Daarnaast kunnen vlooien besmet zijn met eieren van de lintworm. Door het oplikken van een geïnfecteerde vlo kan je hond zo een lintwormbesmetting oplopen. Redenen genoeg om vlooien bij je hond goed en tijdig te bestrijden. Lees verder om te ontdekken hoe je het beste vlooien bij honden bestrijdt én voorkomt.
Wat zijn vlooien?
In dit artikel vertellen we wat vlooien bij honden zijn, hoe je ze kunt herkennen en nog belangrijker, hoe je ervan afkomt. Vlooien zijn parasieten van één tot drie millimeter groot, die leven op de huid van je hond. Ze voeden zich met bloed en kunnen je dier zo hevige jeuk bezorgen. Elke hond kan vlooien krijgen, hoe goed je hem ook verzorgt. Vlooien op je hond zijn lastig te ontdekken. Ze verplaatsen zich snel en verstoppen zich in de vacht. Een vlooienbesmetting wordt daarom gemakkelijk over het hoofd gezien.
Hoe krijgt een hond vlooien?
Alle honden kunnen vlooien oplopen, zowel binnen als buiten. Heeft je hond eenmaal één vlo bij zich, dan legt deze kort na een bloedmaaltijd eitjes. Deze eitjes rollen van de hond af en komen zo in de omgeving terecht. Uit deze eitjes komen vlooienlarven die zich in je huis verstoppen. Bijvoorbeeld in kieren van de vloer, of tussen plinten. Buiten is dit op plekken waar met regelmaat honden of katten passeren. Je kan zelf ook per ongeluk vlooieneitjes naar binnen lopen en zo je eigen huis besmetten.
Eén vlo kan wel 50 eitjes per dag produceren. Na een poosje verpoppen de larven zich. In dit stadium blijven de verpopte vlooien enkele weken tot wel anderhalf jaar. Wanneer de temperatuur gunstig is en er een voedselbron voorbij komt, komen de jonge vlooien uit de pop en bespringen het passerende dier. Buiten is dit vooral in de warmere periodes zoals het voorjaar en de zomer. Binnen gaat dit proces het hele jaar door. Hoe een hond vlooien krijgt is dus afhankelijk van waar de vlooien zich in de omgeving bevinden.
Vlooien bij een hond herkennen
Een besmetting met vlooien bij je hond kan lastig te herkennen zijn. Wanneer je weet op welke symptomen je moet letten kan je een vlooienbesmetting sneller opmerken. Dit is van belang om verdere problemen zoals een vlooienplaag te voorkomen.
Dit zijn symptomen waaraan je vlooien bij je hond kunt herkennen:
- Jeuk is een van de belangrijkste kenmerken van een vlooieninfectie. Je hond zal zich veelvuldig gaan krabben en bijten. Het speeksel van één vlooienbeet kan al voor vreselijke jeuk zorgen.
- Wanneer de jeuk over het hoofd gezien wordt, kunnen er andere huidproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld kale plekken, schilfers, korsten en een rode huid.
- Zie je wel eens zwarte korreltjes in de vacht van je hond, op de vloer of op de bank? Dit kunnen zandkorrels, maar ook vlooienpoepjes zijn! Ook al zie je geen vlooien op je hond, de aanwezigheid van hun uitwerpselen is ook een teken dat er vlooien zijn. Wanneer je deze korreltjes op nat keukenpapier legt en er verschijnt een roodbruine kring rondom, dan weet je dat het vlooienpoepjes zijn.
- Uiteraard is het zien van een vlo in de vacht ook een teken dat je dier vlooien heeft.
Het is verstandig je hond regelmatig op de aanwezigheid van vlooien te controleren. Dit kan je met een vlooienkam doen.
Vlooienbeet bij honden
Je kunt een vlooienbeet herkennen aan de acute jeuk die de beet veroorzaakt. Dit komt door het speeksel van de vlo. De beet zelf is vaak zo klein dat deze niet zichtbaar is. Niet elke hond krijgt jeuk van een vlooienbeet. Wil je voorkomen dat je hond gebeten wordt door vlooien, behandel hem dan het hele jaar door met een anti-vlooienmiddel. Behandel altijd alle honden en katten in huis tegelijk tegen vlooien. En vergeet ook niet de omgeving goed schoon te houden.
Vlooienallergie bij een hond
Honden kunnen allergisch zijn voor het speeksel van vlooien. Slechts één vlooienbeet leidt dan al tot een hevige allergische ontstekingsreactie waarbij de hond veel jeuk krijgt. Dit uit zich in extreme jeuk en pijn. De jeuk kan wekenlang aanhouden. Door het vele krabben en bijten ontstaan er korsten, ontstekingen, kale plekken en hotspots. Vaak zijn er geen vlooien op de hond te vinden omdat er niet veel vlooien nodig zijn om deze allergische reactie bij de hond op te wekken.
Wanneer de dierenarts een vlooienallergie bij je hond vaststelt dan is preventie tegen vlooien nog belangrijker. Dit moet het hele jaar rond gebeuren. Behandel zowel de hond, als het huis en de andere huisdieren maandelijks. Daarnaast kan het nodig zijn de allergische reactie te onderdrukken met medicatie.
Vlooienplaag bij honden
Wanneer je niets onderneemt om vlooien bij je hond te bestrijden kan er een vlooienplaag in huis ontstaan. Vaak ontstaat een vlooienplaag na een periode van afwezigheid, bijvoorbeeld een vakantie. De verpopte larven liggen te wachten tot er beweging en warmte om zich heen ontstaat en komen dan massaal uit bij thuiskomst van hond en eigenaar. Hongerig zullen de net uitgekomen vlooien zich op je hond storten en vormen zo een vlooienplaag. Zelfs de benen van mensen moeten er dan aan geloven!
Vlooien bij een hond bestrijden
Het bestrijden van vlooien bij je hond is een belangrijk onderdeel van zijn verzorging. Om deze vervelende kriebelbeestjes te bestrijden kan je je hond het beste preventief behandelen, dus nog voordat er een besmetting heeft plaatsgevonden. Wanneer je wacht tot je hond een vlooieninfectie heeft is het vaak lastig hier weer volledig vanaf te komen.
Je bestrijdt vlooien door je hond een vlooienpil of pipet in de nek toe te dienen. De best werkende en veiligste middelen zijn bij de dierenarts te koop. Volg het schema van de bijsluiter nauwkeurig. Geef het middel niet vaker dan nodig, maar sla ook geen behandeling over. Zorg er daarnaast voor dat de omgeving van jouw huisdier schoon is. Ligplaatsen, mandjes en kleedjes moeten regelmatig gezogen of gewassen worden.
Vlooienbestrijding werkt het beste als de vlooien in elk stadium van de cyclus aangepakt worden. Dit betekent dat je de volwassen vlooien, larven en poppen moet aanpakken. Gebruik hiervoor een breed spectrum vlooienmiddel. Je dierenarts kan je helpen bij het maken van een keuze. Wanneer je het Dier en Zorg Plan afsluit krijg je het anti-vlooienmiddel voor je hond elke maand met veel korting.
Vlooiendruppels bij een hond
Een van de makkelijkste manieren om je hond te ontvlooien is door middel van vlooiendruppels. Deze druppel je in de nek van de hond, of tussen de schouderbladen. Zo kan de hond het er niet aflikken.
Het is belangrijk dat je een vlooienpipet op de juiste manier bij je hond toedient, anders werkt het middel niet goed. Dit doe je door de vacht van je hond opzij te kammen zodat de huid zichtbaar is. Druppel de volledige inhoud van een pipet direct op de huid. Eventueel kan je dit op verschillende plekken doen. Mogelijk is er korte tijd een vettig plekje te zien dat langzaam wegtrekt. Aai of knuffel je hond gedurende 24 uur niet. Hierna verspreidt het middel zich onzichtbaar via het huidvet over de gehele huid en is werkzaam in de periode die de bijsluiter aangeeft.
Een vlooienpipet is een veilig middel voor je hond, maar ook voor jou en je gezinsleden. Enkele dagen na toedienen mag je hond weer zwemmen of in bad.
Vlooienpil bij een hond
Een andere manier om je hond tegen vlooien te behandelen is door middel van een vlooienpil. Dit is een kauwtablet die één tot drie maanden werkzaam blijft. Het voordeel van een vlooienpil is dat het niet opgelikt kan worden en je je dier steeds mag aaien. Een nadeel is dat vlooien moeten bijten voordat ze doodgaan. Hierdoor kan je hond tijdelijk last blijven houden van jeuk.
Vlooienband bij een hond
Een vlooienband voor de hond is een halsband die je hond steeds om moet houden. Sommige banden hebben een werkzaamheid van wel een half jaar, of werken ook tegen teken. Ondanks de lange werkzaamheid is de effectiviteit van de vlooienband tegen vlooien vaak minder dan de vlooiendruppels of vlooienpil. Daarnaast moet de band altijd om gehouden worden. Dit is in een huishouden met kleine kinderen niet wenselijk.
Ontvlooien hond
Een volwassen hond kan eenvoudig vlooien uit de omgeving oppikken. Puppy’s hebben vaak in het nest al last van vlooien. Wanneer je net een pup in huis hebt is het bestrijden van vlooien een belangrijk onderdeel van zijn verzorging. Puppy’s met een ernstige vlooienbesmetting kunnen bloedarmoede krijgen en hier zelfs aan sterven.
Om je hond goed te ontvlooien dien je de volgende stappen te nemen.
- Behandel je dier met een goed product dat je bij de dierenarts kunt kopen. Sommige (verouderde) middelen werken niet voldoende (meer) tegen vlooien.
- Zorg dat je het gewicht van je hond weet. Vooral een puppy kan plots een stuk zwaarder wegen dan een maand eerder. Op deze manier weet je zeker dat je niet te laag of te hoog doseert, waardoor het anti-vlooienmiddel niet goed werkt.
- Gebruik je een middel op de huid, zorg dan dat de vacht vóór de behandeling schoon en droog is. Kam wat haren opzij zodat de druppels direct op de huid terechtkomen.
- Om een vlooienbesmetting goed aan te pakken is het raadzaam ook het huis en de andere huisdieren te behandelen. Let op dat je hiervoor een product gebruikt dat hiervoor gemaakt is. Een vlooienmiddel voor de hond mag nooit op een kat of konijn gebruikt worden! Gebruik een omgevingsspray voor in huis of in de auto.
- Vlooien zijn het hele jaar actief. Je hond kan dus op elk moment nieuwe vlooien uit de omgeving oplopen. Om je hond preventief te ontvlooien houd je een schema aan waarbij je maandelijks (of minder vaak, afhankelijk van het middel) een vlooienkuur toedient.
- Sommige rassen zoals de Schotse collie of de border collie kunnen overgevoelig reageren op bepaalde anti-vlooienmiddelen. Vraag bij twijfel altijd je dierenarts om raad.
Heb je meer vragen over vlooien bij je hond? Of wil je een anti-vlooienmiddel voor je hond kopen? Vind hier een dierenarts bij jou in de buurt.
Veelgestelde vragen over vlooien
Hoe krijg je vlooien weg bij een hond?
Een vlooieninfectie kan zeer hardnekkig zijn. De beestjes planten zich razendsnel voort waardoor er gemakkelijk een vlooienplaag kan ontstaan. Door je hond structureel te beschermen tegen vlooien voorkom je dat er steeds meer komen. Houd ook de omgeving van je hond goed schoon. Stofzuig je huis regelmatig, was de ligplekken van je hond indien mogelijk uit op 60 graden en behandel altijd alle honden en katten in huis.
Waar zitten de meeste vlooien bij een hond?
Vlooien zitten graag op de warmste plekken van het hondenlichaam. De oksels, liezen, oren en rug (vooral bij de staartbasis) van de hond zijn favoriete plekken.
Kan een mens vlooien krijgen van een hond?
Hoewel mensen niet aantrekkelijk zijn voor vlooien, kunnen ze wel degelijk gebeten worden. Bij een hevige vlooienbesmetting in huis, of bij afwezigheid van een hond of kat, zullen vlooien niet schromen om mensen te bijten. Deze beten vind je dan meestal op de onderbenen: je krijgt er kleine rode bultjes van en het kan erg jeuken.
Wat is het beste middel tegen vlooien bij honden?
Het beste vlooienmiddel voor de hond heeft een zo breed mogelijke werking en is veilig. Dit betekent dat je zo veel mogelijk stadia in de cyclus van de vlo aanpakt. Vraag je dierenarts welk middel dit is.
Hoe lang leeft een vlo op een hond?
Wanneer je een besmetting met vlooien niet behandelt, kan een vlo in al zijn stadia maandenlang actief blijven. Zowel op je hond als in zijn omgeving. In deze periode kunnen er honderden eitjes in de omgeving gelegd zijn. Zonder bloed te kunnen drinken overleeft een vlo slechts enkele dagen.
Hoe check je je hond op vlooien?
Met een vlooienkam kun je de vacht van je hond controleren op vlooien. Neem hiervoor een kam met ijzeren tanden die niet scherp zijn. Een plastic kam werkt niet goed. Kam goed over de huid heen, met de richting van de haren mee.
Wanneer moet je een puppy ontvlooien?
Een puppy dient in het nest al behandeld te worden tegen vlooien. Herhaal deze behandeling zodra je pup bij jou in huis komt. Verzeker jezelf ervan dat het vlooienmiddel geschikt is voor puppy’s. Je dierenarts kan je hierbij helpen.
Kan hond ziek zijn van vlooien?
Je hond kan ziek zijn van een vlooieninfectie. Vlooien tasten de weerstand van je dier aan. Daarnaast kunnen vlooien infecties overdragen tussen huisdieren. Bij een hevige besmetting kan je dier zelfs bloedarmoede ontwikkelen. Honden die allergisch zijn voor vlooien(speeksel) kunnen heel erg veel jeuk krijgen door een vlooienbeet.