Asiel kittens

Wanneer je op zoek bent naar een kitten is het asiel een goede plek om je zoektocht te beginnen. Het asiel zit vol met katten die een nieuw thuis zoeken, waaronder vaak ook kittens. Het adopteren van een kitten uit het asiel is een nobele daad. Desondanks is het belangrijk dat je je goed voorbereidt op het adopteren van een asielkitten. In dit artikel vertellen we je er alles over!

Asiel kitten

Waar moet je op letten bij het kopen van een asiel kitten?

De meeste kittens moeten na hun komst in het asiel één tot enkele weken blijven, totdat ze gezond verklaard en gechipt zijn door de dierenarts. Ook moeten ze behandeld zijn tegen vlooien en wormen. Wanneer het kitten in het asiel geboren is, zal het al eerder nagekeken en gezond verklaard zijn. De meeste kittens mogen vanaf 10 tot 12 weken leeftijd naar hun nieuwe baasje. Een kitten met gezondheidsproblemen zal niet herplaatst worden totdat het volledig hersteld is.

Sommige asielen werken met gastouders. De kittens groeien dan op in een huiselijke omgeving en zijn sneller gewend aan mensen en het leven in een huis. Wanneer de moederpoes ook gevonden is, zal zij in hetzelfde gastgezin opgevangen worden. Voor kittens uit een gastgezin gelden qua verzorging dezelfde regels als voor de kittens die in het asiel verblijven.
Vaak worden kittens in het asiel op jonge leeftijd al geneutraliseerd. Vanwege de medische voordelen, maar ook om te voorkomen dat er nog meer katten bijkomen.

Lees meer over de aanschaf van een kitten.

Inenten kitten

Kittens hebben rond de negende levensweek de eerste inenting nodig. Vanaf dit moment loopt de natuurlijke afweer, die het kitten van de moederpoes mee heeft gekregen, langzaam af. De vaccinatie staat geregistreerd in een dierenpaspoort waar ook het chipnummer in staat. Drie weken na deze eerste vaccinatie moet er een boostervaccinatie gegeven worden, zodat het dier zes tot twaalf maanden volledig beschermd is tegen gevaarlijke ziekten. Bij volwassen ex-zwerfkatten is het raadzaam om na een maand nogmaals te vaccineren. Overleg dit met de dierenarts.

Tip: ook al heb je nog geen kitten, zoek wel alvast een fijne dierenarts bij jou in de buurt. Sommige dierenartsen hebben een patiëntenstop, waardoor ze geen nieuwe patiënten aannemen. Zo weet je zeker dat je een dierenarts hebt, zodra jouw kitten in huis komt.

Asiel kitten adopteren

Wanneer er een match is tussen jou en een kitten en jouw thuissituatie is geschikt bevonden, dan kan je hem of haar adopteren. Veel asielen werken met een plaatsingsovereenkomst. Dit is een bewijs van eigendom en hierin staan ook de afspraken die er zijn gemaakt over de plaatsing van het kitten. Vaak is er ook een proeftijd in de overeenkomst opgenomen.

Bereid je thuis goed voor op de komst van het kitten. Zorg voor een voer- en drinkbakje, een kattenbak, speelgoed en een mandje om in te slapen. Heb je al een kat in huis? Zorg dan dat je je goed informeert over het introduceren van het nieuwe kitten aan jouw andere kat. Het asiel, maar ook de dierenarts kan jou hiermee helpen.

Vergeet na de adoptie niet de chip van het kitten zo snel mogelijk op jouw naam te registreren. Mocht je kleintje per ongeluk naar buiten ontsnappen, dan kan de vinder de chip laten uitlezen en zo jouw gegevens achterhalen.

Ben je meer geïnteresseerd in het adopteren van een volwassen kat? Lees dan dit artikel eens.

Wat kost een asielkitten?

Bij het kopen van een kitten betaal je niet alleen voor de opvang en het verblijf van het kitten. Ook de kosten voor het chippen, vaccineren en de behandeling tegen parasieten komen hierbij. De totale kosten van een asielkitten bedragen tussen de €125 en €200*. Vaak is het kitten al gecastreerd of gesteriliseerd vóór de adoptie, in sommige asielen moet dit nog gebeuren en heb je de neutralisatie tegoed. Je komt er dan met je kat voor terug als hij of zij wat ouder is. Het adopteren van een asiel kitten is duurder dan het adopteren van een volwassen kat.

*Gebaseerd op gemiddelde prijzen in april 2024

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet een asiel kitten zijn om te adopteren?

gastgezin en de aanwezigheid van andere kittens een belangrijke rol in de opvoeding en socialisatie van het kitten.

Wat kost een kitten uit het asiel?

Een asiel kitten kost gemiddeld tussen de €125 en €200*. De kosten voor vaccinatie, chip, castratie en een behandeling tegen parasieten zijn hierbij inbegrepen.

*Gebaseerd op gemiddelde prijzen in april 2024

Waar kun je het beste een kitten kopen?

In het asiel kan je een kitten kopen, mits er natuurlijk kittens ter adoptie verblijven. De kittens uit het asiel zijn allemaal gevaccineerd, gechipt, behandeld tegen parasieten en gezond verklaard. Een andere optie is om een kitten bij een particulier of fokker te kopen.

Waarom worden asielkittens en volwassen asielkatten geneutraliseerd?

Een kitten of volwassen kat uit het asiel wordt altijd gecastreerd of gesteriliseerd. Dit wordt gedaan om voortplanting tegen te gaan en zo te voorkomen dat er meer zwerfkatten bijkomen. Daarnaast helpt een neutralisatie om bepaalde medische problemen te voorkomen.