Urine opvangen bij je kat – hoe doe je dat?

Wanneer je van de dierenarts het advies hebt gekregen om urine van je kat te laten onderzoeken, komt al snel de vraag naar boven: Hoe vang ik de urine van mijn kat op?

Een urineonderzoek kan ingezet worden om de blaas- en nierfunctie van je kat te controleren. Tevens is het een belangrijk onderdeel van de seniorenscreening. Maar je kan een kat niet in een bakje laten plassen en veel katten doen hun behoefte buiten. We geven je in dit artikel tips hoe je een verse plas van je kat kan bemachtigen.

urine opvangen kat

Het klinkt zo gemakkelijk, maar niets is minder waar. Urine opvangen van je kat is een ingewikkelde klus. En de manier van urine opvangen en bewaren is cruciaal voor de betrouwbaarheid van het urineonderzoek. Reden genoeg om deze tips door te nemen voordat je aan de slag gaat.

Meerdere katten in huis?

Heb je meerdere katten in huis, zet dan de katten waarvan je geen urine nodig hebt in een aparte ruimte. Wanneer je de kat waar je de urine van wil opvangen opsluit, kan hij door de verandering van omgeving juist zijn urine gaan ophouden. In een vertrouwde omgeving leegt je kat sneller zijn blaas. Zorg uiteraard dat je kat even niet meer naar buiten kan.

De kattenbak

Leeg de kattenbak en maak hem goed schoon. Zorg dat er geen resten van schoonmaakmiddel meer in zitten. Is je kat een bak met deksel gewend, plaats deze dan na het schoonmaken terug op de bak. Is je kat geen kattenbak gewend, omdat hij altijd buiten plast, kan het helpen om de deksel er juist af te laten. Katten hebben wel graag wat vulling onder hun pootjes, vul de bak dus met aan reepjes geknipte plastic zakken. Omdat veel katten niet houden van het geknisper van de zakken, zijn er bij de dierenarts plastic korrels voor in de kattenbak te koop die geen vocht opnemen. Handig: deze korrels bevatten vaak ook een pipet en een buisje om de urine schoon op te kunnen zuigen en te kunnen bewaren. Heb je geen pipetje? De dierenarts kan je een steriel spuitje mee geven om de urine op te zuigen. De urine moet zo vers en zo schoon mogelijk zijn zodat het urineonderzoek betrouwbaar is. Opzuigen van de grond is dus alleen een optie wanneer deze brandschoon is.

Urine bewaren

Heb je urine op kunnen vangen, bewaar het dan in een schoon potje of buisje in de koelkast. Bewaar het niet te lang alvorens het naar de dierenarts te brengen voor onderzoek. Hoe verser de urine onderzocht wordt, hoe beter. Na een paar uur ontstaan er al kristallen in de urine en is de uitslag onbetrouwbaar. Probeer de urine daarom niet in het weekend op te vangen.

Lukt het echt niet?

Weigert je kat het in de bak te doen, bijvoorbeeld omdat het een buitenkat is? Een enkeling laat het toe dat je tijdens het plassen een platte lepel onder zijn achterwerk schuift en je zo zijn urine op vangt. Lukt dit ook niet, is een dagje in de opname doorbrengen bij de dierenarts een laatste optie. De blaas wordt aan het einde van de dag door de dierenarts zachtjes gemasseerd, zodat je kat hem leegt. In het uiterste geval kan er een blaaspunctie gedaan worden. Dit gebeurt met een dunne, scherpe naald en is bijna pijnloos. Een voordeel is dat de gepuncteerde urine gegarandeerd steriel is en eventueel ook op kweek gezet kan worden.

Plast je kat binnen? Of drinkt en/of plast hij meer dan anders? Raadpleeg in deze gevallen altijd je dierenarts. Mogelijk is een urineonderzoek nodig. Vind hier een dierenarts bij je in de buurt.