Voedselovergevoeligheid bij hond en kat

Een voedselovergevoeligheid bij hond en kat is een verzamelnaam voor een overgevoelige reactie van het lichaam op bestanddelen in de voeding. Hieronder vallen een voedselallergie en een voedselintolerantie. We leggen je hier uit wat een voedselovergevoeligheid inhoudt en wat je eraan kunt doen.

Voedselovergevoeligheid bij hond en kat

De meest voorkomende klachten die honden en katten hebben bij een voedselovergevoeligheid zijn maagdarmklachten en huidproblemen. Deze klachten kunnen gemakkelijk verward worden met symptomen van andere aandoeningen. Het is dus logisch dat jij als eigenaar niet meteen aan een voedselovergevoeligheid bij je dier denkt wanneer hij deze klachten heeft. Heb je een vermoeden dat je hond of kat overgevoelig is voor voedsel? De dierenarts kan dit door middel van een test vaststellen. Een voedselovergevoeligheid kan op elke leeftijd ontstaan, gemiddeld beginnen de klachten rond de leeftijd van twee jaar. Deze aandoening gaat nooit meer over. Gelukkig zijn er volop verschillende soorten voeding te koop waar deze honden en katten wel goed op reageren.

Verschillen tussen een voedselintolerantie en een voedselallergie

Voedselintolerantie

Een dier met een voedselintolerantie kan bepaalde voedingsstoffen niet goed verteren. Na inname van deze voedingsstoffen kunnen klachten ontstaan zoals braken of diarree. Deze stoffen worden “triggers” genoemd. Vaak worden geringe hoeveelheden van deze triggers wel door het lichaam verdragen en lopen de klachten op naarmate er meer van de voedingsstof gegeten wordt. Hierdoor kan de aanwezigheid van een voedselintolerantie makkelijk over het hoofd gezien worden. Een lactose-intolerantie is een voorbeeld van een voedselintolerantie. In dit geval kan het lichaam de stof lactose, die in melkproducten zit, niet goed afbreken.

Voedselallergie

Het afweersysteem van je hond of kat reageert normaal gesproken enkel op lichaamsvreemde stoffen zoals een virus of bacterie. Wanneer je dier last heeft van een voedselallergie, reageert het afweersysteem heftig op bepaalde bestanddelen uit de voeding. Vaak zijn het de eiwitten in de voeding die voor ziekteverschijnselen zorgen. Deze stoffen noemen we allergenen. Bekende allergenen bij honden en katten zijn kip, rundvlees, vis, melk, ei, tarwe en soja. Een voedselallergie bij hond en kat kan op elke leeftijd ontstaan.

Voedselintolerantie Voedselallergie
Oorzaak Stof die een ’trigger’ is, bijvoorbeeld lactose Eén of meerdere stoffen in de voeding, bijvoorbeeld eiwitten
Gevolg Het lichaam kan deze niet goed afbreken Het afweersysteem reageert op deze stof(fen)
Klachten Maagdarmklachten kort na inname van de trigger. Klachten ontstaan vaak pas naarmate er meer van de stof ingenomen wordt. Maagdarmklachten na inname van de stof(fen), op langere termijn vaak huidproblemen.

 

De behandeling van een voedselovergevoeligheid

Wanneer je hond of kat verdacht wordt van een voedselovergevoeligheid zal de dierenarts beginnen met het voorschrijven van een eliminatiedieet. Dit is een dieet met maar één, voor het lichaam onbekende, eiwitbron erin. Het dieet kan thuis zelf bereid worden, of kant en klaar gekocht worden bij de dierenarts.

Het dieet dient zes tot acht weken gegeven te worden om zeker te weten dat het dier hierop niet gevoelig reageert. Tijdens deze weken is het erg belangrijk dat hij niets anders eet dan dit dieet. Eet je dier toch iets anders erbij, of steelt het bijvoorbeeld iets van tafel, dan moet de test helemaal opnieuw uitgevoerd worden. Is je dier na deze weken klachtenvrij? Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een voedselovergevoeligheid.

Om dit zeker te weten wordt er na het eliminatiedieet een provocatietest gedaan. Hierbij wordt er stap voor stap een eiwit toegevoegd aan de voeding. Wanneer de klachten terugkomen of verergeren, is het dier gevoelig voor deze eiwitbron. Zorg er ook voor dat je dier vrij is van vlooien, zodat je zeker weet dat er geen vlooienallergie in het spel is. Een bloedonderzoek naar een voedselallergie bij hond of kat is niet betrouwbaar. Samen met je dierenarts kan je het juiste onderhoudsvoer voor je huisdier zoeken. Met een geschikte voeding kan je hond of kat levenslang klachtenvrij blijven.

Wil je meer informatie over voedselovergevoeligheid bij hond of kat? Overleg dan met je dierenarts. Vind er hier een bij je in de buurt.