Voorkom krolsheid bij je kat

Wanneer een poes krols is, kan je daar als baasje niet omheen. Ze miauwt klaaglijk, rolt en kronkelt de hele dag én vaak ook de hele nacht, op zoek naar een kater. De eerste krolsheid kan al vanaf de leeftijd van vier maanden optreden en herhaalt zich elke drie weken. Ondanks dat het een natuurlijk verschijnsel is, kan het voor de eigenaar en diens omgeving vervelend en ongewenst gedrag zijn. Lees hier hoe je de krolsheid bij je kat kan voorkomen.

Het voorkomen van krolsheid bij je kat

Krols gedrag herkennen

De krolsheid is een periode van vier tot acht dagen waarin een kat vruchtbaar is. Deze periode gaat ze op zoek naar een kater zodat ze gedekt kan worden. Dit laat ze meestal duidelijk zien en horen! De kenmerken van krolsheid lopen erg uiteen. Aan sommige katten zie je weinig, maar de meeste poezen mauwen en schreeuwen er lustig op los.

Krols gedrag is te herkennen aan deze symptomen:

  • Rusteloosheid
  • Klaaglijk mauwen, tot aan luid schreeuwen toe
  • Erg aanhankelijk, veel kopjes geven
  • Plat over de grond kruipen met de staart omhoog
  • Veel rollen en kronkelen
  • Weinig eetlust
  • Veel buiten willen zijn
  • Soms binnen plassen

Dit gedrag verdwijnt pas na één of meerdere dekkingen. Na de dekking krijgt de poes namelijk een eisprong. Wordt ze niet gedekt, dan herhaalt zich de krolsheid na een week of drie. In de natuur zijn katten alleen in het voorjaar en in de zomer krols. Een poes in huis zal ook in de winter krols zijn vanwege de warme temperaturen en het licht.

Waarom zou je krolsheid bij de kat willen voorkomen?

Ook al is het normaal dat katten krols worden, het bijbehorende gedrag kan als erg vervelend worden ervaren. Mede door buurtbewoners die door jouw kat hun nachtrust moeten missen. Maar ook voor de kat zelf: ze zal verder van huis gaan en zich buiten roekelozer gedragen.

Komt je kat niet buiten? Ook dan brengt het herhaaldelijke krols zijn gezondheidsrisico’s met zich mee. De hormoonschommelingen die zich elke paar weken voordoen, kunnen op termijn zorgen voor ontstekingen en (kwaadaardige) tumoren in de baarmoeder en de melkklieren. Daarbij is het voor de kat zelf niet fijn om steeds gedurende een week zo onrustig te zijn. Tot slot worden onze huiskatten een stuk ouder dan katten in de natuur. Dit betekent dat ze veel vaker krols zullen worden en dus ook flink wat meer risico lopen op bovenstaande aandoeningen.

Manieren om krolsheid tegen te gaan

Steriliseren

Een goede manier om de krolsheid tegen te gaan is een sterilisatie. Dit is het operatief verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder. Hierna zal de kat helemaal niet meer krols worden. En wanneer een poes op jonge leeftijd gesteriliseerd wordt, is de kans op kwaadaardige tumoren bijna nihil. Een groot bijkomend voordeel dus.

De poezenpil

Een andere manier om de krolsheid te voorkomen is het toedienen van hormonen. Deze tabletten worden ook wel ‘de poezenpil’ genoemd. Deze methode heeft dezelfde nadelen als wanneer een poes voortdurend krols is, namelijk een sterk verhoogde kans op kwaadaardige tumoren en baarmoederontsteking. Een ander nadeel is dat wanneer het toedienen van de tablet misgaat, de poes toch drachtig kan worden.

Injecties

Naast de poezenpil kunnen de hormonen ook via een injectie toegediend worden. Deze injectie werkt een half jaar en wordt door de dierenarts gegeven. De injecties hebben hetzelfde nadeel als de pil, namelijk een verhoogde kans op gevaarlijke aandoeningen.

Wil je de krolsheid bij jouw kat voorkomen? Overleg met de dierenarts wat voor jouw dier de beste methode is. Hierbij worden alle verschillende factoren meegewogen, zoals leeftijd, thuissituatie, fokkerij en algehele gezondheidstoestand. Je kunt hier een dierenarts bij je in de buurt vinden.