Urineonderzoek bij hond of kat

Je hond of kat heeft moeite met plassen. Hij doet veel kleine plasjes of hij plast binnen. En misschien heb je ook wat bloed bij de urine gezien? Het uitvoeren van een urineonderzoek kan de oorzaak van het probleem achterhalen.

urineonderzoek bij hond en kat

Wanneer laat je een urineonderzoek doen?

In deze situaties adviseert de dierenarts een urineonderzoek te laten doen bij je hond of kat:

  • Meer drinken en/of meer plassen bij hond of kat
  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Zichtbaar bloed in de urine
  • Binnen plassen, of plassen op ongebruikelijke plaatsen
  • Verlies van druppels urine
  • Bij een kat: urine sproeien
  • Als onderdeel van een seniorscreening
Heb je een kater die steeds probeert te plassen, maar er komt (bijna) geen urine? Breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Zijn plasbuis kan verstopt zitten met gruis. Wanneer dit gebeurt zal hij steeds proberen te plassen zonder dat het lukt. Dit is een spoedgeval!

 

Het urineonderzoek

Door middel van een urineonderzoek kan de werking van de nieren, lever en de blaas onderzocht worden. Ook kan een aandoening als suikerziekte opgespoord worden. Dit urineonderzoek bestaat uit drie onderdelen:

  1. Bepalen van het soortelijk gewicht met een refractometer. Dit geeft informatie over de concentratie van de urine. Deze kan normaal zijn of heel waterig als je dier meer drinkt dan anders.
  2. Bepalen van de aanwezigheid van bloed, eiwit of suiker en de zuurgraad van de urine. Dit gebeurt door middel van een teststrip, deze geeft na een paar minuten al een uitslag.
  3. Sediment van de urine. De urine wordt in een centrifuge rondgedraaid waardoor de zwaardere deeltjes naar de bodem zakken. De cellen en eventuele kristallen die boven komen drijven kunnen zo onder een microscoop bekeken worden.

Urine opvangen

De opgevangen urine moet zo vers en zo schoon mogelijk zijn voor een goed onderzoek. Controleer dus of de dierenarts wel open is en tijd heeft voor een urineonderzoek, alvorens je de urine gaat opvangen. Heb je urine op kunnen vangen, maar is de dierenarts nog gesloten? Bewaar het dan maximaal vier uur in de koelkast en vermeld dit bij het brengen van de urine. Bij een hond kan je een schone pollepel of een plat bakje meenemen tijdens het uitlaten en hier de plas in opvangen. Ook is er een handige opvangmogelijkheid: de Dog-i-Noir.

Bij katten vergt het opvangen van de urine een andere aanpak. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen.

Verdenk je je hond of kat van plasproblemen? Of wil je meer informatie over het urineonderzoek? Raadpleeg dan een van onze dierenartsen! Vind er hier een bij je in de buurt.