Vestibulair syndroom bij honden en katten

Het vestibulair syndroom is een aandoening aan het evenwichtsorgaan (het vestibulair orgaan) van de hond of kat. Deze aandoening ontstaat zeer plotseling en ziet er voor de eigenaar dramatisch uit. Het dier lijkt dronken, houdt zijn kop scheef en kan vaak alleen nog maar zwalken en omvallen.

Vaak gaan de klachten na een aantal dagen vanzelf weer over. Omdat de verschijnselen erg hevig kunnen zijn, is het handig te weten wat het vestibulair syndroom inhoudt.

vestibulair syndroom hond kat

Symptomen

De belangrijkste symptomen van het vestibulair syndroom zijn acuut ontstane evenwichtsproblemen. De volgende kenmerken worden ook gezien:

  • Scheve kop
  • Rondjes lopen, zwalken, omvallen
  • Nystagmus (heen en weer bewegen van de ogen)
  • Misselijkheid, braken

De symptomen verergeren normaal gesproken niet. Voor de eigenaar kan deze aandoening erg heftig zijn en verward worden met een hersenbloeding of tia.

 

Diagnose

Omdat er geen bekende oorzaak voor is, wordt het ook wel idiopathisch (zonder oorzaak) vestibulair syndroom (IVS) genoemd. Ook de benaming geriatrisch vestibulair syndroom (GVS) wordt gebruikt, omdat het vaak bij oudere honden en katten gezien wordt. Echter, ook bij jonge dieren komt het vestibulair syndroom voor. De diagnose kan gesteld worden door andere oorzaken voor de evenwichtsproblemen uit te sluiten. Dit gebeurt door middel van een lichamelijk onderzoek, een neurologisch onderzoek en een bloedonderzoek. Bij twijfel kan met een MRI of röntgenfoto aangetoond worden dat er verder geen afwijkingen zijn.

Behandeling

Er is geen behandeling om het vestibulair syndroom tegen te gaan of te stoppen. De verschijnselen zullen binnen enkele dagen tot enkele weken vanzelf verdwijnen. Het kan nodig zijn om het dier tijdelijk medicatie tegen misselijkheid te geven en te helpen met eten en drinken. De vooruitzichten zijn goed: een dier krijgt doorgaans geen tweede keer last van deze aandoening. Een enkele keer kan de hond of kat een licht scheve kop eraan overhouden.

Heb je meer vragen over het vestibulair syndroom? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.