Vlooienallergie bij hond en kat

Als je hond of kat een vlooienallergie heeft, is dit meer dan alleen een infectie met vlooien. Bij een allergie reageert het afweersysteem van je dier erg heftig op een allergeen, in dit geval het speeksel van de vlooien. Je merkt dan dat je hond of kat bij een enkele vlo al hevige jeuk heeft en zichzelf bijt en krabt tot aan wondjes en kaalheid toe. Een vlooienallergie is een erg vervelende aandoening, maar gelukkig goed te behandelen.

kat jeuk vlooien

Heeft jouw hond of kat plotseling ernstige jeuk en krabt hij zich kaal, soms tot bloedens toe? Wacht niet af en bezoek je dierenarts. Dit kan een vlooienallergie zijn!

 

Het ontstaan van een vlooienallergie

Alle honden en katten hebben wel eens last van vlooien. Een vlooienbeet geeft jeuk omdat het speeksel van de vlo irriterende stofjes bevat en zo een hele kleine ontsteking in de huid veroorzaakt. Dit is te vergelijken met een muggenbeet bij mensen. Maar wanneer het lichaam van je dier overdreven reageert op de vlooienbeet, zal er een hele hevige ontstekingsreactie plaatsvinden die wel een paar weken kan aanhouden. We spreken dan van een allergie. Een allergie voor vlooienbeten ontwikkelt zich door de jaren heen wanneer je dier met vlooien in contact komt. Niet alle honden en katten ontwikkelen een vlooienallergie, genetische aanleg speelt hierin ook een rol. Heeft je dier eenmaal een vlooienallergie dan komt hij hier niet meer vanaf. Je kan wel zorgen dat hij er zo min mogelijk last van heeft.

Kenmerken van een vlooienallergie

Het belangrijkste kenmerk van een vlooienallergie is jeuk. Door het vele krabben ontstaan kale of natte plekken (hotspots), schilfers en wondjes. Deze plekken bevinden zich vooral op het achterlichaam van je dier, maar bij een ernstige besmetting zitten ze overal op het lichaam. De klachten zijn het hele jaar door aanwezig. Ook al ontdek je geen vlooien op je dier, slechts één vlo kan al wekenlang jeuk veroorzaken. Het probleem moet stapsgewijs door de dierenarts onderzocht worden voordat de diagnose vlooienallergie gesteld kan worden. De klachten van een vlooienallergie lijken bijvoorbeeld erg op die van een voedselovergevoeligheid.

Behandeling

Een grondige behandeling tegen vlooien is van groot belang bij de aanpak van een vlooienallergie. Je hond of kat zal gedurende minimaal drie maanden behandeld moeten worden tegen vlooien met een goed werkend antivlooienmiddel. Ook de vlooien in huis en op eventuele andere huisdieren zullen moeten worden aangepakt. De behandeling werkt alleen als er 100% voorkomen kan worden dat je dier gebeten wordt door een vlo. De dierenarts kan tijdelijk medicijnen voorschrijven om de allergie en dus de jeuk te onderdrukken. Ook zal hij een effectief behandelplan tegen vlooien opstellen. Wanneer een vlooienallergie is geconstateerd, zal je dier de rest van zijn leven preventief tegen vlooien behandeld moeten worden.

Verdenk je je hond of kat van een vlooienallergie? Of heb je meer vragen hierover? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden.