Vaak drinken en plassen bij katten

Katten drinken relatief weinig water. Per dag drinken ze gemiddeld, afhankelijk van diverse omstandigheden, zo’n 40 tot 60 milliliter per kilogram lichaamsgewicht.

Een kat van 3 kg neemt gemiddeld 150 ml aan vocht per dag op. Als je kat actief is verbruikt hij meer vocht dan een kat die binnenshuis blijft. Katten halen het vocht dat ze nodig hebben ook voor een groot deel uit blikvoer. Katten die brokken eten, drinken om die reden meer dan katten die natvoeding krijgen. Merk je dat je kat vaker drinkt dan normaal of moet je de kattenbak vaker schoonmaken? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben.

De belangrijkste oorzaken van vaak drinken en plassen bij katten

  • Nierproblemen – de kat verliest veel vocht als de nieren niet meer goed werken
  • Leverproblemen – katten met leverproblemen drinken/plassen meer dan normaal
  • Schildklierprobleem – het niet goed functioneren van de schildklier veroorzaakt verschillende symptomen bij katten, waaronder meer en vaker drinken
  • Urineweginfectie – net als bij blaasontstekingen, drinken en plassen katten meer dan normaal bij urineweginfecties
  • Hoog calciumgehalte in het bloed
  • Hormonale aandoeningen
  • Suikerziekte
  • Maligne lymfoom

Onderzoek

Allereerst wordt er een urineonderzoek gedaan. De dierenarts kijkt naar de concentratie van de urine, eventueel aanwezige bacteriën, het eiwitgehalte, bloed en mogelijke afwijkingen. Soms wordt er gekozen voor een bacteriekweek van de urine. Als het urineonderzoek geen oorzaak aanwijst, doet vaak het bloedonderzoek dat wel. In bijna alle gevallen wordt na het bloedonderzoek duidelijk welk orgaan het probleem veroorzaakt. Zo worden onder andere problemen met bloedcellen, de lever en schildklier en nieren gedetecteerd.
Kat veel drinken en plassen
Als het bloedonderzoek niet alle antwoorden geeft, kan de dierenarts ook nog aanvullend kiezen voor een röntgenonderzoek, echografie of weefselonderzoek. De behandeling van het achterliggende probleem is uiteraard verschillend per geval.

Merk je dat je kat meer drinkt of plast dan normaal? Beperk of ontneem dan nooit het drinkwater van je kat. Hierdoor kan het risico op uitdrogen en onherstelbare schade ontstaan.

Drinkt of plast je kat meer dan anders? Twijfel niet en neem voor advies of een afspraak contact op met je dierenarts. Vind hier de dichtstbijzijnde dierenkliniek.