Help, mijn kat plast in huis!

Katten zijn erg leuke huisdieren. Helaas komt het regelmatig voor dat je kat onzindelijk is en in huis plast of sproeit. Dit is erg vervelend en onhygiënisch, maar je kat doet dit met een reden. We vertellen je wat je kan doen als je kat binnen plast.

Kat plast binnen

Waarom plast je kat binnen?

Katten zijn van nature zindelijke dieren. Dat wil zeggen dat wanneer ze in huis plassen, dit altijd een oorzaak heeft. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van het binnen plassen:

  1. Een vieze kattenbak. Sommige katten vinden een bak die gebruikt is al snel vies. Dit probleem kan je oplossen door meerdere kattenbakken in huis te zetten en ze dagelijks schoon te maken. Houd de volgende regel aan: één kattenbak per kat in huis, plus één extra. Heb je bijvoorbeeld twee katten, zet dan minstens drie bakken in huis.
  2. Veranderingen kunnen stress veroorzaken bij je kat. Een kat met stress kan binnen gaan plassen. Ga eens na of er iets in huis veranderd is. Heb je een andere bak gekocht, of ander kattenbakgrit? Staat de bak op een andere plaats dan. Normaal of heb je een ander schoonmaakmiddel gebruikt? Ook wanneer het gedrag van jou zelf verandert (bijvoorbeeld door ziekte), of als je op vakantie bent, kan dit stressvol zijn voor je kat.
  3. Een nieuwe huisgenoot kan ook stress opleveren. Heb je meerdere katten in huis, zal je altijd ook meerdere kattenbakken in huis moeten zetten. Wil je zeker weten dat je er genoeg in huis hebt staan, houd dan deze regel aan: één bak per kat, plus één extra. Ook de komst van een hond kan een reden zijn dat je kat het niet meer op de bak wil doen. Plaats dan een extra bak in een rustige ruimte waar de hond niet kan komen. De komst van een baby veroorzaakt bij sommige katten ook stress.
  4. Is je kat gecastreerd of gesteriliseerd? Wanneer dit niet het geval is dan kan het helpen om dit alsnog te laten doen.
  5. Kan je al deze oorzaken uitsluiten? Dan is de kans dat het een medisch probleem is groot. Ga in dit geval altijd met je kat naar de dierenarts. Ook wanneer je kat veel kleine plasjes doet, of je ziet bloed bij de urine, is dit vaak een medisch probleem.

Wanneer je kat binnen plast is het goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wat de oorzaak ook is, een kat die binnen plast kan dit na een poosje uit gewoonte blijven doen. Zelfs als de oorzaak al lang weer weg is.

Medische problemen

Wanneer je een medisch probleem bij je kat vermoedt, is de eerste stap het nakijken van de urine door een dierenarts. Lees hier hoe je de urine het beste kan opvangen. Houd goed in de gaten dat je kat wel kán plassen! Sommige katers krijgen door een obstructie met blaasgruis (dit zijn kristallen in de urine) een verstopte plasbuis waardoor de urine niet meer uit de blaas kan. Dit is een spoedgeval! Ga altijd direct naar de dierenarts wanneer je dit vermoedt bij je kater. Je kan een verstopte plasbuis herkennen doordat je kat continu probeert te plassen terwijl er niets uit komt. Andere medische oorzaken voor een onzindelijke kat zijn blaasontsteking, suikerziekte, nierproblemen en dementie. De dierenarts zal aan de hand van de uitslag van de urine een behandelplan instellen voor je kat.

Gedragsproblemen

Als er sprake is van binnen plassen door stress, dan is dit een gedragsprobleem. Je kat kan hier niets aan doen, dus straffen is uit den boze. Straffen levert je kat juist alleen maar meer stress op. In het begin van dit artikel hebben we al gesproken over veranderingen in huis en veranderingen rondom de kattenbak. Natuurlijk zijn er meer oorzaken die een kat stress kunnen bezorgen. Zelfs de buurtkat die regelmatig langs het raam loopt kan ervoor zorgen dat je kat onzindelijk wordt. Wanneer de dierenarts een medische oorzaak voor het binnen plassen heeft uitgesloten, kan je een kattengedragstherapeut raadplegen. De therapeut helpt je om het stresslevel van je kat naar beneden te krijgen en zo de onzindelijkheid tegen te gaan.

Geur en plasplekken verwijderen

Maak de plekken waar je kat plast goed schoon met bijvoorbeeld biotex of soda. Er zijn ook speciale middeltjes op de markt zoals Ecopets en urine-off. Gebruik geen chloor, ammoniak of azijn. Deze middelen maken wel goed schoon, maar gaan het binnen plassen niet tegen.

Heb je vragen of advies nodig? Neem dan contact op met je dierenarts of vind er een bij je in de buurt.