Vuurwerkangst: voorkom angst met geluidstherapie voor honden

Oudejaarsavond is voor sommige huisdieren en hun eigenaren een nachtmerrie. Voor veel mensen wordt vuurwerk als zeer stressvol ervaren. Maar mensen weten wat er gebeurt en ook dat het snel weer voorbij is. Onze dieren weten niet wat hen overkomt en kunnen hierdoor in paniek raken. Geluidstherapie kan bij angstige en jonge honden uitkomst bieden.

Er zijn stappen die je kunt ondernemen om je huisdieren en met name je hond minder gevoelig te maken voor vuurwerk. Eén van deze mogelijkheden is geluidstherapie.

geluidstherapie bij vuurwerkangst

Waarom zijn sommige honden banger voor harde geluiden dan anderen?

Als een puppy drie weken oud is, komt hij of zij in de primaire socialisatiefase. In deze fase is de pup nieuwsgierig en onderzoekend. De fase stopt als hij ongeveer vier maanden oud is. Elke grote indruk die de hond in de primaire socialisatiefase periode tegenkomt, zoals mensen, dieren, geuren, beelden of geluiden, heeft een grote invloed op zijn of haar persoonlijkheid later in het leven.

Aan hoe meer voorwerpen, mensen, omgevingen en scenario’s de jonge hond wordt blootgesteld, hoe socialer hij of zij zal zijn. Goed gesocialiseerde honden zijn over het algemeen minder angstig en argwanend voor veranderingen in de omgeving dan minder gesocialiseerde honden.

Het idee achter geluidstherapie

Het idee is simpel: als de hond gewend kan raken aan vuurwerkknallen, zal hij er minder bang voor zijn. Dit idee wordt aangeduid met de term gewenning: dieren leren dat de harde geluiden bij de omgeving horen en dat ze er niet bang voor hoeven te zijn.

Hoe het werkt

Deze gewenning heeft tijd nodig. Ga ervan uit dat het minstens een maand zal duren voordat je hond gewend raakt aan de harde knallen van vuurwerk. Streef ernaar de geluidstherapie ruim voor oudjaar te beginnen, het liefst eind van de zomer tot begin november.

Als je hond al een angst voor vuurwerkgeluiden heeft ontwikkeld, kan de gewenningstherapie langer duren. In deze gevallen kan de hulp van een (veterinaire) gedragsspecialist nodig zijn. Vraag je dierenarts naar informatie en een eventuele doorverwijzing.

Begin voorzichtig (en zacht)

Vuurwerkgeluiden zijn op verschillende websites te vinden. Vraag je dierenarts als je advies of aanbevelingen nodig hebt. Speel de geluiden ongeveer één uur per avond af op een laag volume. Bouw dit op door de geluiden elke dag wat langer en wat harder af te spelen.

Het is een goed teken als je hond signalen toont dat hij de geluiden hoort, maar er niet op reageert en/of doorgaat waar hij mee bezig was. Deze signalen kunnen kleine oorbewegingen zijn, het vergroten van de ogen of omkijken richting het geluid. Het helpt om een positieve associatie met de vuurwerkgeluiden te creëren. Bijvoorbeeld door tijdens het afspelen van de geluiden te gaan spelen met het lievelingsspeeltje van de hond, of iets lekkers te geven.

Vergroot geleidelijk het volume en de lengte van de sessie. Je huisdier zal, in veel gevallen, uiteindelijk gewend raken aan de geluiden en ze associëren met een normale omgeving.

Wat als mijn huisdier bang is?

Als je huisdier bang reageert, stop dan de sessie van deze avond en zet het de dag erna voort op een lager volume. Als het volume al laag is, probeer de geluiden dan af te spelen vanuit een andere ruimte.

De kunst van geluidstherapie is om klein te beginnen en blootstelling zo te vergroten dat je huisdier de veranderingen niet doorheeft. Als je hond te bang is bij een zeer laag volume, is het verstandig een gedragsspecialist in te schakelen.

Meer informatie nodig?

Vraag je dierenarts voor meer hulp en advies bij angst tijdens het vuurwerkseizoen, of wanneer je meer informatie zoekt over geluidstherapie. Vind hier een dierenarts bij je in de buurt.