Gebitsproblemen bij katten

Katten hebben vaak te maken met gebitsproblemen. Vooral als ze ouder worden zijn tandplak en tandsteen veelgehoorde klachten.

gebitsproblemen bij katten

Tandplak bestaat uit bacteriën, calcium, fosfor en opgeloste voedingsstoffen. Tandplak vindt men vaak tussen de tanden omdat hier de meeste bacteriën te vinden zijn en op plekken waar de natuurlijke reiniging niet actief is. Tandsteen is hard geworden tandplak en ontstaat wanneer er door speeksel verkalkingen optreden. Het ontstaat vooral waar de speekselklieren uitmonden in de bek.

Ernstige gebitsproblemen bij katten

Het schadelijke van tandsteen is dat het een perfecte omgeving biedt voor bacteriën. Dit kan vervelende aandoeningen opleveren zoals onder andere gingivitis stomatitis complex (GSC) en parodontitis. Dit zijn zeer ernstige vormen van tandvleesontsteking die in het ergste geval tanduitval veroorzaken.

Wat kun je doen?

Als het gaat om gebitsverzorging bij katten wordt net als bij honden regelmatig poetsen aangeraden. Dit is echter lang niet altijd mogelijk bij alle katten omdat ze het simpelweg niet toelaten. Voeding komt daarom op een belangrijke tweede plek. Tandsteen- en tandplakvorming kunnen tegengegaan worden met brokken die tandsteenvorming tegengaan en kauwproducten.

Als er bij controle blijkt dat er sprake is van tandsteen, kan je dierenarts dit bij je kat verwijderen. De dierenarts reinigt het gebit en verwijdert met een tandkrabber en tang de tandsteen. De kat gaat hiervoor onder verdoving.

Raadpleeg de dierenarts als je kat…

  • Een slechte adem heeft
  • Moeite heeft met eten of langzamer eet dan normaal
  • De bek bloed
  • De bek iets open heeft staan
  • Kwijlt of een natte bek heeft

 

Vermoed je dat je kat last van zijn gebit heeft?

Twijfel niet en maak direct een afspraak met je dierenarts. Veel katteneigenaren ondernemen te laat actie en dat veroorzaakt onnodig, onherstelbare schade aan het gebit van je kat. Vind hier je dichtstbijzijnde dierenkliniek.