracheacollaps hond

Wanneer je hond een tracheacollaps heeft, betekent dit dat de luchtpijp afgeplat is, in plaats van rond. Hierdoor kan de lucht niet goed meer door de luchtpijp stromen, waardoor het dier een harde, haast toeterende hoest heeft en benauwd raakt. De klachten nemen bij inspanning toe. In een ernstig geval kan de hond zelfs flauwvallen.

De aandoening wordt veroorzaakt doordat de kraakbeenringen in de wand van de luchtpijp verslappen en afgeplat raken. Een tracheacollaps begint meestal mild en verergert langzaam. Vanaf middelbare leeftijd raakt de luchtpijp steeds verder afgeplat, totdat deze inklapt. Een tracheacollaps komt vooral voor bij kleinere hondenrassen.

Tracheacollaps hond

Oorzaak tracheacollaps hond

De exacte oorzaak van een tracheacollaps bij de hond is niet bekend. Mogelijk worden honden geboren met aanleg voor een tracheacollaps en spelen allergieën en voeding een rol bij de ontwikkeling van de ziekte.

Naarmate de hond ouder wordt, verergert de tracheacollaps. Onder invloed van andere ziekten kan de aandoening zich sneller manifesteren. Bijvoorbeeld door hartproblemen of chronische luchtwegproblemen.

Tracheacollaps hond symptomen

Een van de eerste klachten die optreden bij een tracheacollaps is een harde, typische hoest. Deze klinkt haast toeterend en wordt erger bij opwinding, zoals blaffen of eten, of bij het trekken aan de riem. Ook bij warm weer kunnen de klachten verergeren. Naarmate de luchtpijp meer afgeplat raakt zullen de symptomen toenemen.

Dit zijn alle symptomen van een tracheacollaps bij de hond:

  • Harde, toeterende hoest
  • Reutelende ademhaling
  • Sneller ademen
  • Conditieverlies
  • Braakneigingen, kokhalzen
  • Benauwdheid, blauwe tong
  • Flauwvallen

Diagnose tracheacollaps bij de hond

Heeft je hond hoestklachten, ga dan altijd naar de dierenarts. Bij het vermoeden van een tracheacollaps zal er een uitgebreid onderzoek van de luchtwegen plaatsvinden, aangevuld met diagnostische beeldvorming zoals een röntgenfoto of een bronchoscopie. Zo kan het probleem vastgesteld worden en ook de locatie en de ernst van het probleem bekeken worden. Dit is belangrijk om de juiste behandeling in te kunnen zetten.

Tracheacollaps hond behandeling

Wanneer een tracheacollaps bij de hond mild aanwezig is kan een behandeling met medicatie soms goed helpen. De medicatie kan bestaan uit middelen om de hoest te onderdrukken, de luchtwegen te verwijden en een ontsteking tegen te gaan. Soms is een kuur prednison of antibiotica nodig.

In ernstige gevallen zal de tracheacollaps verholpen moeten worden door een operatie. Dit komt niet vaak voor. Het wordt alleen bij dieren gedaan die geen kwaliteit van leven meer hebben. Door middel van een stent wordt de doorgang van de luchtpijp dan vergroot. Omdat dit een specialistische operatie is, die niet altijd zonder risico’s verloopt, kunnen de kosten van deze ingreep hoog oplopen.

Naast medicijnen of een operatie, moet ook de leefstijl van de hond aangepast worden om de behandeling van de tracheacollaps te laten slagen. Vervang de halsband van de hond door een borsttuig of harnas, zodat er geen druk van de riem op de luchtpijp komt tijdens het wandelen. Daarnaast zal de hond zich rustig moeten houden, zeker bij warm weer. Zo voorkom je dat de luchtpijp aanhoudend geïrriteerd raakt door opwinding. Soms kunnen kalmeringsmiddelen hier tijdelijk bij helpen. Ook wordt roken in huis afgeraden. Als laatste is het belangrijk dat de hond niet te zwaar is. Een gezond gewicht voorkomt onnodige druk op de luchtpijp en zorgt voor meer energie (en dus minder zuurstofverbruik).

Prognose tracheacollaps hond

De prognose van een tracheacollaps bij de hond is volledig afhankelijk van de mate waarin de collaps heeft plaatsgevonden. Bij milde gevallen is er vaak nog lange tijd een goede kwaliteit van leven, mits er rust en een gezonde leefomgeving geboden wordt. Naarmate het dier ouder wordt zal de tracheacollaps steeds verergeren.

Is je hond gediagnosticeerd met een tracheacollaps, bespreek dan de prognose met de behandelend dierenarts.

Hond laten inslapen bij tracheacollaps?

Wanneer de medicijnen niet meer het gewenste effect hebben, of een operatie is geen optie, dan is het soms beter om je hond met een tracheacollaps te laten inslapen. Uiteraard speelt de gezondheid en de leeftijd van je hond altijd mee in deze overweging. Overleg met de dierenarts over de kwaliteit van leven die je hond nog heeft. Je hond laten inslapen is de laatste optie bij een tracheacollaps.

Veelgestelde vragen over tracheacollaps bij honden

Waar zit de luchtpijp van een hond?

De luchtpijp verbindt het strottenhoofd met de longen en transporteert zo de ingeademde lucht in en uit het lichaam. De luchtpijp bevindt zich aan de voorzijde van de hals en loopt door achter het borstbeen.

Wat zorgt ervoor dat de luchtpijp open blijft?

Over de hele lengte van de luchtpijp zorgen kraakbeenringen ervoor dat deze open blijft staan. Wanneer de luchtpijp afgeplat is, zoals bij een tracheacollaps, zijn deze ringen niet meer rond, maar ovaal. De ruimte waardoorheen geademd kan worden is dan veel kleiner.