Artrose kat

Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die regelmatig bij katten voor komt. Voor een kat met artrose is bewegen pijnlijk. Dit komt doordat de aandoening de gewrichten onherstelbaar beschadigt. Artrose is niet te verhelpen. Wanneer het tijdig ontdekt wordt kan de slijtage wel afgeremd worden en de pijn bestreden. Zo kan een kat met artrose toch een goede kwaliteit van leven hebben. We vertellen in dit artikel hoe je artrose bij je kat kunt ontdekken en behandelen.

Artrose kat

Wat is artrose?

Artrose geeft ontstekingen en slijtage in het gewricht, waardoor deze niet meer soepel kan bewegen. Dit zorgt voor pijn en stijfheid tijdens het lopen of springen. Het is een progressieve ziekte, wat betekent dat de klachten die bij artrose horen steeds uit zullen breiden. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar wordt bij katten het meest gezien in gewrichten zoals de elleboog, knie, heup en rug. Ook is het mogelijk dat meerdere gewrichten artrose vertonen.

Het treft vooral middelbare en oudere katten, maar ook jonge dieren kunnen artrose krijgen. Hoewel artrose bij katten veel voorkomt, zie je vaak lange tijd niets aan deze dieren. Katten zijn meesters in het verhullen van pijn, waardoor de aandoening vaak over het hoofd wordt gezien. Maar slechts een klein deel van de katten met artrose loopt mank.

Met een gepaste behandeling door de dierenarts kan de beschadiging in het gewricht beperkt blijven en zelfs lange tijd gestabiliseerd worden. Ook kan de pijn bestreden worden waardoor de kwaliteit van leven van een kat met artrose goed is.

Wat is de oorzaak van artrose bij de kat?

Iedere ouder wordende kat krijgt in meer of mindere mate last van artrose. Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor artrose bij katten. Er wordt vaak gesproken van primaire en secundaire artrose:

 • Primaire artrose
  Dit is artrose ten gevolge van het ouder worden. Bij oudere katten neemt de elasticiteit van het kraakbeen af, waardoor er sneller beschadigingen aan het gewricht ontstaan.
 • Secundaire artrose
  In dit geval ontstaat artrose ten gevolge van iets anders. Bijvoorbeeld na een ongeluk, aanrijding of val. Of door elleboog- en heupdysplasie, het scheuren van de kruisbanden, een losse knieschijf, reuma of een ontwikkelingsstoornis.

Het is belangrijk dat de oorzaak van artrose bij je kat weggenomen wordt, mits deze bekend is. Dit is uiteraard niet altijd mogelijk.

Wat zijn symptomen van artrose bij de kat?

Vaak zijn er lange tijd geen zichtbare symptomen. Dit is dan ook de reden dat de aandoening soms pas laat ontdekt wordt. Hoewel veel mensen denken dat katten met artrose mank gaan lopen, is dit juist niet het geval. Het meest opvallende kenmerk van artrose bij katten zijn de gedragsveranderingen. Deze veranderingen ontstaan door pijn en ontwikkelen zich langzaam. Je kat kan bijvoorbeeld steeds minder goed ergens op springen, of het lukt niet meer zichzelf te wassen rondom de staart of op de rug.

Natuurlijk zijn er ook andere symptomen van artrose bij de kat. We hebben de meest voorkomende op een rij gezet:

 • Minder bewegen en springen
 • Meer miauwen
 • Veel slapen
 • De krabpaal anders gebruiken
 • Minder spelen
 • Incontinentie, naast de bak plassen of poepen
 • Slechte vachtverzorging
 • Kat trekt zich terug, is prikkelbaar naar andere katten of naar de eigenaar

Wanneer je een van deze symptomen bij je kat ziet is het raadzaam je dier te laten onderzoeken door de dierenarts.

Behandeling artrose bij de kat

Wanneer een gewricht eenmaal slijtage heeft door artrose, is er geen genezing meer mogelijk. Wel kan de slijtage afgeremd worden door middel van voeding, supplementen, medicatie en aanpassingen in de leefomgeving. Bijvoorbeeld een kattenbak met een lage instap, of een trapje om de bank op te klimmen. De behandeling van artrose bij de kat is maatwerk. Dit is afhankelijk van de gezondheid van het dier, de leeftijd en het gewicht.

Medicijn voor kat met artrose

Het is belangrijk de pijn en de ontstekingsreactie bij je kat te bestrijden met medicijnen. Deze zorgen voor een betere kwaliteit van leven en helpen de ontwikkeling van artrose af te remmen. De dierenarts zal voor een veilig middel kiezen dat geschikt is voor langdurig gebruik.

Houd je kat op een gezond gewicht

Een ander belangrijk aspect van de behandeling bij artrose is overgewicht. Wanneer een kat te zwaar is, speelt de hogere belasting op de gewrichten een mogelijke rol bij de vorming van artrose. Houd het gewicht van je dier dus in de gaten en vraag de dierenarts om advies over een gezond gewicht bij je kat.

Supplementen en voeding voor artrose bij katten

Door het gebruik van speciale supplementen en voeding kan verdere slijtage door artrose worden afgeremd. Bepaalde voedingsstoffen zoals glucosamine of visolie kunnen zo een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van de gewrichten. Glucosamine is een lichaamseigen stof die helpt het kraakbeen te herstellen en de smering van de gewrichten te ondersteunen. Door je kat een supplement of voeding tegen artrose te geven, kan je het gebruik van pijnstillers soms verminderen.

Wanneer is het verstandig om je kat te laten inslapen door artrose?

Wanneer de medicijnen en voeding niet meer het gewenste effect hebben en je kat lijdt te veel pijn door de artrose, dan is het beter je kat te laten inslapen. Vraag je dierenarts om advies wanneer je vermoedt dat je kat een verminderde kwaliteit van leven heeft. Euthanasie van je geliefde huisdier is dan de laatste optie.

Levensverwachting kat met artrose

Met een juiste behandeling is de levensverwachting van een kat met artrose net zo lang als die van een kat zonder artrose. Hierbij geldt dat hoe eerder de artrose ontdekt wordt, hoe beter deze onder controle te houden is. Ook is het belangrijk dat je kat een gezond gewicht heeft en er geen andere ziektes meespelen.

Veelgestelde vragen over artrose bij katten

Hoe lang leven katten met artrose?

Met een tijdige en juiste behandeling leeft een kat met artrose net zo lang als een kat zonder artrose. Het is belangrijk dat je de eerste symptomen van artrose herkent en serieus neemt. Raadpleeg daarom altijd een dierenarts als je kat zich anders gedraagt.

Doet artrose pijn in rust?

Artrose doet in rust weinig pijn. Wel is het zo dat hoe minder je kat met artrose beweegt, hoe pijnlijker de gewrichten zijn wanneer het dier weer gaat bewegen. Als er artritis (een gewrichtsontsteking) meespeelt kan artrose in rust wel pijnlijk zijn.

Hoe snel kan artrose verslechteren?

Artrose verloopt bij elk dier anders. Het wordt echter altijd langzaamaan erger. Onder bepaalde omstandigheden kan artrose sneller verslechteren. Bijvoorbeeld bij een hoge belasting van het gewricht, of wanneer er geen behandeling wordt ingezet. Het gewricht zal dan door slijtage steeds moeizamer en pijnlijker gaan bewegen.