Katten en vuurwerk

Katten en vuurwerk zijn geen goede combinatie. Hoewel elke kat anders reageert op harde knallen, vinden de meeste katten vuurwerk vreselijk. Dit brengt dan ook de nodige stress en risico’s met zich mee. Of je dier nu vuurwerkangst heeft of niet, het is raadzaam om extra op je kat te letten wanneer er vuurwerk afgestoken wordt.

vuurwerkangst kat

Kat bang voor vuurwerk

De meeste katten zijn niet blij met de herrie die vuurwerk met zich meebrengt. Waarom zijn de meeste katten zo bang voor vuurwerk? Het antwoord is niet ingewikkeld. Katten horen vele malen beter dan mensen, dus de knallen van vuurwerk klinken bij hen ook een stuk harder. Als reactie op het vuurwerk zal een angstige kat schrikken en proberen weg te kruipen, of te vluchten.

Er zijn meerdere kenmerken die erop wijzen dat je kat bang is, voor bijvoorbeeld vuurwerk. Dit zijn belangrijke signalen van angst bij katten:

 • Ronde en verwijde pupillen
 • Oren plat gevouwen over de zijkant van de kop
 • Ineengedoken zitten, zich zo klein mogelijk maken
 • Snel ademen, bij zeer veel stress zelfs hijgen
 • Hard miauwen
 • Vluchten
 • Zichzelf verstoppen (zelfs als de enige verstopplek het in elkaar kruipen is)

Wat te doen als mijn kat bang is voor vuurwerk?

Er zijn verschillende manieren om je kat te helpen als hij bang is voor vuurwerk. Denk hierbij aan het toedienen van voedingssupplementen of medicatie, maar ook aanpassingen in jouw gedrag en in de omgeving.

Lees hier wat te doen als je kat bang is voor vuurwerk:

 • Laat je kat zelf kiezen waar hij wil zijn, ook al is dit op een plek waar je dier normaal nooit komt. Je dier komt vanzelf weer tevoorschijn. Forceer dit niet want dit werkt mogelijk averechts.
 • Wil je kat juist op schoot zitten, dan is dit ook goed. Houd een bange kat nooit stevig vast. Hierdoor raakt het dier alleen maar meer in paniek.
 • Blijf zelf rustig. Wanneer jij gestrest rondloopt heeft dit absoluut zijn weerslag op je kat.
 • Probeer niet te veel bezoek te ontvangen rondom de jaarwisseling. Voor veel katten kan dit een extra stressfactor zijn. Krijg je toch visite, zorg dan dat je kat, indien het dit wil, zelf rust kan opzoeken.
 • Geef eventueel een voedingssupplement dat de stress en angst kan verminderen. Start hier begin december al mee! Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie over supplementen voor katten.
 • Laat je kat bij voorkeur niet alleen thuis. Wanneer dit niet anders kan, zorg dan dat alle ramen en deuren zeker dicht zijn en dat je dier voldoende verstopplekken heeft. Zorg ervoor dat je kat zich niet kan verwonden.

Kalmeringsmiddelen geven

Wanneer je kat zo bang is van vuurwerk dat het zijn gezondheid in gevaar brengt, dan kan de dierenarts een kalmeringsmiddel voorschrijven. Bijvoorbeeld als je kat niet meer durft te eten, of zo in paniek raakt dat hij zichzelf verwondt. Om deze pillen tegen angst voor vuurwerk bij je kat te kunnen ophalen, moet de dierenarts eerst de gezondheid van je kat controleren.

Deze kalmeringsmiddelen zijn een medicijn dat een anti stress werking op je kat heeft. Wanneer je deze pillen tegen vuurwerk aan je kat geeft, is het belangrijk dat je niet van huis gaat. Blijf thuis zodat je toezicht op je kat kunt houden.

Meer tips voor katten tijdens oud en nieuw

Wanneer de angst voor vuurwerk eenmaal aanwezig is, is het lastig deze nog weg te krijgen. Je kunt katten met vuurwerkangst enkel proberen te ondersteunen. Lees onze tips voor katten rondom oud en nieuw daarom goed door, zodat je voorbereid bent.

Tip 1 – Houd je kat binnen

Sluit de ramen, deuren en ook het kattenluik. Zorg ook dat er per kat één schone kattenbak in huis aanwezig is. Wees steeds voorzichtig met het openen van de voordeur. Een kat in paniek kan juist naar het gevaar toe vluchten, met alle gevolgen van dien. Sommige katten voelen zich veiliger als ze in een aparte kamer verblijven waar verder niemand komt.

Tip 2 – Zorg voor voldoende verstopplekken

Een angstige kat kruipt graag weg tot het gevaar geweken is. Zorg ervoor dat je kat dit ook kan doen. Creëer verstopplekken door bijvoorbeeld een doos weg te zetten, of de deur van de kledingkast op een kier te zetten. Ook zitten katten graag hoog. Hier voelen ze zich vaak veiliger.

Tip 3 – Sluit gordijnen en zet muziek op

Sluit de gordijnen al vroeg, zodat je kat geen flitslicht van het vuurwerk ziet. Ook zijn veel katten gewend aan het geluid van de radio of tv. Zet deze iets harder zodat het geluid van de knallen minder goed hoorbaar is. Er zijn gratis applicaties beschikbaar (zoals MyNoise) waarmee je kalmerende geluiden kunt afspelen.

Tip 4 – Blijf thuis met oud- en nieuwjaar

Ook al zoekt je kat jou niet op, jouw aanwezigheid geeft je dier een veilig en vertrouwd gevoel. Geef thuis geen groot feest met veel mensen. Dit bezorgt je dier juist extra stress! Daarnaast is de kans dat je kat naar buiten glipt ook een stuk groter.

Tip 5 – Chip je kat en houd de registratie actueel

Je moet er niet aan denken dat het gebeurt, maar er kan altijd iets misgaan waardoor je kat toch weet te ontsnappen. Wanneer je kat gechipt is kan je dier in ieder geval weer naar huis gebracht worden. Zorg ook dat jouw gegevens in de online databank kloppen. Ben je verhuisd of is je telefoonnummer veranderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door via een databank, zoals Petlook.nl.

Lees hier meer over de kosten van het chippen van een kat.

Tip 6 – Begin op tijd met voedingssupplementen

Wanneer je kalmerende voedingssupplementen aan je kat wil geven, moet je hier tijdig mee beginnen. Sommige middelen hebben een aanlooptijd nodig voordat ze volledig werken. Raadpleeg dus in november al je dierenarts hierover.

Lees hier meer tips voor huisdieren tijdens de jaarwisseling.

Veelgestelde vragen over katten en vuurwerk

Kan een kat alleen thuis zijn met oud en nieuw?

Het is onverstandig je kat alleen thuis te laten met oud en nieuwjaar. Jouw aanwezigheid geeft je kat een veilig en vertrouwd gevoel. Ook kan je kat jou zo opzoeken wanneer hij of zij bang is.

Wanneer moet ik pillen geven aan mijn kat bij vuurwerk?

Katten hebben zelden medicatie nodig bij vuurwerk. De dierenarts kan eventueel medicatie voorschrijven als je kat extreem angstig is voor vuurwerk. Bijvoorbeeld wanneer je dier zichzelf of anderen verwondt.

Mijn kat is buiten met vuurwerk, wat kan ik doen?

Probeer je kat zo snel mogelijk terug naar binnen te lokken. Lukt dit niet, waarschuw dan de mensen in de omgeving dat jouw bange kat naar buiten is geglipt zodat ze stoppen met het afsteken van vuurwerk. Is ook dit niet mogelijk, dan moet je wachten tot het vuurwerk voorbij is. Een bange kat komt vaak pas tevoorschijn als de omgeving weer rustig is geworden.