Gebitsproblemen bij katten

Katten hebben vaak te maken met gebitsproblemen. Vooral als ze ouder worden zijn tandplak en tandsteen veelgehoorde klachten.

Gebitsproblemen kat

Tandplak en tandsteen

De meeste gebitsproblemen beginnen met de vorming van tandplak en tandsteen.

Tandplak bestaat uit bacteriën, calcium, fosfor en opgeloste voedingsstoffen. Dit zit vaak tussen de tanden omdat hier de meeste bacteriën te vinden zijn. Ook ontstaat het op plekken waar de natuurlijke reiniging van het gebit niet actief is, bijvoorbeeld langs de randen met het tandvlees.

Tandsteen is hard geworden tandplak en ontstaat wanneer er door speeksel verkalkingen optreden. Het vormt zich vooral daar waar de speekselklieren uitmonden in de bek. Dit is helemaal achterin richting de kaken en onder de tong.

Ernstige gebitsproblemen bij katten

Het schadelijke van tandsteen is dat het een perfecte omgeving biedt voor bacteriën. Dit kan vervelende aandoeningen opleveren zoals onder andere gingivitis stomatitis complex (GSC), parodontitis en FORL (of RL). Dit zijn zeer ernstige vormen van tandvleesontsteking die zelfs tanduitval kunnen veroorzaken.

Wat kun je doen?

Als het gaat om gebitsverzorging bij katten wordt net als bij honden regelmatig poetsen aangeraden. Dit is echter lang niet altijd mogelijk bij alle katten omdat ze het simpelweg niet toelaten. Voeding komt daarom op een belangrijke tweede plek. Tandsteen- en tandplakvorming kunnen tegengegaan worden met speciale dieetvoeding en dental kauwproducten.

Als er bij controle blijkt dat er sprake is van tandsteen, kan je dierenarts dit bij je kat verwijderen. De dierenarts reinigt het gebit en verwijdert het tandsteen met een krabber en een ultrasoon trilapparaat. Voor deze behandeling krijgt de kat een narcose.

Raadpleeg de dierenarts als je kat…

  • Een slechte adem heeft
  • Moeite heeft met eten of langzamer eet dan normaal
  • Beetjes bloed verliest
  • De bek iets open heeft staan
  • Kwijlt of een natte bek heeft
  • Vermagert

 

Vermoed je dat je kat last van zijn gebit heeft?

Twijfel niet en maak direct een afspraak met je dierenarts. Veel katteneigenaren ondernemen te laat actie en dat veroorzaakt onnodig, onherstelbare schade aan het gebit van je kat. Vind hier je dichtstbijzijnde dierenkliniek.